SEO Makaleleri

Mükemmel SEO Meta Açıklama Nasıl Yazılır (Örneklerle)

Meta açıklama nedir, nasıl yazılır, kaç karakter olmalıdır, iyi ve kötü örnekleri, bu meta description 2021 kılavuzunda.

Meta açıklama (meta description), bir sayfanın içeriğini özetleyen her arama sonucu için görüntülenen kısa bir metindir.

Arama motorları, kullanıcının aradığı şeyle son derece alakalı olduğunda meta açıklamayı gösterir, aksi takdirde sayfadan metin seçip dinamik bir açıklama oluşturabilirler.

Meta açıklamaların sıralamalar üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da, yine de sayfa içi SEO’nun çok önemli bir unsurudur.

Bu yazıda, meta açıklama nedir, iyi meta açıklaması nasıl yazılır (örneklerle) ve SEO için neden önemli olduklarını öğreneceksiniz.

Meta açıklama nedir?

Meta açıklama, aşağıdaki gibi görünen bir web sayfasının başına yerleştirilen özel bir HTML etiketidir:

<meta name = “description” content = “Bu kısım genellikle birkaç cümle uzunluğunda olan ve arama sonuçlarında sayfanın arama snippet’inde gösterilebilen sayfa özetidir.” />

İstediğiniz herhangi bir sayfayı ziyaret edin, sayfanın herhangi bir yerine sağ tıklayın ve bir sayfanın html içeriğine bakmak için KAYNAK GÖRÜNTÜLE’yi seçin.

Meta name = ”description” araması yaptığınızda şuna benzer bir şey göreceksiniz:

Meta Açıklama Etiketi
Meta Açıklama Etiketi

Content = “” içinde görünen metin, sayfanın özel açıklamasıdır.

Arama sonuçlarında gösterilen her bir giriş için Google, aşağıdakilere dayalı olarak bir snippet oluşturuyor:

  • Sayfanın başlığı
  • Sayfanın URL’si
  • Kullanıcı tarafından sayfanın başlığında (<head></head>) sağlanan meta açıklama veya arama motoru algoritması tarafından oluşturulan dinamik meta açıklama.
  • Aynı web sitesine yönelik diğer bağlantılar (bunlara site bağlantıları denir).

Aşağıdaki örneğe bakın:

Google Arama Sonuçları Snippet'i
Google Arama Sonuçları Snippet’i

Bu durumda Google, Yoast SEO eklentisi Meta Açıklama ayarları kullanılarak sağlanan meta açıklamayı kullanmaya karar verdi, ancak aşağıdaki örneklerde göreceğimiz gibi, bu her zaman böyle değildir.

Kullanıcı sorgusuna bağlı olarak Google, daha alakalı hale getirmek için sayfada bulunan içerikten oluşturulan dinamik bir meta açıklamayı kullanmaya karar verebilir.

Yukarıdaki örnekte, “Ayakkabı modelleri” kelimelerinin, arama sorgusuyla tam olarak eşleştikleri için kalın olarak gösterildiğine dikkat edin.

Meta açıklaması kaç karakter olmalı

Meta açıklama uzunluğu yaklaşık 160 karakter olmalıdır. Google Yönergelerine göre, bir meta açıklama bir veya iki cümle veya hatta kısa bir paragraf olabilir.

Wordpress meta açıklaması ekleme

WordPress kullanıyorsanız, meta açıklamalarınızı yazmak için özel bir alan sağlayan SEO için optimize edilmiş bir altyapı kullanabilir veya Yoast SEO’yu yükleyip meta açıklama ayarlarında değişiklikler yapabilirsiniz.

Yoast SEO Meta Açıklama Ayarları
Yoast SEO Meta Açıklama Ayarları

WordPress kullanmıyorsanız, yazı veya sayfa ayarlarında bulunan bir meta açıklama kutusu arayın.

Meta Description SEO

İyi meta açıklamaların nasıl yazılacağına dair yöntemlere girmeden önce, meta açıklamaları ile SEO arasındaki ilişkinin ne olduğunu anlamak gerekir.

Teorik bir bakış açısıyla, meta açıklamaların optimize edilmesinin, Arama Motoru Pazarlamasının (SEM) ana sütunlarından biri olan Site İçi SEO‘nun bir parçası olduğu unutulmamalıdır.

Meta açıklamaların sıralamalar üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur

Açık olması gereken ilk şey, meta açıklamaların sıralamalar üzerinde doğrudan bir etkisinin olmamasıdır.

Meta açıklamada yazdıklarınız, algoritmalar tarafından sıralama işlemi sırasında kullanılmaz. Sıralamalar için daha önemli olan sayfa başlığı optimizasyonudur.

Meta açıklamalarının SEO ve sıralamalar üzerinde dolaylı bir etkisi vardır (bu yüzden yine de önemlidirler)

Meta açıklamaları hala önemlidir çünkü bu, kullanıcıların arama sonuçlarında gördüğü şeydir ve bu, SEO ile iki şekilde ilgilidir.

İlk olarak, iyi bir meta açıklama, kullanıcıları web sitenizi tıklamaya ve ziyaret etmeye teşvik eder ve bu daha fazla trafik anlamına gelir.

İkinci olarak, Google, kullanıcıların belirli bir arama sorgusunda ne aradığını bulmanın bir yolu olarak TO (tıklama oranı) kullanıyor.

Kullanıcılar arama sonuç sayfasındaki (SERPS’teki) girişinizi tıklamayı tercih ederse (sıralama konumunuzdan bağımsız olarak), bu, Google’a sayfanızın diğerlerinden daha iyi kullanıcı dostu olduğunun bir göstergesidir ve bu, sonunda daha yüksek sıralamalara yol açacaktır.

Bundan SEO amacıyla yararlanmak için, sayfanızın içeriğinin meta açıklamayla son derece alakalı olduğundan emin olmanız gerekir, aksi takdirde kullanıcılar sayfanızı ziyaret ettikten sonra arama sonuçlarına geri döneceklerdir ve bu iyi değildir.

Bu, SEO endüstrisinde pogo yapıştırması olarak bilinir.

SEO meta açıklamalarınızı nasıl optimize edebilirsiniz?

Meta açıklamalarınızı optimize etmek için aşağıdaki basit kuralları takip edebilirsiniz:

Öncelikle uygun uzunlukta olduklarından emin olun. Açıklamalarınızı çok kısa veya çok uzun yapmayın. 160-320 karakter hedefleyin.

İkinci olarak, Google Search Console‘un yeni sürümünde bulunan Performans Raporundan yararlanın ve düşük TO’ya sahip sayfaları bulun.

Yeni Google Arama Konsoluna giriş yapın

Performans Raporunu görüntülemek için sol menüden “PERFORMANS” sekmesine tıklayın.

Google Search Console Performans Raporu
Google Search Console Performans Raporu

Sayfalarınızın ortalama TO’sunu görüntülemek için ORTALAMA TO ve alt sekmelerden SAYFA SAYISI‘na tıklayın. Ayrıca bu sayfaların Google Arama’daki ortalama konumunu görüntülemek için POZİSYON üzerine tıklayın.

Sonuçları düşük TO’lara göre sıralayın ve en düşük TO’ya sahip ancak arama sonuçlarının ilk sayfasında bulunan sayfaları analiz etmeye başlayın.

Daha fazla ayrıntı görmek için belirli bir sayfayı tıklayın ve ardından SORGULAR’ı tıklayın.

Performans Raporu - Google Arama Konsolu
Performans Raporu – Google Arama Konsolu

Şu anda gördüğünüz, belirli bir sayfa için ortalama TO’yu ve her arama sorgusu için konumu gösteren bir rapordur.

Hangi arama sorgularının düşük bir TO’ya sahip olduğunu bulun ve belirli sorgu için snippet’inizde hangi açıklamanın gösterildiğini görmek için Google’da aynı aramayı yapın.

Meta açıklamalarınızı gözden geçirin ve kullanıcı sorgusuyla oldukça alakalı olduklarından emin olun.

Önemli: Muhtemelen, Google’ın her zaman özel meta açıklamanızı kullanmadığını, ancak bazen sayfanın içeriğine bağlı olarak dinamik bir açıklama oluşturduğunu fark edeceksiniz.

Çıkan metni inceleyin ve arama sorgularıyla daha alakalı hale gelmesi için üzerinde değişiklik yapın.

Diğer bir deyişle, meta açıklamalarınızı optimize ederken, yalnızca meta açıklama alanına ne yazdığınızı önemsemiyorsunuz, aynı zamanda Google algoritmaları tarafından dinamik açıklamalar olarak seçilen içeriğinizin parçalarını gözden geçirmeniz ve optimize etmeniz gerekiyor.

İyi meta açıklaması nasıl yazılır?

Optimize edilmiş meta açıklamaları yazmak için en önemli 10 kural.

#1. Meta açıklaması uzunluğu – 320 karakterin altında tutun

Yukarıda belirtildiği gibi, meta açıklamalarınız sondan kesintiye uğramaması için 160 karakter civarında olmalıdır. Bu aralıkta kalmaya çalışın ve meta açıklamalarınızı çok kısa veya çok uzun yapmaktan kaçının.

#2. Her sayfanın benzersiz bir meta açıklaması olmalıdır

Ana sayfa ve kategori sayfaları da dahil olmak üzere web sitenizin her sayfası veya gönderilerin benzersiz bir meta açıklaması olmalıdır.

#3. İyi bir açıklama, sayfa içeriğini doğru bir şekilde özetler

Meta açıklamaları bilgilendirici ve ilgi çekici olmalıdır. Kullanıcıların belirli bir sayfanın yararlı ve aradıklarıyla alakalı olup olmadığını anlamalarına yardımcı olmak için ilgili tüm bilgileri meta açıklamanıza ekleyin.

Sayfadaki içerikle ilgisi olmayan açıklamalar yazmayın.

#4. Otomatik olarak oluşturulan açıklamalardan kaçının

Wordpress gibi bazı CMS’ler, içeriğin ilk 160 karakterinde yazılana göre bir sayfanın açıklamasını otomatik olarak oluşturur. Bu kötü bir uygulamadır çünkü sonuçta buna benzeyen, arama motoru veya kullanıcı dostu olmayan meta açıklamalarla karşılaşabilirsiniz.

Otomatik Meta Açıklamaları Örneği
Otomatik Meta Açıklamaları Örneği

#5. Açıklamalarınıza anahtar kelimeler ekleyin

Yukarıda açıklamaların sıralamalar üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığından bahsetmiştim, ancak bu, açıklamanızda anahtar kelimeler kullanmamanız gerektiği anlamına gelmez. Aksine, anahtar kelimeler arama motorları tarafından vurgulanır ve snippet’ın arama sorgularıyla daha alakalı olmasını sağlar.

#6. Genel açıklamalardan kaçının

Her sayfanın açıklamasına benzersiz bir şekilde yaklaşın ve sayfa içeriğini doğru bir şekilde tanımlamayan genel açıklamalar yazmaktan kaçının.

#7. Harekete geçirilebilir hale getirin ama aşırıya kaçmayın

Açıklamalarınız, kullanıcıları web sitenizi tıklamaya ve ziyaret etmeye davet etmeli, ancak aşırıya kaçmayın. Kendinizinkini yazmadan önce birkaç arama yapmak ve rakiplerinizin meta açıklamalarında neler olduğunu görmek her zaman iyi bir uygulamadır.

Açıklamalarınız öne çıkmalı ve rakiplerinizle aynı olmamalıdır.

#8. Son güncelleme tarihini ekleyin (varsa)

Kullanıcılar her zaman güncel bilgiler ararlar, bu nedenle mümkünse sayfanızın en son ne zaman güncellendiğini ekleyin. Bu, snippet’inizi tıklaması daha alakalı ve ilginç hale getirecektir.

#9. Kullanıcılara web sitenizi ziyaret etmeleri için nedenler verin (ürün özelliklerini ve avantajlarını ekleyin)

Ürün satıyorsanız, ürün özelliklerinin yanı sıra, kullanıcıların mağazanızdan neden ücretsiz gönderim, iade, para iade garantisi, ömür boyu garanti vb. gibi faydalarını da dahil edebilirsiniz.

#10. Snippet’inizin görünümünü iyileştirmek için şemaları kullanın

Şemaların kullanımı meta açıklamanın içeriğini değiştirmese de, snippet’inizin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur ve onu bir Google özel snippet’i olarak görünmeye aday yapar.

Google Öne Çıkan Snippet
Google Öne Çıkan Snippet

Meta açıklaması örneği

Yukarıdaki yönergelere dayanarak, meta açıklamaların bazı İyi ve Kötü örneklerini inceleyelim:

İyi meta açıklama örnekleri

Örnek 1: Hedefe yönelik ve anahtar kelimelerle dolu detaylı Meta açıklaması

Google’da “Kamp çadırı” nı arayın

Meta açıklamanın arama sorgusuna nasıl doğrudan bir yanıt verdiğine ve ayrıca içeriğindeki detaylara dikkat edin.

Örnek 2: Açıklamada vurgulanan anahtar kelimeler

Google’da “Bikini modelleri” araması yapın

Optimize Edilmiş Meta Açıklama Örneği
Optimize Edilmiş Meta Açıklama Örneği

Açıklamada odak anahtar kelimesinin (bikini modelleri, bikini takımı) nasıl birden çok kez vurgulandığına dikkat edin.

Örnek 3: Eyleme dönüştürülebilir açıklamalar

Google’da “Nike ayakkabı” araması yapın

İyi Meta Açıklama Örneği
İyi Bir Meta Açıklama Örneği

Faydaların (ücretsiz kargo ve iade) nasıl açıklamaya eklendiğine dikkat edin.

Kötü meta açıklama örnekleri

Örnek 1: Kısa meta açıklama

Arama Sonuçlarında Kısa Meta Açıklaması
Arama Sonuçlarında Kısa Meta Açıklama
Arama Sonuçlarında Uzun Meta Açıklaması
Arama Sonuçlarında Uzun Meta Açıklaması

Yukarıdaki iki sonucu karşılaştırın. Kullanıcı için hangisi daha ilginç ve yararlıdır? Hangisini tıklardınız?

İlk sonuç yalnızca tek bir metin satırıyken, ikincisi daha fazla yer kaplıyor ve neden mağazalarını tıklayıp ziyaret etmeniz gerektiğine dair daha fazla neden sunuyor.

Örnek 2: Yanlış / Eksik Bilgi

Yanlış-Eksik Meta Açıklama
Yanlış-Eksik Meta Açıklama

Yukarıdaki açıklamanın mağazalarını ziyaret etmek için herhangi bir fayda veya neden sağlamadığına dikkat edin.

Örnek 3: Özel açıklama veya yararlı içerik yok

Otomatik Meta Açıklaması
Otomatik Meta Açıklaması

Yukarıdaki açıklama, kötü bir tanımlamanın çok iyi bir örneğidir! Kullanıcılara herhangi bir yararlı bilgi sunmaz.

Meta Açıklama ve Bing SEO

Google, web’deki tek arama motoru değildir, Bing’in arama alanında önemli bir payı vardır ve ihmal edilmemelidir.

Meta açıklamaları Bing için de önemlidir. Bing, arama sorgusuna dayalı dinamik açıklamalar da oluşturabildiği için Google kadar önemli olduklarını söyleyebilirim.

Meta açıklama etiketine yazdıklarınızı arama sonuçlarında gösterir, bu nedenle tüm sayfalarınız için benzersiz ve ilginç açıklamalara sahip olmanız gerekir.

Yukarıda Google SEO için özetlenen tüm yönergeler, Bing için de geçerlidir ve daha uzun meta açıklamaları gösterebilmektedir. Bing, arama sonuçlarında maksimum 378 karakter görüntüler.

Bing Arama Sonuçlarındaki Meta Açıklamaları
Bing Arama Sonuçlarındaki Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları ve sosyal Paylaşım

Meta açıklamalarınızı yazarken, sayfanız veya yayınınız sosyal medya ağlarında paylaşıldığında snippet’ın bir parçası olarak kullanılabileceklerini aklınızda bulundurmalısınız.

Varsayılan olarak ve başka türlü yapılandırılmadıkça, çoğu sosyal medya eklentisi snippet oluşturmak için meta açıklama içeriğini kullanır.

Facebook’ta paylaşıldığında metin önizlemesinde meta açıklamanın kullanıldığı bir örnek.

Sosyal paylaşım ve meta açıklama
Sosyal paylaşım ve meta açıklama

Sonuç

Meta açıklamaları bugünlerde SEO için her zamankinden daha önemli. Sesli aramaların artması ve Google arama sonuçlarına zengin snippet’ların eklenmesiyle birlikte, bazı işler yapmanız ve tüm açıklamalarınızı optimize etmeniz çok önemlidir.

Meta açıklamanın içeriği, algoritmalar tarafından sıralama amacıyla kullanılmaz, ancak kullanıcıların SERPS’ten hangi sonuçları tıklamak istediğini bulmanın bir yolu olarak kullanılır.

İyi ve ilginç meta açıklamalara sahip olmak TO’nuzu (Tıklama Oranı) artıracaktır ve bu, web sitenize daha fazla trafik anlamına gelir.

İyi açıklamalar yazmak için yöntem basittir: 320 karakterlik sınırı aşmayın ve tüm sayfalarınız için benzersiz ve doğru açıklamalar sağlayın. Sürece, reklam yazarken yaptığınız gibi yaklaşın. Kullanıcılara web sitenizi neden tıklayıp ziyaret etmeleri gerektiğine dair nedenler verin.

Herhangi bir değişiklik yapmaya başlamadan önce, Google Search Console’da performans raporunu analiz edin ve değişiklikleri yapmadan önce ve sonra TO’nuzun ve sıralama konumlarınızın ölçümlerini alın.

Son olarak, meta açıklamalarınızın mobil ve tabletler dahil tüm cihazlarda nasıl göründüğünü test etmeyi unutmayın, çünkü Google’ın bunlarda arama sonucu snippet’lerini nasıl oluşturduğuna dair bazı farklılıklar vardır.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu