Dijital Pazarlama Makaleleri

2022’de Ücretsiz Mobil Uygulamalar ile Ne Kadar Para Kazanabilirsiniz?

Bir mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız ve uygulamalardan nasıl para kazanacağınızdan emin değilseniz, bu makale size faydalı olacaktır.

2020’de oluşturacağınız bir ücretsiz mobil uygulama fikriniz var mı? Hala yatırım yapmaya değip değmeyeceğini merak ediyor musunuz? Bir uygulama ile ne kadar para kazanabilirsiniz?

Ancak bu soruları cevaplamadan önce bir şeyi paylaşalım. İstatistiklere göre, Haziran 2020’de tüm Android uygulamalarının yüzde 96,4’ü ücretsiz olarak sunuldu. Yani, Android ve iPhone uygulamalarıyla para kazanmak için pazarda zorlu bir rekabet var.

Bu nedenle bu makale mobil uygulama pazarında ücretsiz uygulamalar yayınlayarak uygulamalardan para kazanmak isteyen girişimciler içindir. Öyleyse, ücretsiz uygulamalarla tam olarak nasıl para kazanabileceğinizi görelim.

İçindekiler
Ücretsiz Uygulamalar Ne Kadar Para Kazandırır?
Başarılı Mobil Uygulamalar Nasıl Oluşturulur?
Bir fikirle başlayın
Pazar araştırması
Birinci sınıf mobil uygulama açıklaması nasıl oluşturulur?
Teknolojik tercih
Ücretsiz Uygulamalar ile Nasıl Para Kazanılır?
Freemium
Uygulama içi satın alma işlemleri
Uygulama içi reklamcılık
Sponsorluk
Sonuç

Ücretsiz Mobil Uygulamalar Ne Kadar Para Kazandırır?

Sensor Tower’ın raporuna göre, Apple’ın App Store’u 2019 yılında 54,2 milyar dolarlık gelir elde etti. Bu, önceki yıl kaydedilen 46,6 milyar dolara göre yıllık %16,3’lük bir büyümi gösteriyor. Buna karşılık, Google Play kullanıcıları aynı yıllarda yaklaşık 29,3 milyar dolar uygulamalarda harcama yaptı, bu da kullanıcıların her iki platformdaki harcama alışkanlıklarını ortaya koymaktadır.

2019 Mobil Uygulamalara Yapılan Harcama
2019 Mobil Uygulamalara Yapılan Harcama

Digital Information World verilerine göre 2019 yılında, dünya çapındaki Apple App Store’da ve Google Play’de kullanıcılar mobil uygulamalarda yaklaşık 83,5 milyar dolar harcama yaptı. İşte bu nedenle mobil uygulama pazarı, kaçırmamanız gereken büyük bir fırsattır!

Eğlence uygulamaları olan Oyunlar için kullanıcılar yaklaşık 3,9 milyar dolarlık harcama yaparak App Store için büyük bir gelir kaynağı oluştururken, Sosyal uygulamalara yapılan harcamalar yaklaşık 686 milyon dolar ile Google Play’de en yüksek değere ulaştı.

2019 yılında, ilk kez uygulama yüklemelerinde de önemli bir artış görüldü. Her iki platform da uygulama yüklemesi toplamda 114,9 milyara ulaştı, bu 2018’de kaydedilen 105,3 milyardan yıllık bazda % 9,1 artışa işaret etmektedir.

2019 Mobil Uygulama İndirme Rakamları
2019 Mobil Uygulama İndirme Rakamları

Üstelik, ücretsiz mobil uygulamaların ücretli olanlar kadar karlı olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Aslında, Google Play Store ve Apple App Store’daki en çok hasılat yapan mobil uygulamaların hepsi ÜCRETSİZ. Ücretsiz uygulamalar ayrıca Google Play gelirinin yüzde 98’ini oluşturuyor.

Aynı zamanda, mobil uygulama kullanıcılarının % 5-10’u ücretli bir uygulamayı satın almaya hazır. Ücretli uygulamalardan elde edilen gelir de önümüzdeki yıllarda düşecek.

Şimdi, uygulamalardan nasıl para kazanacağınızı öğrenmeye hazırsanız, uygulama geliştirmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken 6 faktörü birlikte inceleyelim.

Başarılı Mobil Uygulamalar Nasıl Oluşturulur?

5 yılı aşkın deneyimimizle birçok girişimciyle çalıştık ve fikirlerini para kazanma uygulamalarına aktarmalarına yardımcı olduk. Ücretsiz mobil uygulamanızı kaç kullanıcı bulacak? Kaç tanesi indirecek?

Bu nedenle, iyi miktarda uygulama geliri elde etmenize ve uygulama mağazasında dereceler kazanmanıza yardımcı olmak için buradayız.

Bir fikirle başlayın

Uygulamalarla nasıl para kazanacağınıza odaklanmaya başladığınızda aklınızda bulundurmanız gereken şeyler şunlardır:

  • Hangi sorunu hedeflediğinizi anlamak
  • Uygulamanızın hangi hizmeti sunacağını belirleme
  • Uygulamanızın özelliklerine karar verme

Pazar araştırması

Ücretsiz uygulamaların nasıl para kazandıracağını belirlemede yardımcı olan bir başka faktör de şudur:

  • Hedef kitle – Hedef kitleyle ilgili net bir vizyonunuz varsa, başarı oranını artırmak sizin için daha kolay olacaktır. Örneğin, çocuklar için bir eğitim uygulaması oluşturuyorsanız, ücretsiz hizmetler sunan bir para kazanma stratejisi uygulamak önemlidir.
  • Rakipler – Sonunda, bu adım size benzer uygulamaların hangi stratejileri tercih ettiği ve bir uygulamayla ne kadar para kazandıkları hakkında bir ipucu verir.

Birinci sınıf mobil uygulama açıklaması nasıl oluşturulur?

Akılda kalıcı bir isim seçin

Uygulamanızın ana işlevlerini yansıtan kolay anlaşılır bir adı varsa, çok daha fazla kullanıcıyı çekmesi muhtemeldir. Özellikle, uygulama adına anahtar kelimeleri eklemek de önemlidir.

Özellikle, yeni insanlarla tanışmak için dünyanın en popüler uygulamalarından biri olan Tinder’e bakalım. Gördüğünüz gibi, tam başlık bu uygulamanın ne yaptığına dair bir açıklama içeriyor.

“Yeni arkadaşlarla tanış, buluş, sohbet et.”

Yeni arkadaşlıklar kurmayı, buluşup sohbet etmeyi, açıklamasında da sevgilinizi ve ruh eşinizi bulmayı teklif ediyor.

Tinder ve Netflix Başlık Açıklama Örnekleri
Tinder ve Netflix Başlık Açıklama Örnekleri

Bilgilendirici uygulama açıklaması oluşturun

Genel olarak, bir uygulama açıklamasının ilk birkaç cümlesi bilgi içermeli ve uygulamanın ana fikrini açıklamalıdır. Pek çok kişi “daha ​​fazla oku” düğmesini tıklamaz. yine de, açıklamanın bu kısmının anlamlı ve bilgilendirici olduğundan emin olun.

Sonraki adım, uygulamanızın açıklamasında ana fikri sağlamaktır. Netflix’in açıklamasına bir göz atalım.

“Netflix, dizi ve film izleme imkanı sunan, dünyanın lider abonelik servisidir.”

Gördüğünüz gibi, kullanıcıların neler yapabileceklerini öğrenmelerine yardımcı oluyor.

Göz alıcı ekran görüntüleri tasarlayın

Mobil uygulamalardan nasıl para kazanılacağını düşünürken, diğer bir faktör de uygulamanın ekran görüntüleridir. Kullanıcılar, uygulamanızın cihazlarında nasıl görüneceğini bilmek ister. Bu yüzden en iyi ekran görüntülerini seçmelisiniz.

Örneğin, App Store’daki Uber ekran görüntülerine bir göz atın. Buna göre, ana işlevleri açıklayan bazı metinler eklenir. İnsanlar eylem görürlerse harekete geçme (yani ücretsiz mobil uygulamanızı indirme) olasılıkları daha yüksektir.

Uber Uygulaması Ekran Görüntüleri
Uber Uygulaması Ekran Görüntüleri

Teknolojik tercih

Sadece para kazandıran iyi mobil uygulamalar fikri değil, aynı zamanda teknolojilerin bir uygulamayı nasıl daha iyi hale getirebileceğini de anlamalısınız. Aynı zamanda rakiplerinin önüne geçmesi için geliştirme yaklaşımının tanımlanması da önemlidir.

Örneğin, haber uygulamaları abonelik hizmetlerine ve giriş yapılan içeriğe daha uygundur, oyun uygulamaları ise uygulama içi satın alımlardan kâr sağlayabilir.

İster ücretli uygulamalar geliştirmiş olun, ister para kazandıran ücretsiz uygulamalar geliştirmiş olun, gelecekteki kullanıcılarınızı tatmin eden ve şirketinizin karlı olmasını sağlayan bir para kazanma stratejisine sahip olmanız gerekir.

Ücretsiz Uygulamalar ile Nasıl Para Kazanılır?

Potansiyel kullanıcılarınıza uygun para kazanma modelini seçmeniz önemlidir. Uygulamanızdan başarıyla para kazanmanın birçok farklı yolu vardır:

  • Freemium modeli (ek olarak satın alınan özelliklerle)
  • Ücretli uygulamalar
  • Uygulama içi satın alma işlemleri
  • Abonelik modeli
  • Uygulama içi reklamlar
  • Sponsor ve ortaklıktan para kazanma
  • Kitle fonlaması
Ücretsiz Uygulama ile Para Kazanma Modelleri
Ücretsiz Uygulama ile Para Kazanma Modelleri

Aşağıda mobil uygulamanız için en uygun para kazanma yöntemlerini birlikte keşfedelim!

Freemium

Burada, kullanıcılar temel özelliklerle ücretsiz olarak bir uygulama indirirler. Ancak, bazı ekstra işlevlere sahip olmak için bir miktar para öderler. Yani, ücretsiz uygulamalarla nasıl ekstra para kazanacağınızı araştırırken, ücretli bir sürüme ihtiyacınız var.

Uygulama kullanıcılarının yalnızca % 0,5-2’si premium bir uygulama sürümü satın alsa bile, uygulamanız ücretsiz bir sürümle geniş bir kitleye ulaşacaktır. Bu model oyunlar, bulut hizmetleri, fotoğraf düzenleme uygulamaları ve eğitim platformlarında gerçekten iyi çalışıyor.

Örneğin, Google Play’de en iyi Editörlerin Seçimi olan Minecraft’a bir göz atın.

Minecraft Mobil Uygulama Deneme Sürümü
Minecraft Mobil Uygulama Deneme Sürümü

Başka bir deyişle, yaratıcı mod, çok oyunculu ve daha fazlası dahil olmak üzere eksiksiz Minecraft deneyiminin tadını çıkarmak için oyunu denemeniz sırasında veya sonrasında herhangi bir noktada satın almalısınız.

Uygulama içi satın alma işlemleri

Özetle, bu uygulamadan para kazanma stratejisi, oyun içi para birimi, değerli öğeler, ekstra zaman, sağlık puanları, ipuçları gibi bir uygulamada ek özellikler veya ürünler satmayı içerir.

Üç ana uygulama içi satın alma türü vardır:

  1. Tüketilebilir ürünler

Uygulama içi satın alma işleminizi düşünürken, öncelikle tüketilebilir ve tüketilemeyen ürünler arasındaki farkı bilmelisiniz. Tüketilebilir ürünler, kullanıcının uygulama içinde kullanabileceği sağlık puanları, sanal para veya dijital para birimleri gibi ürünlerdir.

  1. Tüketilemeyen ürünler

Yeni oyunlar, haritalar veya engelleme gibi tüketilemeyen ürünler de kalıcı olarak kullanılabilir. Ücretsiz uygulamaların reklamsız para kazanma şekli budur.

Örneğin, mobil oyun fenomeni Pokémon GO’yu ele alalım. Birincil para birimi PokéCoins’dir. Rakuten Intelligence’a göre, 100 PokéCoin en çok satın alınan coin paketidir ve uygulama içi satın alımların yaklaşık yüzde 37’si bu bir dolarlık harcamaya dayanmaktadır. Ayrıca, birçok alıcı yalnızca giriş seviyesi Pokémon para birimini satın alırken, orta kademe olan 1.200 PokéCoins, şu anda oyun için en kazançlı jeton paketidir.

  1. Abonelikler

Uygulamalar ile hızlı bir şekilde para kazanmanıza yardımcı olacak bir başka strateji de abonelik modelidir. Ancak bu model, kullanıcı etkileşimi yüksek olan uygulamalar için kârlıdır. Bu tür işler genellikle Spotify, Netflix ve Apple Music gibi müzik / video akışı uygulamalarında veya Todoist gibi üretkenlik uygulamalarında önerilir.

Uygulama aboneliği şu şekilde çalışır:

  • Ücretsiz bir uygulamayı indirdikten sonra, kullanıcılar genellikle 7 günlük bir deneme süresi alırlar.
  • Ücretsiz kullanım süreniz sona erdiğinde, uygulamayı kullanmaya devam ederseniz, haftalık, aylık veya yıllık ücret karşılığında abonelik satın almanız gerekir.

Uygulama içi reklamcılık

Hiç bitmeyen bir gelir kaynağı mı arıyorsunuz? Uygulama içi reklamlarla, uygulama yayıncıları, uygulama içinde görüntülenen reklamlarla olan etkileşimlere göre para kazanırlar.

Günümüzde, bir uygulamada reklam vermek, ücretsiz uygulamalarla para kazanmanın en yaygın yoludur. 2020’nin sonunda, mobil reklamcılıktan harcanan paranın 247 milyar dolar’ı geçmesi öngörülüyor.

Uygulama içi reklamlar için üç tür vardır, birlikte göz atalım!

  • Görüntüleme başına maliyet (Cost per view – CPV): Bu model, uygulamanızın kullanıcıları video reklamları ne kadar çok izlerse, o kadar yüksek ödeme alacağınız anlamına gelir.
  • Tıklama Başına Maliyet (Cost per Click – CPC): Ödemeyi, uygulama kullanıcıları görüntülü reklamları tıkladığında alırsınız.
  • Yükleme başına maliyet (Cost per install – CPI): Bu kampanyayla, uygulamanızın bir kullanıcısı reklamı yapılan bir uygulamayı her yüklediğinde ödeme alırsınız.

Ancak, yaygın hatalardan kaçınmak için, uygulama içi reklamları yayınlamadan önce bu kritik soruları yanıtlamanız gerekir. Örneğin:

  • Markanıza zarar vermeyecek reklamlar seçmelisiniz.
  • Yavaş reklamlar, kullanıcı deneyimini kötüleştirebilir.
  • Aksi takdirde, tüketicilerin % 78’i ilgi alanlarına uygun mobil reklamları memnuniyetle kabul edecektir.
Mobil Uygulama Reklam Şekilleri
Mobil Uygulama Reklam Şekilleri

Mobil uygulamanızda dikkate almanız gereken dört reklam şekli vardır:

  • Banner reklamlar: Banner reklamlar genellikle bir ekranın üstüne veya altına yerleştirilir ve bir miktar metin ve grafik içerir. Ancak bu tür reklamların etkileşim oranı oldukça düşüktür. Aynı zamanda marka bilinirliğine de bağlıdır.
  • Geçiş reklamları: Bu tür reklamlar, genişleyen, tam ekran deneyimi gibi ek avantajlara da sahiptir. Ancak, bir kullanıcının tam ekranı izleme olasılığı rahatsız edici olabilir. Bu nedenle, bu reklamları doğal duraklamalar arasına yerleştirmek önemlidir.
  • Video reklamlar: Genellikle video reklamlar, uygulama kullanımının doğal duraklamaları sırasında ve 10-30 saniye sonlarında görünür. eMarketer, ABD mobil video reklam harcamalarının 2022 yılına kadar 24,81 milyar dolara ulaşacağına inanıyor. Bu nedenle, bu, uygulamalar aracılığıyla para kazanmak için harika bir seçim.
  • Yerel reklamlar: Yerel reklamlar, mobil uygulamanın kullanıcı deneyimiyle eşleşecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle, mobil uygulamalara sorunsuz bir şekilde entegre edilirler, bu da onları hafif ama oldukça etkili hale getirir.

Sponsorluk

Fenomen pazarlaması olarak da bilinen sponsorluk anlaşması, mobil uygulamanızdan para kazanmanın gerçekten etkili bir yoludur.

Zaten geniş bir takipçi kitleniz varsa markalar, hedef kitleleri ile bağlantı kurmak için mobil uygulamanızı kullanmak isteyebilir. İki tür sponsorluk anlaşması vardır:

  • Geliri sponsorlarınızla paylaşın
  • Aylık sponsorluk ücreti alın

Aslında, güvenilir ortaklarınızla sponsorluk yapmak bir kazan-kazan senaryosu olabilir. Yalnızca uygulamalarla para kazanmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcılarınızı yararlı bulabilecekleri bir markaya da bağlarsınız. Örneğin, isteğe bağlı bir yemek siparişi uygulamanız varsa, bu değerleri paylaşan iş ortaklarıyla çalışabilir ve kullanıcılara yakındaki restoranlar veya kuponlar hakkında faydalı önerilerde bulunabilirsiniz.

Sonuç

En iyi sonuçlar için, bu makalede tartışılan birden fazla tekniği içeren genel bir strateji geliştirmeniz gerekir. Ancak, reklamlarla veya mobil uygulamanız uygulama içi satın alımlarla doluysa, kullanıcılarınız kendilerini rahatsız hissedebilir ve benzerini yükleyebilir. Bir uygulama yayıncısı olarak, uygulamaların yalnızca insanlar kullandığı sürece kar getirdiğini unutmamalısınız.

Not: Dijital Pazarlama nedir rehberimizi de inceleyerek diğer modern pazarlama teknikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Artık uygulamalarla nasıl para kazanacağınızı biliyorsunuz. 2020’de gelecek nesil mobil uygulama geliştirmeyi bilmenin avantajını elde etmelisiniz. Sonuç olarak, mobil uygulamalarla ne kadar para kazanabileceğinizle ilgili bir çok olasılık var.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

3 Yorum

  1. Benim gibi konuya hakim olmayan bir kişi için çok güzel ve açıklayıcı bir makale, bu makale bir dizi film gibi 1. 2. 3. Bölüm olarak uzatılmalı :) teşekkür ederim emeğinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu