Google’da Üst Sıralara Çıkmak İçin Ne Yapmalı?
Google'da üst sıralara çıkmak istiyorsanız hesaba katmanız gereken pek çok faktör vardır ancak bunlardan bazıları diğerlerinden daha önemlidir. Aşağıda özetleyeceğim şey, Google arama sonuçlarında daha iyi sıralama elde etmek istiyorsanız atmanız gereken temel adımlardır.
Google’da üst sıralara çıkmak için atılacak temel adımlar
Siteyi Google’da üst sıralara çıkarmayı istemeniz için birçok neden var, hadi bunları nasıl elde edeceğinizi görelim.
İşte izlenecek 10 adım:
1. İçeriğinizin kalitesini kontrol edin
2. Bağlantıları iyileştirin
3. Sayfa içi SEO’nuzu doğru şekilde uygulayın
4. En önemli sayfalarınıza dahili bağlantılar ekleyin
5. Teknik SEO Denetimi gerçekleştirin
6. Sayfa yükleme sürenizi iyileştirin
7. Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun
8. Web sitenizi https yapın
9. Google’a web siteniz hakkında bilgi verin
10. Sosyal Medya’dan yararlanın
Adım 1: İçeriğinizin kalitesini kontrol edin
Her şeyden önce, içeriğinizin kalitesini kontrol etmeniz gerekir.
Web sitenizde benzersiz ve orijinal içerik yayınlamış olmanız gerekir. Bu bir zorunluluktur ve bir web sitesinin başarısı için en önemli faktörlerden biridir.
Diğer web sitelerinden içerik kopyalamak ve yeniden yayınlamak, içeriğin orijinalliği Google sıralamaları için çok önemli olduğundan işe yaramayacaktır.
Bir içeriğinizi gözden geçirirken aşağıdaki faktörleri aklınızda bulundurun:
Kullanıcının amacını karşılıyor mu?
Web sitenizde yayınladığınız her içeriğin belirli bir amacı olması gerekir ve bu, kullanıcının amacını karşılamaktan başka bir şey değildir.
Bir kullanıcı Google arama kutusuna bir sorgu yazdığında, ilk konumdaki web sitelerinin ona kesin bir cevap veya çözüm vermesini bekler.
İçeriğiniz bunun için iyi bir aday mı? İçeriğiniz, aynı arama terimleri için Google’da üst sıralarda yer alan web siteleriyle karşılaştırabilir misiniz?
Değerlendirmenizi yaparken dürüst olun, aksi takdirde içeriğinizi ve sıralamanızı iyileştiremezsiniz.
Düşük kaliteli sayfaları nasıl bulacağınızı ve düzelteceğinizi öğrenmek için zayıf içerikle ilgili önceki kılavuzumu okuyun.
Arama motorları için anlaşılır mı?
Kullanıcılar için içerik yazdığınızdan emin olmanın yanı sıra, arama motorlarının bunu anlayabilmesini de sağlamanız gerekir.
Bu, SEO dostu içerik yazmayı öğrenmeniz gerektiği anlamına gelir.
SEO dostu içerik, arama motorlarının içeriğinizi doğru şekilde yorumlamasına yardımcı olur.
Arama motoru tarayıcılarının insanlar değil, bilgisayar programları olduğunu ve bir içeriğin ne hakkında olduğunu anlamanın tek yolunun, içerik SEO’su aracılığıyla onlara verdiğiniz sinyaller olduğunu unutmayın.
Web sitenizde yeterince alakalı içerik var mı?
Kaliteli içeriğe sahip olmanın yanı sıra çok sayıda içeriğe de ihtiyacınız var. Rekabet, düşünebileceğiniz herhangi bir alanda oldukça yoğun ve kalabalığın arasından sıyrılmanız önemlidir.
Google, sıralama algoritmasındaki son değişikliklerle, üst sıralarda yer alan web sitelerinde alaka düzeyini ve otoriteyi sevdiğini göstermiştir.
Bu, belirli bir konu hakkında tek bir içeriğe sahip olmanın yeterli olmadığı, ancak web sitenizin bir konuyla ilgili birçok alakalı içeriğe de sahip olduğunu göstermeniz gerektiği anlamına gelir.
Algoritmalar artık içerikte belirli anahtar kelimeleri aramıyor, ancak web sitesini bir bütün olarak analiz ediyor ve kullanıcının aradığı şeyle ne kadar alakalı olduğunu anlamaya çalışıyor.
Bu nedenle, site yapınızı optimize etmeniz ve web sitenizin tüm önemli bölümlerini ve içeriğini hem kullanıcılar hem de arama motorları için vurguladığından emin olmanız önemlidir.
Yüksek kaliteli içerik ve iyi site dışı SEO ile bağlantılı olarak alaka düzeyi, otorite oluşturur.
Yine de, miktar ve kalite arasında seçim yapmanız gerekiyorsa, her zaman kaliteyi tercih edin.
Alan Adı yaşı: Bazen bunu unutma eğilimindeyiz, ancak yeni olan bir alan adı Google’da kolayca yüksek bir sıralama elde edemeyecektir. Arama devinin dikkatini çekmek ve Google güvenini tesis etmek çok daha fazla çalışma gerektirecek. Bu, yeni bir alanda iyi bir şey elde etmenin imkansız olduğu anlamına gelmez, sadece daha fazla zaman alacağı anlamına gelir.
İçeriğiniz yeterince uzun mu?
Bir blog yazısının uzunluğu bir sıralama faktörüdür. Google, sıralama algoritmasında kelime sayısını kullanmadıklarını söylese de, içeriğin kapsamlı ve anlaşılır olması gerektiğini belirtiyorlar.
Bir dizi çalışma, uzun biçimli içeriğin aramada daha iyi olduğunu ve daha fazla sosyal medya paylaşımı elde ettiğini göstermiştir.
Blog yazılarınızı kaç kelime yapacağınıza dair sihirli bir sayı yoktur, ancak genel bir kural olarak, 1500 kelimeden fazla olan makalelerin Google SERPS’de daha yüksek konumlara ulaşma şansı daha yüksektir.
Yapmanız gereken, kullanıcılara tam olarak istediklerini vermektir. Onlara bilmeleri gerekmeyen ek bilgiler vermeyin, ancak sorguları için ayrıntılı bir yanıt verin.
Google’da hedef anahtar kelimelerinizi kontrol etmek ve ilk konumlarda görünen içeriğin uzunluğunu (ve türünü) analiz etmek her zaman iyi bir uygulamadır.
Bu, içeriğinizin ne kadar ayrıntılı olması gerektiği konusunda size çok iyi bir fikir verecektir.
Adım 2: Bağlantıları iyileştirin
Google’ın dikkatini çekmek için, web’deki diğer web sitelerinden web sitenize işaret eden bağlantıların olması gerekir.
Geri bağlantılar (Backlink) büyük ve güvenilir web sitelerinden geliyorsa, daha fazla değere sahiptirler ve bu, Google sıralamanızı olumlu yönde etkileyebilir.
Link oluşturma veya site dışı SEO çok büyük bir konudur, ancak şimdi anlaşılması önemli olan, gelen bağlantıların diğer web sitelerinden gelen ‘güven oyu’ gibi olmasıdır ve bu, Google’ın hangi web sayfalarını sıralamada üste çıkartacağını karar verirken dikkate aldığı bir şeydir.
Adım 3: Sayfa içi SEO’nuzu doğru şekilde uygulayın
Yüksek kaliteli gelen bağlantılar almanın yanı sıra, “site içi SEO” nuzun doğru olduğundan da emin olmanız gerekir.
Site İçi SEO, web sitenizi SEO dostu hale getirmek için bir dizi kuraldır.
SEO Dostu bir web sitesi, Google’ın “okuması” için çok daha kolaydır ve bir web sitesinde ne kadar fazla bilgiyi “anlayabilirse”, iyi bir sıralama elde etme şansı o kadar artar.
Sayfa içi SEO’yu nasıl doğru hale getireceğiniz hakkında daha fazla bilgi için kapsamlı SEO kontrol listemizi de inceleyebilirsiniz.
Adım 4: En önemli sayfalarınıza dahili bağlantılar ekleyin
Dahili bağlantı, aynı web sitesindeki başka bir web sayfasına işaret eden bir bağlantı eklemenizdir.
İç Linkleme, Google’a bir sayfanın ne hakkında olduğunu söylemenin çok güçlü bir yoludur, aynı web sitesinde yeni sayfalar bulabildikleri için kullanıcılar için iyidir ve ayrıca Google’ın aynı web sitesinde daha fazla içeriği taraması için bir teşviktir.
İyi bir dahili bağlantı, bağlanan sayfayı tanımlayan bağlantı metni kullanır.
Adım 5: Teknik SEO Denetimi gerçekleştirin
Teknik SEO, tüm SEO sürecinde çok önemlidir. SEO’nun teknik kısmı ile ilgili sorunlar varsa, her şeyi doğru yapsanız bile sıralamalarınız olumsuz etkilenebilir.
Google’ın web sitenize sorunsuz bir şekilde erişebilmesini ve dizine ekleyebilmesini sağlamak için her altı ayda bir teknik bir SEO denetimi yapmanız şiddetle tavsiye edilir.
Denetim sırasında gözden geçirilmesi gereken en önemli hususlar şunları içerir:
- Google Arama konsolundaki dizin kapsamı raporu
- Robots.txt dosyanız
- Canonical URL’lerin doğru kullanımı
- Yapılandırılmış veri işaretlemenin doğru kullanımı (web sitesi ve bireysel sayfalar)
- HTML ve XML Site Haritaları
- Bozuk bağlantılar ve 404 sayfası
Teknik SEO Rehberinde tüm detayları okuyabilirsiniz.
Adım 6: Sayfa yükleme sürenizi iyileştirin
Bu teknik SEO’nun bir parçası olmasına rağmen, hızlı yüklenen bir web sitesinin yavaş yüklenen bir web sitesinden daha iyi Google sıralaması alabileceği Google tarafından vurgulanmıştır.
Hız, bilinen bir sıralama faktörüdür ve kullanılabilirlik açısından da çok önemlidir.
Hızlı bir web sitesine sahip olmanız gerekir çünkü hem Google onu daha çok sevecektir, hem de hemen çıkma oranınız üzerinde olumlu bir etkisi vardır.
Not: Web sitesi hızlandırma işlemlerini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız ve yardım almak istiyorsanız, Profesyonel Wordpress Hızlandırma hizmeti alabilirsiniz.
Adım 7: Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun
Giderek daha fazla insan Google’da arama yapmak için cep telefonlarını kullanıyor ve işletmeler ve web sitesi sahipleri için mobil aramanın önemini gösteren bir dizi çalışma var.
Sıralamalar söz konusu olduğunda, Google artık mobil kullanıcılara iyi bir mobil deneyim sunmayan web sitelerini “cezalandırdığı” için mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak bir zorunluluktur.
Adım 8: Web sitenizi https yapın
2014’ten beri https kullanımı bilinen bir sıralama faktörüdür. Google’ın belirttiği gibi, bu hafif bir sinyaldir, ancak yine de yapabileceğiniz kolay şeylerden biridir ve web sitesinde SSL etkin olmayan rakip bir web sitesine kıyasla bir avantaj elde edebilirsiniz.
Ayrıca, Temmuz 2018’den bu yana, Google Chrome tarayıcısı, https olmayan web sitelerini güvenli değil olarak işaretliyor ve bu, müşterileri ve ziyaretçileri uzaklaştırabilir.
Https’ye geçmeyi düşünüyorsanız, SEO’yu kaybetmeden web sitenizi https’ye nasıl geçireceğinizi önceki rehberimizde okuyablirsiniz.
Adım 9: Google’a web siteniz hakkında bilgi verin
Google, web yöneticileriyle bir tür iletişim kurmak için Google web yöneticisi araçlarını oluşturdu.
Web yöneticisi araçları, diğer şeylerin yanı sıra, Google’a web siteniz hakkında bilgi vermenin ve ayrıca Google’ın bu konuda ne bildiğini öğrenmenin harika bir yoludur.
Tercih edilen URL, hedef ülke, site haritası vb. gibi Web yöneticisi araçlarında (Google Search Console) yapılandırabileceğiniz çeşitli ayarlar ve ayrıca Google’da üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacak “Performans, URL Denetimi, Kapsam, Mobil Kullanılabilirlik” gibi kullanabileceğiniz çeşitli teşhis araçları vardır.
Adım 10: Sosyal Medya’dan yararlanın
Sosyal medyanın Google sıralamasında oynadığı rol, dijital pazarlama yöneticileri ve SEO Uzmanları arasında popüler bir konudur.
Sosyal medyanın sıralamalar üzerindeki etkisine dair farklı görüşler vardır, ancak kesin olan şey, başarılı bir sosyal medya pazarlama kampanyasının sıralamaların ötesine geçen bir web sitesine sunabileceği birçok avantaja sahip olmasıdır ve kullanmanız ve yararlanmanız gereken bir şeydir.
Sosyal medya ve google sıralamalarının rolünü üstlenmek için Sosyal Medya VS SEO’yu da okuyun.
Neden Google’da üst sıralara çıkmak gerekiyor?
İyi sıralama elde etmek zordur ve bunu ancak çok sabır ve sıkı çalışmanın ardından başarabilirsiniz. Google’ın ilk pozisyonlarında bir web sayfasına sahip olmanın faydalarını bilerek, hedeflerinize ulaşılıncaya kadar çalışmak için motivasyon ve cesaret bulabilirsiniz.
1. Daha yüksek sıralama daha fazla trafik anlamına gelir – Açıkçası, ilk avantaj trafik kazançları ile ilgilidir. Sıralamanız ne kadar yüksek olursa, Google’dan o kadar fazla organik trafik alırsınız.
İstatistiksel olarak ilk 5 konumun arama trafiğinin çoğunluğunu, % 60’tan fazlasını aldığını unutmayın.
2. Bu bir güven işaretidir – Google’ın dünyanın en iyi arama motoru haline gelmesinin nedenlerinden biri, insanların ona güvenmesidir. Buna güveniyorlar çünkü Google’da bir şey aradıklarında, aradıklarını bulacaklarını biliyorlar.
Google, sıralama algoritmaları üzerinde 255’ten fazla sinyal ve 18 yıldan fazla araştırma ve geliştirme kullanıyor ve arama sonuçlarında gösterilecek kaliteli web sitelerini seçmede çok başarılı oldular.
Kullanıcılar web sitenizi Google’ın ilk sayfalarında bulduklarında, Google’ın ona güvendiği ve sonuçlarında gösterdiği için bunun iyi bir web sitesi olduğunu bilirler.
3. Daha fazla sosyal medya paylaşımı ve yorumu alacaksınız – Google’ın ilk sayfasında bulunan bir web sitesi, daha fazla trafik aldığı ve yukarıda açıklanan “güven” nedeni nedeniyle daha fazla sosyal paylaşım ve yorum alır.
4. Diğer arama motorlarında iyi sıralamalar – Google mevcut tek arama motoru değil, aynı zamanda en fazla trafiğe sahip olandır.
Bununla birlikte, diğer arama motorlarının Google’a benzer SEO kuralları vardır ve Google’da iyi bir sıralama pozisyonu elde ettiğinizde, diğer arama motorlarında da yakında iyi sıralama pozisyonlarının geleceği kesindir.
Sonuç
Google, kullanıcılarına mümkün olan en iyi sonuçları sağlamak için sürekli olarak dizinlerine eklemek üzere kaliteli web siteleri bulmaya çalışmaktadır.
Daha fazla arama yapacak olan mutlu bir Google kullanıcısının gelmesi onların amacıdır.
Web sitesi sahibi olarak amacınız, kullanıcılara gerçek değer sağlayan bir web sitesi oluşturmak, Google’ın web sitenizin ne hakkında olduğunu anlayabildiğinden emin olmak ve İnternetteki diğer güvenilir web siteleri gibi, web sitenizin bağlantılarını (oylarını) alarak Google’a en üst sıralardan birini hak ettiğini kanıtlamaktır.
Son olarak, sabırlı olun – google’da üst sıralara çıkmak zaman alır, ancak doğru yönde çalışmaya devam ederseniz, istediğiniz pozisyonları almanızı engelleyecek hiçbir şey yoktur.
KAYNAKLAR
Semrush, Reliablesoft, Google Webmasters, searchengineland, Sej
gayet güzel içerik tebrikler.
Rica ederim, en güncel seo yöntemlerini paylaşmaya devam edeceğim.