SEO Makaleleri

Etkili SEO Başlığı Örnekleri ve Optimizasyonu (2022)

SEO başlığı nasıl olmalı, nasıl optimize edilir, sayfa başlığından farkı nedir, SEO sıralamanızı nasıl etkiler detaylar bu kılavuzda.

Sayfa içi SEO’ya başladığınızda, listenizdeki ilk görev başlık etiketi optimizasyonudur. Başlık etiketleri (SEO başlığı) SEO için iki ana nedenden dolayı çok önemlidir.

İlk olarak, başlık etiketi arama sonuçlarında gösterilir, bu nedenle kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmeden önce gördükleri şey budur ve ikincisi, sayfanın neyle ilgili olduğu konusunda arama motorlarına büyük bir ipucu verir.

Bu kombinasyon, tüm SEO sürecinde çok önemli bir adım olan başlık etiketlerini optimize etmeyi sağlar.

Bu yazıda, HTML gönderi başlık etiketinin ne olduğunu, başlık etiketi ile sayfa başlığı arasındaki farkın ne olduğunu, yayınlamadan önce iyi başlık etiketlerinin nasıl yazılacağını ve yayınlandıktan sonra başlık etiketlerinizin nasıl optimize edileceğini öğreneceksiniz (bu en önemli okunması gereken bölüm).

Başlık Etiketi nedir?

İnternette yayınlanan her sayfa veya gönderinin, sayfanın <head></head> bölümünde tanımlanan bir HTML başlık etiketi <title></title>vardır.

WordPress gibi herhangi bir modern CMS kullanıyorsanız, başlık etiketi bir sayfanın veya gönderinin başlığında yazılanlara göre otomatik olarak oluşturulur.

Dolayısıyla, özünde, HTML başlık etiketi bir sayfanın “resmi” başlığıdır. Bu, SERP’lerde (arama motoru sonuç sayfalarında) gösterilecek olan şeydir, ancak kullanıcıların sayfanızı ziyaret ederken görecekleri ile aynı olması gerekli değildir (bu sayfanın başlığıdır – daha fazlası aşağıda).

Başlık etiketi, sosyal medyada paylaşıldığında bir sayfanın veya gönderinin başlığı olarak da kullanılır. Örneğin, Facebook’a bir bağlantı yapıştırdığınızda, snippet, diğer şeylerin yanı sıra sayfanın başlığını gösterecektir.

Bir sayfanın başlığının ne olduğunu nasıl öğrenebilirim?

Herhangi bir sayfa veya gönderi için bir <title> etiketinin değerinin ne olduğunu kontrol etmenin 2 kolay yolu vardır.

#1. Yeni bir tarayıcı penceresi açın ve sayfa URL’sine gidin. Sayfanın herhangi bir yerine farenizle sağ tıklayın ve KAYNAĞI GÖRÜNTÜLE’yi seçin. <title> araması yapın. HTML Başlık Etiketi <title></title> içinde ne varsa sayfa başlığıdır.

HTML Başlık Etiketi
HTML Başlık Etiketi

#2. Sayfa başlığını görüntülemenin daha hızlı bir yolu, farenizi tarayıcı sekme penceresi üzerinde hareket ettirmektir.

Tarayıcı Sekme Penceresinde Gösterilen Sayfa Başlığı
Tarayıcı Sekme Penceresinde Gösterilen Sayfa Başlığı

Chrome, Safari ve Firefox gibi tarayıcılar size sayfa başlığını gösterecektir. İşte Canonical URL nedir başlığının tarayıcı sekmesinde nasıl gösterildiğine dair bir örnek.

Bir SEO başlığı (title etiketi) ile sayfa başlığı arasındaki fark nedir?

Optimizasyon adımına geçmeden ve nasıl iyi başlıklar yazabileceğinize geçmeden önce, SEO sayfa başlık etiketi ile sayfa H1 başlığı arasındaki farkı anlamak gerekir.

Yukarıda belirtildiği gibi, WordPress gibi platformlar başlık etiketini WordPress editöründe bir sayfa veya yazı başlığı olarak yazdığınız otomatik olarak oluşturur.

Yayınla düğmesine bastığınızda, her ikisi de aynı değere sahiptir ancak arka planda bunlar iki farklı şeydir.

Aşağıdaki iki örneğe bir göz atın:

Aynı Sayfa Başlığına ve SEO Başlık Etiketine Sahip Yazı Örneği
Aynı Sayfa Başlığına ve SEO Başlık Etiketine Sahip Yazı Örneği

Yukarıdaki örnekte hem sayfa başlığı hem de sayfa başlığı aynı iken, aşağıdaki örnekte sayfa başlığı sayfa başlığından farklı bir değere sahiptir.

Başka bir deyişle, bu ikisinin aynı olması gerekmez. Aşağıda SEO Makaleleri sayfamda göreceğimiz gibi, SEO sayfa başlığınızı sayfa başlığından (H1) farklı olacak şekilde özelleştirebilirsiniz.

Farklı SEO başlık Etiketi ve sayfa başlığına sahip bir Sayfa örneği
Farklı SEO başlık Etiketi ve Sayfa Başlığına Sahip bir Sayfa Örneği

Başlık etiketini sayfa başlığından nasıl farklı hale getirebilirsiniz?

En popüler yol Yoast SEO eklentisini kurmaktır. WordPress web sitenizde etkinleştirildikten sonra Yoast SEO, her gönderinin altına sayfa başlığını özelleştirmenize izin veren ekstra bir kutu ekleyecektir.

Yoast SEO Eklentisini kullanmak istemiyorsanız, aşağıdaki örnekte olduğu gibi temanız tarafından sağlanan Belge Başlığı veya SEO Başlıkları alanlarından bir Genesis Framework WordPress Temasından yararlanabilirsiniz.

Genesis, en sevdiğim WordPress teması ve altyapı. Tasarladığım bir çok web sitem için kullandığım tema.

Başlık Etiketi Optimizasyon Ayarları Genesis Altyapısı
Başlık Etiketi Optimizasyon Ayarları Genesis Altyapısı

SEO Başlığı ve sayfa başlığı aynı mı yoksa farklı mı olmalı?

Arama Motoru Optimizasyonu‘na yeni başlayanların bana sorduğu en popüler sorulardan biri, başlık etiketini ve sayfa başlığını aynı yapıp yapmamalarıdır.

Cevap basit. Örneklerin % 90’ı aynı değerlere sahiptir çünkü çoğu CMS ve web sitesi aracı bu şekilde yapılandırılmıştır ve bu gayet iyidir.

Yani aynı değere sahip olmanın yanlış bir tarafı yok. Bu aynı zamanda tüm yazılarımın başlangıçtaki yapılandırılma şeklidir.

Daha sonra devam eden site içi SEO sürecinin bir parçası olarak veya teknik SEO uygulaması sırasında geri dönüp sayfa başlığını optimize edebilir ve sayfa başlığından ayırabilirim.

Aşağıda süreci daha ayrıntılı olarak açıklayacağım ve sayfa başlıklarınızda basit ince ayarlar yaparak trafiğinizi nasıl artırabileceğinizi göstereceğim.

Şimdi anlamanız gereken şey, hem sayfa başlığı hem de sayfa başlığı aynı değere sahipse SEO sorunu olmadığıdır.

İyi SEO uyumlu başlık etiketleri nasıl oluşturulur?

Artık başlık etiketinin ne olduğunu ve sayfa başlığı H1 etiketinden ne ölçüde farklı olduğunu bildiğinize göre, SEO ve kullanıcı dostu sayfa başlıklarını nasıl oluşturacağınızı görelim.

Uygulamalar

Web sitenizin her sayfası benzersiz bir başlık etiketine sahip olmalıdır

Her sayfanın (ve ana sayfanızı ve yazılarınızı içeren) benzersiz bir başlığı olmalıdır. Bu, arama motorlarının belirli bir sayfanın web sitenizdeki diğer sayfalardan ne kadar farklı olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Arama motoru tarayıcılarının dizine ekleme (indeksleme) işlemi sırasında gerçekleştirmesi gereken en karmaşık görevlerden birinin, bir sayfanın içeriğini ve bağlamını anlamak olduğunu ve sayfa başlığının onlara bu şekilde yardımcı olmanın harika bir yolu olduğunu unutmayın.

Not: Bir web sitesinin ana sayfa başlığının nasıl optimize edileceğine ilişkin daha fazla ipucu için Ana sayfa SEO optimizasyonu yazımı okuyun.

Bir sayfa başlığı, sayfa içeriğini doğru bir şekilde tanımlamalıdır

Başlığı sayfanın çok kısa bir özeti olarak düşünün. İyi bir başlık, sayfa içeriğiyle son derece alakalıdır. İçerik tarafından desteklenmeyen bir başlık sağlayarak arama motorlarını kandırmaya çalışmayın.

Bu, pogo-sticking denen şey nedeniyle sıralamanızı tam anlamıyla yok edebilecek kötü bir SEO uygulamasıdır.

Pogo-sticking, bir kullanıcının Google’da bir şeyler aradığı, en iyi sonuçlardan birini tıkladığı, bir sayfayı ziyaret ettiği ancak ilginç bulmadığı ve arama sonuçlarına geri döndüğü ve ikinci listeye tıkladığı süreci tanımlamak için kullanılan terimdir.

Google bu kullanıcı davranışını ve modelini belirleyebilir ve eğer birçok kullanıcı aynı şeyi yapıyorsa, bu onların Google arama sonuçlarından memnun olmadığı anlamına gelir.

Google algoritmaları daha sonra belirli sayfaların sıralamasını aşağı iter ve diğer sayfaları, pogo-sticking azalana kadar kullanıcılara gösterir, bu da kullanıcıların listelenen sonuçlardan memnun olduklarının bir göstergesidir.

Pogo Yapıştırma SEO Örneği
Pogo Yapıştırma SEO Örneği

Başlıklar kısa ve bilgilendirici olmalıdır (genellikle 60 karakterden az)

Başlık uzunluğu için ortak yönerge 50-60 karakter arasındadır. Çoğu SEO uzmanı ve aracı bu kılavuzu kullanır çünkü bu, ortalama olarak bir snippet’in başlığı için Google arama sonuçlarında gösterilen karakter sayısıdır.

Bu nedenle, kısa başlıkları daha uzun olanlara tercih etmenizin nedenlerinden biri, başlığınızın SERPS’te ara vermeden gösterilmesini sağlamak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha yüksek bir TO sağlamaktır.

Başlıklar, hedef anahtar kelimelerinizi içermelidir (ancak anahtar kelimelerle doldurulmamalıdır)

Bu son derece önemlidir. İyi hazırlanmış bir başlık, hedef anahtar kelimenizi içermelidir. Bu, herhangi bir Google yönergesine aykırı değildir, aksine bu iyi bir SEO uygulamasıdır.

İyi bir başlık, hem arama motorlarının hem de kullanıcıların sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur ve başlıkta anahtar kelimelerinizin olması bu yönde atılan bir adımdır.

Abartmadan bunun nasıl yapılacağına dair bazı örnekleri aşağıda göreceğiz. Başlıkta (ve genel olarak içeriğinizde) anahtar kelime doldurmaktan (yani aynı anahtar kelimenin tekrar eden varyasyonları) kaçınılmalıdır.

Arama motorları için değil, kullanıcılar için başlıklar oluşturun

Bu da çok önemli. Başlıklarınız, kullanıcıların dikkatini çekecek kadar ilginç olmalıdır.

Hem SEO uyumlu hem de kullanıcı dostu akılda kalıcı başlıklar oluşturmak için takip etmeniz gereken bazı kolay yönergeler.

#1. Başlıklarınızda Duygusal Kelimeler kullanın

Co-schedule tarafından yapılan bir araştırmada, duygusal başlıklara sahip gönderilerin daha fazla paylaşım aldığını keşfettiler.

Çoğu durumda, insanlar yalnızca başlık nedeniyle bir gönderiyi paylaşma eğiliminde olduğundan, bu, gönderi başlıklarıyla yakından ilgilidir. Aslında paylaşmaya devam etmeleri, dikkatlerini çektiği anlamına geliyor.

Çalışma: Yazı Başlıklarında Duygusal Kelimeler
Çalışma: Yazı Başlıklarında Duygusal Kelimeler Kullanımı

Önceki bir yazımda açıkladığım gibi, başlıklarınızda kullanabileceğiniz güçlü kelimelerin bir listesi: SEO dostu blog yazıları nasıl yazılır.

#2. Başlıklarınızın sonuna Parantez ekleyin

Bu, araştırmayla da desteklenen, kullandığım başka bir teknik.

Brian Dean’in RankBrain hakkındaki makalesinde açıkladığı gibi, parantezli başlıklar, parantez içermeyen yazı başlıklarına göre % 33 daha yüksek TO’ya sahiptir. Çalışma, 3M’den fazla manşet analiz edildikten sonra HubSpot ve Outbrain tarafından gerçekleştirildi.

Başlık optimizasyonunda parantezlerin etkisini gösteren çalışma
Başlık Optimizasyonunda Parantezlerin Etkisini Gösteren Çalışma

İşte parantez içeren başlıklarımın gerçekten iyi performans gösteren birkaç örneği.

Sayfa Başlıkları Mobil Arama Sonuçlarında Gösteriliyor
Sayfa Başlıkları Mobil Arama Sonuçlarında Gösteriliyor


#3. Alan adını başlığa eklemeli misiniz?

Bu başka bir popüler soru. Cevap hem evet hem hayır.

Alanınızı başlığa ekleyin:

  • Ana sayfa başlığınız için
  • Güçlü bir marka adınız olduğunda, markanızı ilk sıraya koyun

Güçlü bir marka adınız yoksa, alan adınızı başlığın sonuna ekleyebilir veya Google bunu arama sonuçlarında gönderi başlığınızın sonuna otomatik olarak ekleyeceği için çıkarabilirsiniz.

Aşağıdaki örnekte sayfa başlığım “SEO, Dijital Pazarlama Online Eğitim Kulübü” Şeklindedir, ancak Google arama sonuçlarında alan adımı sayfanın başına eklenmiş olarak görünüyor.

Sayfa Başlığında Alan Adı
Sayfa Başlığında Alan Adı

#4. URL’lerinizi başlığa göre optimize edin

Bu doğrudan başlık optimizasyonuyla ilgili olmasa da, bir gönderinin başlığını oluşturduğunuzda, URL’yi de optimize edebilirsiniz.

SEO dostu URL kısa, açıklayıcıdır ve hedef anahtar kelimenizi içerir.

Örneğin, başlığınız “Yeni Bir WordPress Blogu Kurmak için 10 Kolay Adım” ise, URL’niz “/wordpress-blogu-kurmak” olabilir.

Önerilen Okuma: Bir sayfanın meta açıklaması (meta description) nasıl optimize edileceğine ilişkin daha fazla ipucu için Mükemmel SEO Meta Açıklama Nasıl Yazılır yazımı okuyun.

Başarılı SEO Başlığı Örnekleri

Anahtar kelimelerin hem arama motorları hem de kullanıcılar için iyi başlıklar oluşturarak başlığa nasıl uyum sağlayabileceğini anlamak için iyi optimize edilmiş başlık etiketi örneklerini inceleyelim.

Örnek 1: Netflix

SEO Başlığı Örneği - Netflix
Optimize SEO Başlığı Örneği – Netflix

Netflix bilinen bir markadır, bu nedenle önce marka adını ve ardından “Netflix – Çevrimiçi TV Şovları İzleyin, Çevrimiçi Filmler İzleyin” hedef anahtar kelimelerini eklediklerini görüyoruz.

Örnek 2: Hepsiburada

SEO Başlığı Örneği - Hepsiburada
Optimize SEO Başlığı Örneği – Hepsiburada

Bu Hepsiburada’dan çok güzel bir örnek. Anahtar kelimelerin (Online Alışveriş Sitesi) güçlü kelimelerle (Türkiye’nin en büyük) nasıl kullanıldığına dikkat edin.

Örnek 3: Gittigidiyor

Optimize SEO Başlığı Örneği – Gittigidiyor

Burada marka adı başta gelmek üzere, başlıkta güçlü kelimeleri (Türkiye’nin öncü), anahtar kelimeleri (Alışveriş sitesi) içerir.

Örnek 4: FLO

Optimize SEO Başlığı Örneği - Flo
Optimize SEO Başlığı Örneği – Flo

Bu, Flo web sitesinden bir örnek. Başlıkta güçlü kelimeleri (Ucuz Ayakkabı), anahtar kelimeleri (ayakkabı modelleri, fiyatları, çeşitleri) içerir. Sonda marka adı bulunmakta.

Örnek 5: SEOWPClub

Optimize SEO Başlığı Örneği – SEOWPClub

Bu, ana sayfa SEO başlığımdan bir örnek. Başlıkta güçlü kelimeleri (Online Eğitim), anahtar kelimeleri (SEO, Dijital Pazarlama) içerir.

Kötü Uygulamalar

Sayfa başlıklarınızı yazarken en iyi uygulamaları takip etmenin yanı sıra, bu hatalardan kaçınmak da aynı derecede önemlidir.

#1- Uzun kuyruklu anahtar kelimelere dayalı tam eşlemeli başlıklar yapmaktan kaçının

Geçmişte tam eşlemeli başlıklara sahip olmak (özellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeler için) öneriliyordu, ancak Rank Brain’in tanıtımından sonra artık durum böyle değil.

Bunun yerine yapmanız gereken, anahtar kelime araştırmanızı yürütmek ve hedeflemek için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak ve ardından bunları başlığınız olarak değil, başlığınızın bir parçası olarak kullanmaktır.

#2. Rakiplerinizle bir sayfa için aynı başlığa sahip olmaktan kaçının

Sayfa başlığınızı yazmadan önce, hedef anahtar kelimeleriniz için Google’da arama yapmak ve en iyi sonuçları analiz etmek her zaman iyi bir uygulamadır.

Halihazırda Google’da sıralanan bir sayfa başlığının tam bir kopyasını kullanırsanız, üst sıralarda yer almanız çok zor olacaktır.

Google, ilk 10 pozisyonda farklı başlıklar sunmayı sever, bu nedenle ilk 10’da görünme şansınızı artırmak için, başlıklarınızı farklılaştırmanız gerekir.

Bunu daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için aşağıdaki örneği düşünün.

Google’ı açın ve “En iyi arama motoru” ifadesini arayın. Aşağıdaki ekran görüntüsü gibi bir şey olacak.

Tüm başlıkların benzersiz olduğuna dikkat edin.

Google Arama Sonuçlarında Gösterilen Farklı Başlıklar
Google Arama Sonuçlarında Gösterilen Farklı Başlıklar

Bugün En iyi Arama Motorları hakkında bir yazı yazacak olsaydınız, başlığınız yukarıdakilerle aynı olmamalıdır.

Bunun yerine farklı bir şeyler yazabilirsiniz. Örneğin, “Sıradışı Arama Motorları 2021”.

Yayınlandıktan sonra SEO sayfa başlığı optimize etme (Önemli)

Başlangıçta bir gönderi yayınladığınızda, yukarıda açıklanan en iyi uygulamalara göre gönderi başlığını oluşturursunuz, ancak bu, hikayenin sonu değildir.

Devam eden SEO sürecinin bir parçası olarak, geri dönüp başlıklarınızın nasıl performans gösterdiğini kontrol etmeniz ve gerekirse bunları iyileştirmek için düzeltici eylemler yapmanız gerekir.

Sayfa başlıklarınızı iyileştirmek, potansiyel olarak TO’larınızı ve sıralamalarınızı artırabilir.

Bundan nasıl yararlanabilirsiniz?

Başlıklarınızda değişiklik yaparak eski gönderilerinizin sıralamasını iyileştirmek için tamamen aynı prosedürü kullanabilirsiniz.

Ne yazık ki, bu tür bir analiz yapmak için ücretli araçlara ihtiyacınız var. SEMRUSH’u kullanmayı seviyorum çünkü Dijital Pazarlamacılar için harika özellikler sunuyor, ancak istediğiniz herhangi bir aracı kullanabilirsiniz.

İşte prosedüre hızlı bir genel bakış:

  • Başlıklarınızı optimize edin ve yazılarınızı yayınlayın.
  • 5-6 ay sonra geri dönün ve çeşitli anahtar kelimeler için gönderinin sıralama konumunu kontrol edin.
  • Başlığınızı, Google’ın ilk sayfasına daha yakın olan ve makul miktarda aylık arama trafiğine sahip anahtar kelimeleri içerecek şekilde değiştirin.
  • Google Search Console’un URL denetimi > Dizine eklenmesini iste işlevini kullanarak yayını Google’a yeniden gönderin.
  • Sıralamalarınızı izleyin.

Sonuç

Sayfa başlıkları SEO için çok önemlidir. Belki de 15 yıl önce çok önemli olan ve hala önem kazanan birkaç SEO unsurundan biridir.

Arama motorları, bir sayfanın hangi konuları kapsadığını anlamanın en hızlı yolunu arıyor ve sayfa başlığı, meta açıklama ile beraber harika bir ipucu görevi görüyor.

Öte yandan, kullanıcılar istediklerini hızlı bir şekilde bulmak isterler ve öne çıkan başlıklara sahip olmak, onları SERPS’teki snippet’inizi tıklamaya teşvik eder.

Başlıklarınızı düşünmek için biraz zaman ayırın ve acele etmeyin.

Yeni bir blog yazısı yazarken yaptığım şey, bir başlangıç ​​başlığı bulmaktır (anahtar kelime araştırmamı bitirdikten sonra) ve ardından gönderi içeriği bittikten sonra başlığı gözden geçiriyorum.

Başlıklarınızın işe yarayıp yaramadığını veya iyileştirilmesi gerekip gerekmediğini öğrenmenin en iyi yolunun, performans raporunuzu (Google arama konsolunda) incelemek ve belirli bir sorgu için TO’nuzu incelemek olduğunu unutmayın.

Zaten bazı sıralaması olan bir gönderinin TO’sunu artırmak, trafiği ve muhtemelen sıralama konumunu artıracaktır.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Hocam emeğinize sağlık. Seo All in One ile sitemin başlıklarını analizör ile test ettim. Duygusal kelime, yaygın kelime, yaygın olmayan kelime ve güçlü kelime sonuçları %0 çıkıyor. Genel toplam /28 ile 37 arası değere sahip. Karakter sayımı ise İYİ gösteriliyor.
    Yazınızda belirttiğiniz Türkiye’nin en popüler sitelerini de analizatörde kontrol ettim. Başlı analizinde hepsi yüzde sıfır.
    Sanırım bu konuda paylaşımınız olursa benim ve ayni sorunu yaşayanların sorununa çözüm desteği verebilirsiniz. Paylaşımınız için teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu