SEO Makaleleri

Dünya’daki 10 En İyi Arama Motoru 2022

2020 yılında Dünyanın en iyi ve en popüler arama motoru hangisidir? Ayrıntılar bu yazımızda.

Google, Yahoo, Yandex ve Bing’in yanı sıra, çok iyi bilinmeyen ancak yine de her gün milyarlarca arama sorgusu yapılan başka arama motorları vardır.

Google İnternet’teki tek arama motoru değildir! Aslında, Google’ın tahtını sallamak isteyen ancak henüz hiçbiri tehdit oluşturmaya bile hazır olmayan bir düzine alternatif arama motoru var.

Dünyada en çok kullanılan, en doğru sonuçları getiren ve en iyi arama motoru Google’dır. 2020 istatistiklerine göre Google, %69,89’luk açık ara pazar payıyla en popüler arama motorudur.

En İyi Arama Motorları 2020
En İyi Arama Motorları (2020)

Popülerlik sırasına göre Dünya’daki en iyi 10 Arama Motoru

1. Google

Google Arama Motoru
Google Arama Motoru

Google 1998’de Stanford Üniversiteli iki genç Larry Page ve Sergey Brin tarafından, dünyadaki bilgiyi organize ederek, herkesin erişimine ve kullanımına açmak misyonu ile kurulmuştur.

Google arama motoru pazarından aldığı %69,89’luk pay ile ikinci sıradaki %13,35 paya sahip (sözde) en yakın rakibi Bing’in çok üstündedir.

Peki Google neden en popüler arama motorudur?

Google’ı en popüler ve güvenilir arama motoru yapan şey, arama sonuçlarının kalitesidir. Google, kullanıcılara en doğru sonuçları göstermek için gelişmiş algoritmalar kullanıyor. Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, diğer web siteleri tarafından link verilen web sitelerinin diğerlerinden daha önemli olduğu ve bu nedenle arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralamayı hak ettiğini düşünmektedir.

Zaman içinde, Google sıralama algoritması yüzlerce başka faktörle (makine öğreniminin yardımı ile) geliştirildi ve internette tam olarak aradığınızı bulmanın en güvenilir yolu olmuştur.

2. Bing

Bing Arama Motoru
Bing Arama Motoru

Google’a en iyi alternatif ve en çok kullanıma sahip arama motoru Microsoft tarafından geliştirilen Bing’dir. Bing’in arama motoru payı Eylül 2020 itibariyle %13,35’dir.

Bing, Microsoft’un aramada Google’a meydan okuma girişimidir, ancak tüm çabalarına rağmen, yine de kullanıcıları arama motorlarının Google kadar güvenilir olduğuna ikna edemediler.

Bing, Windows tabanlı bilgisayarlarda varsayılan arama motoru olmasına rağmen, arama motoru pazar payı beklendiği kadar yüksek değildir.

Bing, Microsoft’un önceki arama motorlarından (MSN Search, Windows Live Search, Live Search) yola çıkılarak üretilmişir ve Alexa sıralamasına göre tüm dünyada internette en çok ziyaret edilen 37. web sitesidir.

3. Baidu

Baidu Arama Motoru
Baidu Arama Motoru

Baidu, 2000 yılında Robin Li ve Eric XU tarafından Çin’de geliştirilmiş en büyük arama motoru olup sadece Çince hizmet vermektedir.

Baidu, %12,48 pazar payı ile Alexa verilerine göre dünyada en çok ziyaret edilen 4. web sitesidir.

Baidu’nun Çin dilinde olması dolayısıyla bu arama motorundan Türkiye’de yararlanmak mümkün gözükmemektedir.

4. Yahoo

Yahoo Arama Motoru
Yahoo Arama Motoru

Yahoo, Ocak 1994’de Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından bir portal ve arama motoru olarak kurulmuş, daha sonra e-posta servisi ile hizmetini genişleterek dünyada geniş bir kullanıcı kitlesini erişmiştir.

2014 yılından bu yana Amerikada Firefox tarayıcılarda varsayılan arama motorudur.
Türkiye’de ise firefox tarayıcılarda yandex onun yerini almıştır.

Yahoo 2015’e kadar Bing tarafından desteklenmiştir daha sonra ise Google ile anlaşarak arama hizmetlerinde destek almıştır.

Yahoo web portalı Alexa verilerine göre dünyada en çok ziyaret edilen 11. web sitesidir.

5. Yandex

Yandex Arama Motoru
Yandex Arama Motoru

1997 yılında Rusya’da kurulan teknoloji şirketi Yandex, ulaşım, e-posta, navigasyon, mobil uygulamalar ve reklamcılık gibi 70’den fazla alanda hizmet vermektedir.

Rusya’da %60’ın üzerinde pazar payı ile en çok kullanılan arama motoru Yandex, küresel pazarda ise %1,12 paya sahiptir.

Alexa Ekim 2020 verilerine göre Yandex, dünya çapında 50. en çok ziyaret edilen web sitesidir.

Türk dilini de desteklemesi nedeniyle Türkiye’de en çok kullanılan 2. arama motorudur. Ayrıca navigasyon, e-posta, çeviri ve video hizmetleri de ülkemizde tercih edilmektedir.

6. DuckDuckGo

DuckDuckGo Arama Motoru
DuckDuckGo Arama Motoru

DuckDuckGo, İnternette gizli arama, izleyici engelleme ve site şifreleme gibi özellikleri ile kişisel bilgileri saklamayan tek arama motoru olarak Gabriel tarafından 2008 yılında kurulmuştur. Aldığı 2.65M $ bağışlar ile finanse edilmektedir. Şu an 107 çalışanı vardır. “Şimdi gizliliğinizi geri alma zamanı” sloganıyla hareket etmektedir.

Diğer arama motorlarının aksine bir dizin içermeden (indexlemeden) tüm kaynaklardan derleyerek bilgiyi getirmektedir. Temiz, kullanışlı bir ara yüze sahiptir.

“Şirketler, sizin izniniz olmadan özel bilgilerinizden çevrimiçi olarak para kazanıyor” düşüncesini savunmaktadır.

Arama motorları arasında dünyada %0,41 pazar payı ile 6. sırada yer almaktadır. 2020’de arama kullanım sayısı 25 milyardan 50 milyara çıkmıştır.

7. Ask

Ask Arama Motoru
Ask Arama Motoru

1996’da Amerika California’da Ask Jeeves, Garrett Gruener ve David Warthen tarafından kurulan arama motoru ASK, ilk başta interneti dolaşan editörleri vasıtasıyla kelime ve konuları araştırıp sonuç döndürmüş ve müşteri güveni kazanmıştır.

Blog mantığında onlarca editörler soru cevap şeklinde hizmet veren arama motoru ASK daha sonra manuel yürüttüğü işleri artınca “Teoma” adlı bot yardımıyla sonuç döndürmeye başlamıştır.

2020 Eylül itibariyle dünya’da arama motoru pazarından %0,18 pay almaktadır.

Naver Arama Motoru
Naver Arama Motoru

1999 yılında Lee Hae-jin tarafında Güney Kore’de kurulan IT şirketi, arama motoru olarak hizmet vermektedir.
Naver 2001’den itibaren yaptığı şirket anlaşmaları ile eğitim platformu yazılımı, internet hizmetleri, mobil hizmetler sektörüne de girmiştir.

Naver, başlangıçta aranan sorguları tek sayfada (blog, fotoğraflar, web sayfaları vb.) döndürecek şekilde çalışıyordu.

Eylül 2020 itibariyle arama motoru pazar payı açısından Naver % 0,17 paya sahiptir.

Kore dilinde olması dolayısıyla bundan da yararlanmak mümkün olmayacaktır.

9. Ecosia

Ecosia Arama Motoru
Ecosia Arama Motoru

Ecosia, web de arama yaptığınızda sizin için ücretsiz ağaç dikilen sosyal bir projedir.
2009’da Almanya Berlin’de Christian Kroll tarafından kurulan şirket tüm karını lokal ekonomisi ve çevresi kötü olan, insanların faydasına ağaç dikimine kullanmaktadır.

Ecosia, her ay tamamen şeffaf olmak için finansal rapor yayınlayarak arama gelirlerinin nerede kullanıldığını gözler önüne sermektedir.

Kullandıkları sunucular yenilenebilir enerji ile %200 verimlilikte çalışmakta olduğunu ve yapılan her aramanın dünyadaki 1kg Karbon Dioksit’in (CO2) atmosferden temizlediğini söylemektedir.

Ayrıca gizliliğe önem verdiğini, reklamcılar ile kullanıcı bilgilerinin paylaşılmadığını ve bir hafta içinde tüm arama datalarının silindiğini bildirmektedir.

Ecosia Eylül 2020 itibariyle arama motoru pazarından %0,12 pay almaktadır.

10. Aol

Aol Arama Motoru
Aol Arama Motoru

Aol (America Online) Verizon Media şirketinin bir markası olarak 1983’den bu yana pazarda yer almaktadır. Amerika’da ilk Dial up servis hizmeti ile başlayan AOL, ayrıca, web portalı, e-posta, anlık mesajlaşma gibi hizmetler de vermiştir.

Günümüze kadar, video, haber, şehir rehberi gibi bir çok hizmeti bünyesine katmıştır.

Arama motoru pazar payı olarak Eylül 2020’de ilk 10 içerisinde ve %0,06 seviyesindedir.

KAYNAKLAR
Semrush, Reliablesoft, Google Webmasters, searchengineland, Sej

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Ben vuhuv arama motorunu kullanıyorum gayet iyi TV radyo gibi bazı özellikleri var çok kullanışlı

    1. Bir yazımızda onu da inceleyebiliriz. Ama genel olarak google altyapısından yararlanıyorlar. Yeni arama motoru yapmak çok maliyetli ve zaman gerektiriyor.

  2. Yandex’in pazar payı nasıl bu kadar küçükmüş yahu. Google’daki doğru bilgiye erişebilme sorununu direkt olarak çözüyor Yandex. Demek millet daha keşfedememiş. Ya da bilimle pek ilgilenmiyor da olabilir insanlar. Basit aramaları Google’da yapsak da Yandex cidden büyük nimet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu