SEO Optimize Site Yapısı Nasıl Oluşturulur
SEO optimize site yapısı, arama motoru tarayıcılarının işini kolaylaştırır ve daha yüksek sıralamalara ulaşma şansı anlamına gelir.
İyi tanımlanmış SEO optimize site yapısı, arama motoru tarayıcılarının işini kolaylaştırır ve bu, daha iyi indeksleme (dizine ekleme) ve daha yüksek sıralamalara ulaşma şansı anlamına gelir.
Yapay zekanın Google sıralama algoritması, sesli arama ve mobil öncelikli dizine girmesiyle birlikte bir web sitesinin yapısı her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır.
Sayfaların bir web sitesine gelişi güzel yerleştirilmesi artık yeterli değildir, ancak arama motorlarının hangi konular için sıralama yapmak istediğinizi anlayabilmesi için bunların kategorilere uygun şekilde gruplandırılması gerekir.
Anahtar kelimeler sıralamalar için hala önemlidir, ancak aynı derecede önemli olan konu alaka düzeyidir ve bunu başarmanın yollarından biri iyi bir site yapısıdır.
İyi bir site yapısının önemi
Bir web sitesi, blog veya e-ticaret mağazasının yapısı hem SEO açısından hem de kullanılabilirlik açısından oldukça önemlidir. Kullanıcı dostu olmalı, gezinmesi kolay, hızlı olmalı ve amacına hizmet etmelidir: yeni müşteriler çekmek, daha fazla e-posta abonesi kazanmak, satış yapmak, reklamlardan gelir elde etmek veya bilgiyi mümkün olan en iyi şekilde sunmak.
Site Yapısı ve SEO
İyi tanımlanmış bir site yapısı SEO için üç ana nedenden dolayı önemlidir:
1. Arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur
İyi bir site yapısı, arama motoru tarayıcılarının web sitenizi daha hızlı okumasına, dizine eklemesine ve anlamasına yardımcı olur ve bu, arama motorlarında sıralama şansınızı artırır.
Arama motorlarının çalışma şekli aşağıdaki gibidir:
- Web sitenizi İnternet’te keşfederler.
- Ana sayfanızı taramaya başlarlar ve ardından oradaki tüm bağlantıları izlerler
- Sayfalarınızın / yazılarınızın nasıl ilişkili olduğunu ve sitenizin hangi sayfalarının diğerlerinden daha değerli olduğunu daha iyi anlamak için sitenin yapısını anlamaya çalışırlar.
Optimize edilmiş bir yapıya sahip olduğunuzda, bu işi onlar için çok kolaylaştırırsınız ve bu daha çok dikkat çekmek anlamına gelir.
Öte yandan, site yapınız düzse, arama motorları yine de sayfalarınızı dizine ekleyebilir ancak sayfalarınızın nasıl ilişkili olduğuna dair yeterli ipucu bulamazlar.
2. İyi bir yapı, Google aramada Site Bağlantıları alma şansınızı artırır
Site bağlantıları, web sitenizdeki diğer sayfalara işaret eden, Google Arama Sonuçlarında snippet’inizin açıklamasının altında gösterilen bağlantılardır. Arama listelerinizi daha belirgin hale getirmenin ve TO’nuzu (tıklama oranları) artırmanın harika bir yoludur.
Google algoritması tarafından otomatik olarak seçildiğinden, web sitenizin hangi bölümlerinin site bağlantıları olarak gösterileceğini belirleyemezsiniz.
Site bağlantılarının girişinizde görünmesini sağlamanın tek yolu iyi bir site yapısı kullanmaktır.
3. İyi bir yapı, harika bir kullanıcı deneyimi sağlar ve hemen çıkma oranını düşürür
Hemen çıkma oranı, bir web sayfasına gelen kaç kişinin sayfa veya siteyle etkileşime girmeden ayrıldığını gösteren bir ölçümdür. Yüksek bir hemen çıkma oranı SEO için kötüdür ve bunun nedeni şudur:
Google, bir kullanıcı Google aramadan sitenizi tıkladığında, sayfanızı ziyaret ettiğinde ve ardından web sitenizle etkileşime girmeden Google aramaya geri döndüğünde bilir.
Onlar için bu, kullanıcıların sonuçlardan memnun olmadığının bir işaretidir ve sonunda bu, daha düşük sıralamalara yol açacaktır.
Sağlam bir site yapısına sahip olduğunuzda, kullanıcılar web sitenizde gezinmeyi ve aradıklarını bulmayı daha kolay bulacaklar ve bu da kullanılabilirliği, sitede geçirilen süreyi artırır ve hemen çıkma oranınızı düşürür.
İdeal site yapısı nedir?
Site yapınızı nasıl optimize edebileceğinizin ayrıntılarına girmeden önce, önce neyi başarmak istediğimizi anlayalım. Bir web sitesinin ideal site yapısı nedir?
Bir sitenin gerçek yapısı, bir web sitesinin sunduğu içerik türüyle büyük ölçüde ilişkilidir. Web sitesi türlerini gruplara ayıracaksak, sonunda dört ana grup elde edeceğiz:
- Bloglar
- Kurumsal Web Siteleri
- Haber Web Siteleri
- e-Ticaret Web Siteleri (Çevrimiçi ürün veya hizmet satma)
Bir bloğun ideal site yapısı
Bir blog için iyi bir site yapısı şuna benzer:
Ana sayfa ve hakkımızda, bize ulaşın vb. gibi diğer sayfaların yanı sıra, blog yazıları alaka düzeyine göre kategorilere ayrılmalıdır.
Örneğin, farklı türden tarifler yayınlayan bir yemek bloğunuz varsa, yemek tariflerinin türüne göre birkaç kategori oluşturabilirsiniz, örneğin İtalyan tarifleri, vejetaryen tarifleri, Çin tarifleri vb.
Küçük işletme / kurumsal web sitesinin ideal site yapısı
Küçük işletme / kurumsal bir web sitesinin temel amacı, işletme, işletmenin ürünleri, hizmetleri ve departmanları hakkında daha fazla bilgi sağlamaktır.
Kurumsal bir web sitesi için iyi bir site yapısı aşağıdaki gibidir:
Bölümler için bir ana kategoriniz ve birkaç alt kategoriye sahip blog için bir ana kategoriniz olduğuna dikkat edin.
Bir haber sitesinin ideal site yapısı
Çevrimiçi bir dergi gibi bir haber web sitesi, içeriği, içeriğin türüne ve yayınlanma zamanına göre bir dizi kategoride gruplanabilir.
Bu yapı, hem arama motorlarının hem de kullanıcıların ilgilendikleri kategoriyi ziyaret ederek veya içerikte tarihe göre gezinerek istediklerini bulmalarına yardımcı olabilir.
Bir e-ticaret web sitesi için ideal site yapısı
Bir e-ticaret web sitesinin site yapısı, özellikle bir dizi farklı ürün sunduğunda diğer web sitesi türlerine göre biraz daha karmaşık olabilir.
Ancak tipik bir senaryoda, iyi bir yapı aşağıdaki gibi olabilir:
Yapının tepesinde ana sayfamız var ve ardından içerik birkaç kategoride gruplandırılmış.
Oluşturabileceğiniz kategori veya alt kategorilerin sayısıyla ilgili herhangi bir sınırlama yoktur, ancak temel kural, hiyerarşinizde 3 düzeyden fazla derinlik oluşturmamaktır.
Yani her ürüne ana sayfadan 3 tıklamadan daha kısa bir sürede ulaşılabilmelidir. Bu, dizine eklemeyi tarayıcılar tarafından daha hızlı ve daha kolay anlaşılır hale getirir ve aynı zamanda daha kullanıcı dostudur.
Site Yapınızı Nasıl SEO Optimize Edebilirsiniz?
Artık bir web sitesinin ideal yapısının ne olduğuna dair bir fikriniz olduğuna göre, web siteniz için pratik olarak nasıl iyi bir yapı oluşturabileceğinizi inceleyelim. İşte adımlar:
- Site yapınızı önceden planlayın
- İlgili içeriği gruplamak için kategorileri kullanın
- Kategorilerinizi SEO optimize edin
- Gezinme için HTML ve CSS kullanın
- İçerik haritası menülerinden yararlanın
- SEO Dostu kalıcı bağlantı yapısı oluşturun
- Dahili bağlantı yapınıza dikkat edin
- Kullanıcılara bir site haritası sağlayın
Site yapınızı önceden planlayın
Yeni web siteleri için
Yeni bir web sitesine başlıyorsanız, site yapısını önceden planlamak kolaydır. Deneyimlerden, bu adım birçok web tasarımcısı ve web yöneticisi tarafından göz ardı edilmektedir.
Yapısını hesaba katmadan bir web sitesinin görsel yönüne konsantre olma eğilimindedirler.
Buna yaklaşmanın en iyi yolu, yukarıdaki ‘ideal yapıları’ rehberiniz olarak kullanmak ve ihtiyaçlarınıza göre ayarlamaktır. Aklınızda bulundurmanız gerekenler şudur:
Web siteniz hiyerarşik bir yapıya sahip olmalıdır – Odak noktası ana sayfadır ve ardından diğer tüm sayfalar türlerine göre kategorilere ayrılmalıdır.
Örneğin, blog gönderileri blog kategorileri halinde gruplanmalı ve “Blog” altına yerleştirilmelidir. Haber makaleleri yayınlanma tarihine göre gruplanabilir. Hizmetler sunuyorsanız, bunlar hizmetler altında gruplanabilir.
Bir kullanıcının bakış açısından en iyi gruplamanın ne olduğunu düşünmeye çalışın. Bazı senaryolar çalıştırın ve kullanıcıların web sitenizde bir ürün veya makale bulmak için attığı adımları tekrarlamaya çalışın. Bu süreci onlar için yeterince kolaylaştırabilirseniz arama motorları için de geçerli olacaktır.
Hiyerarşiniz 2 veya 3 düzeyden daha derin olmamalıdır – Site hiyerarşinizi fazla karmaşıklaştırmayın, basit tutun. Web sitenizin tüm sayfalarına ana sayfadan 3 tıklamadan daha kısa bir sürede erişilebilmelidir.
Örneğin, bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız, bir kullanıcı belirli bir ürün sayfasını 3 tıklamadan daha kısa bir sürede ziyaret edebilmelidir. Bu şu anlama gelir:
- Ana Sayfa (1 tıklama)
- Ürün Kategorisi (2 tıklama)
- Ürün Alt Kategorisi (3 tıklama)
- Ürün sayfası
Mevcut web siteleri için
Halihazırda Google tarafından dizine eklenen ve sıralaması olan bir web siteniz varsa, sitenizin yapısını değiştirmeye başlamayın çünkü bu, sıralamanızı olumsuz etkileyebilir. İzlenecek bir prosedür var. Okumaya devam edin ve buna aşağıda değineceğiz.
İlgili içeriği gruplamak için kategorileri kullanın
Sunduğunuz ürün ve hizmetler veya bloğunuz için kategori oluştururken uymanız gereken bazı kurallar vardır.
İlk kural, kategorilere sahip olmanız GEREKİR. Nedeni basit: Kullanıcıların aradıkları içeriği bulmalarını ve arama motorlarının bir web sitesini taramasını ve dizine eklemesini kolaylaştırır.
Kategorilerinizi aynı boyutta tutmaya çalışın. Bir kategori çok büyükse, o konuyla ilgili çok sayıda ürün veya blog yazınız varsa, bunları iki veya üç kategoriye ayırmaya çalışın.
Kategorilerinizi web sitenizin ve ana sayfanızın menüsüne ekleyin. Kategorilerinizi gizlemeye çalışmayın, ancak ana kategorilerinize ana menüden erişilebildiğinden ve ana sayfadan bağlantılı olduğundan emin olun.
İçerik alaka düzeyi oluşturmak için kategorileri kullanın. Bu özellikle bloglar için geçerlidir. Kategori oluşturmanın nedenlerinden biri, konu alaka düzeyi oluşturmak ve Google’ın hangi konularda yetki oluşturmak istediğinizi anlamasına yardımcı olmaktır.
Kategorilerinizi SEO optimize edin
Yeni bir kategori oluşturduğunuzda bunun üzerinde biraz SEO çalışması yapın.
Özellikle:
- Kategorinin başlığını ve açıklamasını optimize edin
- Kısa bir giriş yazın
- Alakalı bir resim ekleyin (uygun ALT metni ile)
- Adres kısa adlarını (slug) optimize edin
- Site haritanıza dahil edildiğinden emin olun
- Kategori sayfalarınıza işaret eden dahili bağlantılar ekleyin.
Örneğin, SEO Makaleleri kategorime bakın. Kategorilerimin bilgisini varsayılan değer olan “kategori” den “makaleler” olarak değiştirdiğime dikkat edin. Neden? Çünkü daha mantıklı.
Kategorinin optimize edilmiş bir başlığı, optimize edilmiş meta açıklaması ve kısa bir girişi vardır. En son SEO makalelerimi listelemenin yanı sıra, en popüler makalelerin gruplarını oluşturdum. Bu grupların uygun başlıkları vardır (h2).
Sonuç olarak, kategori sayfası, SEO Makaleleri ve En Son SEO makaleleri dahil olmak üzere bir dizi terim için sıralama yapmaktadır.
SEO kategorisi hakkında daha fazla bilgi için şunları okuyabilirsiniz:
E-ticaret mağazanızın kategori sayfaları nasıl SEO yapılır?
WordPress web siteleri için Kategori SEO
Gezinme için HTML veya CSS kullanın
Navigasyonunuzu oluştururken Javascript veya Ajax kullanmaktan kaçının. Arama tarayıcılarının işini kolaylaştırmak için en iyi yaklaşım, biçimlendirme için CSS ile birlikte düz HTML etiketleri kullanmaktır.
Ayrıca, gezinme bağlantılarınızı oluşturmak için resimleri kullanmayın, metin kullanın. Bu, ana sayfanızdan bir kategori sayfasına bağlantı vermek istiyorsanız, yalnızca bir fotoğraf bağlantısı eklemeyin, aynı zamanda bir metin bağlantısına da sahip olmalısınız.
İçerik haritası menülerinden yararlanın
Breadcrumb menüleri SEO için önemlidir. Google, kullanıcıların siteyi kolayca gezebilmesi için tüm sayfalarınızda bir Breadcrumb menüsü olması gerektiğinden birçok kez bahsetmiştir.
Web sitenizdeki içerik haritası menülerini etkinleştirirken şunlardan emin olun:
İçerik haritası menüsü, site yapınızı doğru bir şekilde görüntülemelidir. Örneğin, bir ürün sayfasında bir içerik haritası menüsünü etkinleştirdiğinizde, aşağıdaki öğelere sahip olmalıdır:
Anasayfa > Ürün Kategorisi > Alt Kategori > Ürün sayfası
Başka bir deyişle, ana sayfaya geri dönene kadar menü tüm seviyeleri görüntülemelidir.
Arama motorlarına içerik haritası menüsünü açıklamak için yapılandırılmış veriler ekleyin. Arama motorlarına gezinme yapınız hakkında daha fazla bilgi veren, içerik haritaları için özel bir işaretleme türü vardır. Google bu bilgileri, arama listenizin hem masaüstü hem de mobil cihazlarda görünümünü iyileştirmek için kullanabilir.
SEO dostu bir kalıcı bağlantı yapısı oluşturun
Site yapınızı oluştururken, kalıcı bağlantı yapınızı da düşünmelisiniz. Amacınız, site yapınızla eşleşen SEO dostu URL’ler oluşturmaktır.
Örneğin:
Fitness bloğunuz için bu site yapısını oluşturmaya karar verdiğinizi varsayalım:
- Anasayfa
- Fitness Kategorisi -> Makaleler
- Diyet Kategorisi -> Makaleler
Kalıcı bağlantı yapınız aşağıdaki gibi olmalıdır:
- fitnessblogum.com
- fitnessblogum.com/makaleler/fitness
- fitnessblogum.com/makaleler/diyet
ÖNEMLİ:
Bir web sitesinin mantıksal yapısını, kategori sayfalarının URL’leriyle ve tek sayfaların gerçek URL’leriyle karıştırmayın.
Yukarıdaki örnekte, tek bir blog gönderisinin URL’si şöyle olabilir: fitnessblogum.com/kilo-nasil-verilir
Dahil edilmesi gerekmediğinden kategori adının URL’ye dahil edilmediğine dikkat edin. URL’lerinizi kısa ve kesin tutmak, kullanıcılar ve arama motorları için daha anlaşılırdır. Google, site haritanızdan ve içerik haritası menünüzden makalenin kategorisini anlayabilir.
Dahili bağlantı yapınıza dikkat edin
Site yapınızı güçlendirmenin yollarından biri, iç bağlantıları iyi kullanmaktır.
İç bağlantı, 5 nedenden dolayı SEO’nun çok önemli bir yönüdür:
- Hemen çıkma oranını düşürmenin ve sitede geçirilen süreyi artırmanın bir yoludur
- Arama motorlarının web sitenizden daha fazla sayfa keşfetmesine yardımcı olmanın bir yoludur
- Güçlü sayfalardan diğer sayfalara “pagerank” geçirmenin ve onları daha güçlü hale getirmenin bir yoludur
- Arama motorlarına bir web sitesinin değerli sayfaları hakkında ipuçları vermenin bir yoludur
- Site yapınızı uygulamanın bir yolu
Bu yazının başında, tarama işlemi sırasında arama motorlarının ana sayfadan başladığını ve bir web sitesinden daha fazla sayfayı keşfetmek ve dizine eklemek için herhangi bir bağlantıyı takip ettiğini belirtmiştim. Sayfalarınızın geri kalanına dahili bağlantıların olması işlerini kolaylaştırır.
Dahili bağlantılar oluştururken şu kuralları aklınızda bulundurun:
Kategori sayfalarınıza işaret eden dahili bağlantılar oluşturun. Bu, tarayıcıların bu sayfaları dizine eklemesine ve web sitesi sayfalarınızın nasıl ilişkili olduğu konusunda onlara iyi bir fikir vermesine yardımcı olur (ve bu, konuyla alakalı olmasına yardımcı olur)
En değerli sayfalarınızı tanımlayın (diğerleri buna temel içerik veya köşe taşı makaleleri olarak atıfta bulunur) ve web sitenizin diğer ilgili sayfalarından bunlara bağlantı verin. Herhangi bir zamanda, bunlar web sitenizde daha fazla sayıda dahili bağlantıya sahip sayfalar olmalıdır.
İpucu: Dahili bağlantılarınızın şu anda nasıl dağıtıldığını öğrenmek için dahili bağlantılar raporunu Google Arama Konsolunda görüntüleyebilirsiniz.
Kategori sayfalarınızdan o kategorinin en değerli sayfalarına bağlantı verdiğinizden emin olun. En değerli gönderilerin sayfanın üstünde görüntülendiği SEO Makaleleri kategori sayfasına göre nasıl organize ettiğimi görün.
Dahili bağlantılarınız için optimize edilmiş bağlantı metni kullanabilirsiniz. Örneğin, web sitenizde spor ayakkabılarını gösteren bir kategoriye bağlantı vermek istiyorsanız, bu kategoriye bağlantı verirken aşağıdaki “Spor ayakkabılar” bağlantı metnini güvenle kullanabilirsiniz. Harici bağlantıların aksine, Google, dahili bağlantılar için optimize edilmiş bağlantı metni kullandığınız için sizi cezalandırmayacaktır.
Web sitenizin TÜM sayfalarına dahili bağlantılar aracılığıyla ulaşılabildiğinden emin olun. Dahili bağlantısı olmayan bir sayfa muhtemelen Google tarafından göz ardı edilecektir, bu nedenle tüm web sitesi sayfalarınızın onlara işaret eden dahili bağlantılara sahip olduğundan emin olun.
İşte SEO Eğitimimde açıklandığı gibi iyi ve zayıf dahili bağlantı uygulamalarına bir örnek.
Kullanıcılara bir site haritası sağlayın
Bu, oluşturmanız ve arama motorlarına göndermeniz gereken XML Site Haritasından farklıdır. Web sitenizin altbilgisine, web sitesi hiyerarşisini kullanıcılara gösteren bir HTML site haritası ekleyebilirsiniz.
İşte HP’den güzel bir örnek
Mevcut bir web sitesinin site yapısı nasıl değiştirilir
Halihazırda Google’da sıralanan bir web siteniz varsa, karşılaşacağınız zorluklardan biri, mevcut sıralamanızı kaybetmeden site yapınızı nasıl değiştireceğinizdir.
Sıralamalarınızı korumak için izlenecek bir dizi eylem olsa da, mevcut bir web sitesinin içeriğini veya yapısını değiştirirken her zaman bir risk vardır. Bu yüzden riski en aza indirmek için iyi bir plan yapmalısınız.
Size yardımcı olacak bazı kurallar:
Herhangi bir şeyi değiştirmeden önce, neyi başarmak istediğinize dair zihninizde tam bir fotoğraf olduğundan emin olun.
Bunun iyi bir fikir olduğunu fark ettiğiniz için gidip yeni bir kategori oluşturmayın, önce genel yapınızın nasıl görünmesi gerektiğini düşünün ve sonra değişiklikler yapmaya başlayın.
Kategorileri yeniden adlandırmanız veya kaldırmanız ya da URL’leri değiştirmeniz durumunda 301 yeniden yönlendirmelerini kullanın.
301 yönlendirmesi, arama motorlarına sayfanın bir URL’sinin değiştiğini bildirir. Arama motoru tarayıcıları dizinlerini buna göre güncelleyecektir.
Örneğin, kategori sayfalarınızdan biri aşağıdaki URL’ye sahipse:
ornek.com/category/seo
ve siz onu bununla değiştirdiyseniz
ornek.com/makaleler/seo
htaccess dosyanıza veya bir yeniden yönlendirme eklentisi kullanarak aşağıdaki 301 yönlendirmesini eklemelisiniz.
Redirect 301 /category/seo ornek.com/makaleler/seo
Güncellenmiş site haritanızı Google’a gönderin.
Değişiklikleri tamamladığınızda, Google arama konsolunuza giriş yapın ve güncellenmiş site haritanızı Google’a gönderin. Google’ın değişikliklerinizi daha hızlı işlemesini sağlamak için isteğe bağlı olarak bir “Google Gibi Getir” talebinde bulunabilirsiniz.
Yapısal değişiklikler zaman alır – beklentilerinizi doğru belirleyin
SEO‘nuz üzerinde çalışırken, SEO’nun çalışmak için zaman aldığını her zaman aklınızda bulundurmalısınız. Bugün sitenizde yaptığınız değişikliklerin sonucunu görmek haftalar veya aylar alabilir.
Evet, Google değişikliklerinizi oldukça hızlı bir şekilde alır, ancak tamamen işlenene kadar çok zaman alabilir.
Beklentilerinizi doğru belirlemeniz de önemlidir. Site yapınızı değiştirmek, sıralamalarınızın fırlayacağı anlamına gelmez.
En iyi uygulamaları ve sağlam SEO tekniklerini takip etmek doğru yöne doğru atılmış bir adımdır, ancak genel SEO başarısı için bir dizi başka faktör hesaba katılır.
Sonuç
İyi bir site yapısı günümüzde her zamankinden daha önemlidir. Geçmişte, belirli anahtar kelimeleri hedefleyen çok sayıda sayfadan oluşan düz web siteleri oluşturuyorduk, ancak bugün artık durum böyle değil.
İşler değişti. Rekabet tüm nişlerde yoğundur ve makine öğrenimi, mobil öncelikli dizin ve sesli aramanın tanıtılmasıyla, arama motorlarına sıralanmak istediğiniz konular (ve yalnızca anahtar kelimeler değil) hakkında daha fazla ipucu vermek önemlidir. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, iyi tanımlanmış ve sağlam bir site yapısına sahip olmaktır.
Bir web sitesi site yapısı hiyerarşik olmalı ve kullanımı kolay olmalıdır. Başlangıç noktası ana sayfadır ve diğer tüm sayfalar ilgili kategoriler halinde gruplandırılmalıdır.
Kullanıcılar sitenin herhangi bir sayfasına ana sayfanın bağlantılarını takip ederek ulaşabilmelidir.
Web sitesi kategorilerinin SEO’ya göre optimize edilmesi ve gezinme menüsüne eklenmesi gerekir. İç bağlantılar, kullanıcılara ve arama motorlarına bir web sitesinin en değerli içeriğini göstermeli ve ayrıca web sitesinin nasıl yapılandırıldığını belirlemelerine yardımcı olmalıdır.
Henüz site yapınızın denetimini yapmadıysanız, bu, SEO kontrol listenizin en üstüne ekleyeceğiniz bir görevdir.