SEO Makaleleri

SEO’da Sıralama Kaybetmeden Web Sitesi http’den https’ye nasıl geçilir?

Bu adım adım kılavuz, sıralamanızı veya SEO'nuzu kaybetmeden WordPress web sitenizi http'den https'ye nasıl geçirebileceğinizi gösterecektir.

Bu adım adım kılavuz yardımıyla, sıralamanızı veya SEO’nuzu kaybetmeden WordPress web siteniz http’den https’ye nasıl geçilir öğreneceksiniz.

İşlemi başarıyla tamamlamak için web sitenize bir SSL sertifikasına ve FTP erişimine ihtiyacınız olacak.

Teknik ayrıntılara girmeden önce, “http’den https’ye geçiş” ile neyi kastettiğimizi, bunu yapmanın neden önemli olduğunu ve https ile Google sıralamaları arasındaki ilişkiyi inceleyelim.

Https ve SSL Sertifikası nedir?

Temel bilgilerle başlayalım:

SSL Sertifikası nedir?

SSL, Secure Socket Layer’ın kısaltmasıdır. Web tarayıcısı ve web sunucusu arasında şifreli iletişime zorlayan bir güvenlik protokolüdür.

Bu, web siteniz ile web sunucusu arasında kullanıcı adları ve şifreler, kredi kartı bilgileri ve kullanıcılar tarafından gönderilen diğer veriler gibi iletilen bilgilerin güvenli ve şifreli olduğu anlamına gelir.

Bir SSL yoksa, bilgiler düz metin olarak gönderilir.

Bununla ilgili sorun nedir? Bir bilgisayar korsanı web siteniz ile sunucunuz arasındaki bağlantıyı kesmeyi başarırsa, bilgilere erişebilir.

Https nedir?

SSL sertifikası yüklenmiş ve yapılandırılmış web sitelerine, geleneksel güvenli olmayan httpp://www.ornek.com yolu yerine httpss://www.ornek.com kullanılarak erişilebilir.

Modern tarayıcılar, https web sitelerini aşağıda gösterildiği gibi güvenli kelimesi ile etiketler.

Tarayıcıda Güvenli Web Siteleri
Tarayıcıda Güvenli Web Siteleri

Bir web sitesi bir genişletilmiş doğrulama sertifikası (EV-SSL) kullandığında, şirketin adı tarayıcının yeşil çubuğunda gösterilir.

Bir EV-SSL almak için, sertifika veren şirketin belirli web sitesinin o şirketin resmi temsilcisi olduğundan emin olmak için kuruluş ayrıntılarınızı (şirket adresi, kayıt kimliği gibi) doğrulaması gerekir.

Https bir sıralama sinyali midir?

Https yeni bir şey değil, yıllardır ortalıktaydı ama 2014 yılına kadar Google, web’i daha güvenli hale getirmek için bir girişim başlatmaya karar verdi ve “https her yerde” sloganını tanıttı.

Tüm google aramalarını https yaparak başladılar ve ayrıca https web sitelerinin çok küçük bir sıralama artışı elde edeceğini duyurdular.

Google web yöneticisi merkezi bloğunda 2014 duyurularından ilgili paragrafı aşağıda okuyabilirsiniz.

Bu nedenlerle, son birkaç aydır, sitelerin arama sıralama algoritmalarımızda bir sinyal olarak güvenli, şifreli bağlantılar kullanıp kullanmadığını dikkate alan testler yapıyoruz. Olumlu sonuçlar gördük, bu nedenle HTTPS’yi sıralama sinyali olarak kullanmaya başladık. Şimdilik yalnızca çok hafif bir sinyal – küresel sorguların % 1’inden daha azını etkiliyor ve yüksek kaliteli içerik gibi diğer sinyallerden daha az ağırlık taşırken, web yöneticilerine HTTPS’ye geçmeleri için zaman veriyoruz. Ancak zamanla bunu güçlendirmeye karar verebiliriz, çünkü tüm web sitesi sahiplerini, herkesin web’de güvenliğini sağlamak için HTTP’den HTTPS’ye geçmeye teşvik etmek istiyoruz.

Google hafif bir sinyal söylediğinde, bu, diğer şeylerin eşit olduğu anlamına gelir, https olan bir web sayfası, https olmayan bir web sayfasının üzerinde sıralanır.

Https’nin benimsenmesi hala düşüktür, ancak son araştırmalar, https web sitelerinin yüzdesinin istikrarlı bir şekilde arttığını göstermektedir.

Arama Sonuçlarında https Paylaşımı
Arama Sonuçlarında https Paylaşımı

Kaynak

Düşük benimseme oranına rağmen, Google birçok durumda web yöneticilerini web sitelerini https’ye taşımaya teşvik eder.

Not: Https bir sayfa sıralama faktörüdür ve bir web sitesi sıralama faktörü değildir. Bu, https olan sayfaların, web sitesi bir bütün olarak https olmasa bile bu avantajdan yararlanacağı anlamına gelir.

Web sitenizi https’ye taşımalı mısınız?

Bu kesinlikle şimdi veya yakın gelecekte yapmanız gereken bir şey.

Er ya da geç, https, değişen bir sinyal olarak daha fazla önem kazanacak ve herkes web sitelerini https yapmak için acele edecek, bu nedenle geçişi ne kadar hızlı yaparsanız o kadar iyi olacaktır.

Ek olarak, https, kullanıcının güvenini artıran bir şeydir, bu nedenle bir e-ticaret web siteniz varsa, bu bir zorunluluktur ve isteğe bağlı bir şey değildir.

Bir WordPress Web Sitesi http’den https’ye nasıl taşınır?

İşte WordPress web sitenizi https’den https’ye nasıl taşıyacağınızla ilgili adımlar.

Adım 1: Sunucunuza bir SSL Sertifikası yükleyin

İlk adım, web sunucunuzda bir SSL sertifikası satın almak ve kurmaktır. Google, 2048 bit anahtar şifrelemeyi desteklediği sürece herhangi bir modern SSL sertifikasını kullanabileceğinizi belirtir.

Normal bir sertifikanın maliyeti yılda ortalama 25 $ ‘dır ve hosting sağlayıcınız tarafından anında verilebilir. Veya ücretsiz sunulan SSL sertifikası (Let’s Encrypt) da mevcuttur.

Bu adımı geçmenin en iyi yolu, web barındırma sağlayıcınızla iletişime geçip sunucunuza bir SSL sertifikası yüklemelerini istemektir.

Çoğu web barındırma sağlayıcısının hesap kontrol panellerinde (veya cpanel) SSL satın alabileceğiniz seçenekler vardır.

SSL’yi yükledikten sonra, https kullanarak web sitenize giderek düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Adım 2: WordPress Varsayılan URL’sini Değiştirin

İkinci adım, WordPress panonuza giriş yapmak ve AYARLAR menüsünün altında bulunan GENEL seçeneğini bulmaktır.

Hem WordPress Adresinizin (URL) hem de Site Adresinizin (URL) https ile başladığından emin olun.

Wordpress https Ayarları
Wordpress https Ayarları

DEĞİŞİKLİKLERİ KAYDET düğmesine (ekranın alt kısmında bulunur) tıkladığınızda, WordPress’e erişiminiz engellenecek ve tekrar giriş yapmanız gerekecek.

Adım 3: http isteklerini https’ye yeniden yönlendirmek için 301 Yönlendirmeleri Ekleyin

Şimdiye kadar, sunucuya bir SSL sertifikası yüklediniz ve varsayılan WordPress URL’sini https olarak değiştirdiniz.

Bu sürecin sonu değil. Https’den SEO avantajı elde etmek için web sitenizin http isteklerini https isteklerine yönlendirecek şekilde yapılandırılması gerekir.

Diğer bir deyişle, tüm gönderilerinizin varsayılan URL’si http ile değil https ile başlamalıdır.

Bunu yapmanın en kolay yolu, aşağıdaki kodu .htaccess dosyanıza eklemektir (dosyaya FTP kullanarak erişmeniz ve düzenlemeniz gerekecektir).

Bu kodun yaptığı şey, web sunucunuza yapılan tüm http isteklerini eşdeğer https sayfasına yeniden yönlendirmektir (kalıcı yönlendirme kullanarak – 301). Bu şekilde, sayfa eşleyerek sayfa oluşturmanız gerekmez.

# HTTPS redirect
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond% {HTTPS} off
RewriteCond% {HTTP_USER_AGENT}! FeedBurner [NC]RewriteCond% {HTTP_USER_AGENT}! FeedValidator [NC]RewriteRule (. *) https: //% {HTTP_HOST} / $ 1 [R = 301, L]</IfModule>

Yukarıdaki kodda feedburner’ın https’den hariç tutulduğuna dikkat edin. RSS’nizi oluşturmak için feedburner kullanıyorsanız bu gereklidir. Feedburner kullanmıyorsanız, bu 2 satırı (Feedburner ve FeedValidator) hariç tutabilirsiniz.

.Htaccess dosyanızı kaydettikten sonra, bir tarayıcı penceresi açın ve birkaç test yapın.

Öncelikle, herhangi bir http URL’sine erişmeyi deneyin ve eşdeğer https URL’sine başarılı bir şekilde yeniden yönlendirdiğinden emin olun.

İkinci olarak, http://www.ornekurl.com ve http://ornekurl.com gibi farklı kombinasyonları deneyin ve her ikisinin de doğru https URL’sine yönlendirdiğinden emin olun.

Adım 4: Ara ve Değiştir’i kullanın

Sonraki adım, içeriğinizde bulunan dahili bağlantıları https sürümüne işaret edecek şekilde düzeltmektir.

Örneğin, içeriğinizde http ile başlayan dahili bağlantılarınız varsa, bunları https’yi gösterecek şekilde değiştirmeniz gerekecektir, aksi takdirde bu karışık içerik uyarıları oluşturur ve tarayıcı web sitenizi güvenli olarak göstermez.

Bunu yapmanın en iyi yolu bir eklenti kullanmaktır. Search and replace eklentisini kurun ve etkinleştirin (ücretsizdir).

Ardından ARAÇLAR’a gidin ve SEARCH & REPLACE’i seçin.

Not: Web sitenizde arama ve değiştirme yapmadan önce Veritabanınızın yedeğini almanız önemle tavsiye edilir.

http'yi Wordpress'te https ile Değiştirin
http’yi Wordpress’te https ile Değiştirin

SEARCH & REPLACE sekmesini tıklayın ve yukarıda gösterildiği gibi ayarlarınızı yapın (SEARCH FOR ve REPLACE WITH giriş kutularında kendi etki alanınızı kullanın.

ARAMA VE DEĞİŞTİR düğmesini tıkladığınızda, eklenti veritabanında bulabildiği tüm URL’leri http’den https’ye değiştirecektir.

Adım 5: https olmayan bağlantıları kontrol edin

Bir sonraki adım, içerikte bulunan harici bağlantıları kontrol etmek ve http ile değil, https ile başladığından emin olmaktır.

Bunu web sitenizin sayfalarına giderek yapabilirsiniz. Tarayıcı çubuğu sayfanın güvenli olmadığını gösteriyorsa (aşağıdaki örnekte olduğu gibi), güvenli olmayan bağlantıyı bulun ve https olarak değiştirin.

Güvenli Olmayan Sayfa Uyarısı
Güvenli Olmayan Sayfa Uyarısı

Bu bağlantıları bulmanın 2 yolu vardır.

Birincisi, Chrome’un geliştirici araçlarını kullanmaktır. Sayfada herhangi bir yere sağ tıklayın ve İNCELE’yi seçin. Bu, geliştirici araçlarını açacaktır.

Soruna neden olan URL’yi bulmak için KONSOL sekmesine tıklayın. İçeriğinizi düzenleyin ve URL’yi https olarak değiştirin.

İkinci olarak, bu ücretsiz hizmeti kullanarak web sitenizi kontrol edin. Sayfalarınızı tarayacak ve değiştirilmesi gereken bağlantılar hakkında size bir rapor verecektir.

Adım 6: Bozuk bağlantıları kontrol edin

Yukarıdaki adımları başarılı bir şekilde izlediyseniz, büyük olasılıkla web siteniz karışık içerik uyarıları olmadan tam https olmalıdır ve başka bir şey yapmanız gerekmez.

Ek bir önlem olarak, herhangi bir bozuk bağlantınız (http veya https) olup olmadığını kontrol edebilir ve emin olabilirsiniz.

Düzeltilmesi gereken bağlantıların bir raporunu almak için bu Xenu ücretsiz aracını kullanabilirsiniz.

Adım 7: https web sitenizi Google Arama Konsoluna ekleyin

Mevcut Google sıralamanızı korumak ve Google’a resmi olarak web sitenizin artık https olduğunu bildirmek için, https varyasyonlarını Google arama konsolunuza eklemeniz gerekir.

Önerilen Yazı : Google Search Console’a web sitesi ekleme ve doğrulama

Dolayısıyla, işlemin sonunda Google Arama Konsolunda kayıtlı 4 web sitesi varyasyonuna sahip olacaksınız.

Not: Google bunları 4 “farklı” web sitesi olarak kabul ettiğinden, hem http hem de https sürümlerini Google Arama Konsolunuzda tutmanız gerekir.

Aynı prosedürü tekrarlayın ve https web sitelerinizi Bing Web Yöneticisi araçlarına da gönderin.

Adım 8: XML site haritanızı yeniden oluşturun ve Google’a gönderin

Web sitelerinizi Google arama konsolunda yönetirken, XML site haritanızı yeniden oluşturmanız ve tüm bağlantıların artık https olduğundan emin olmanız ve Google’a yeniden göndermeniz önerilir.

Adım 9: Robots.txt dosyasını kontrol edin

Yapılması gereken başka bir kontrol, ROBOTS.TXT dosyanızın yanlışlıkla arama motorlarının https web sitenize erişmesini engellemediğinden emin olmaktır.

Robots.txt Test Aracı
Robots.txt Test Aracı

Test aracına bu linkten ulaşabilirsiniz.

TEST düğmesine tıklayın ve İZİN VERİLDİ kelimesini içeren YEŞİL bir çubuk aldığınızdan emin olun.

Bu, Google’ın web sitenize herhangi bir engelleme olmadan başarıyla erişebileceği anlamına gelir.

Adım 10: https web sitenizi Google’a gönderin

Sonraki ve son adım, yeni web sitenizi Google’a göndermektir.

XML site haritasını yeniden göndermiş olsak ve Google URL’lerdeki değişikliği bilecek olsa da, işlemi hızlandırmak için URL’i denetleyebilirsiniz.

URL Denetimi > Web Adresini yazın
Eğer URL dizine eklenmemiş ise DİZİNE EKLENMESİNİ İSTE seçeneği ile başvuru yapabilirsiniz.

Eski Google Search Console’de FETCH AND RENDER adı altında bir araç bulunuyorsu fakat kaldırıldı.

Url Denetimi
Url Denetimi

Adım 11: Gelen bağlantıları http’den https’ye değiştirin

İşlem şimdi tamamlandı. Web siteniz, herhangi bir http talebini eşdeğer HTTPS’ye yönlendirecek şekilde yapılandırılmıştır, karışık içerik uyarılarını düzelttiniz, site haritanız güncellenir ve web sitesi Google’a gönderilir.

Google’a (ve diğer arama motorlarına) yardım etmek istiyorsanız, dizinlerini daha hızlı güncelleyin, web sitenize https işaret eden tüm harici bağlantıları (erişebileceğiniz) gidip düzenleyebilirsiniz.

Örneğin, Facebook, Twitter, Pinterest ve web sitenizin bağlantısını eklediğiniz diğer sosyal ağlara gidebilir ve bunu https olarak değiştirebilirsiniz.

Değiştiremeyeceğiniz bağlantılar için endişelenmeyin, .htaccess dosyasına eklediğimiz 301 yeniden yönlendirmeleri, bağlantıların https olarak değiştiğini arama motorunun örümceklerine bildirmekten sorumludur.

Adım 12: Sıralamalarınızı ve trafiğinizi izleyin

Yukarıdaki prosedür basittir ve normal şartlar altında sıralamanız olumsuz etkilenmeyecektir.

Yine de, herhangi bir sorunu saptamak ve bunları olabildiğince hızlı çözmeye çalışmak için Google Analytics‘teki trafiğinizi ve sıralama konumlarınızı (en sevdiğiniz anahtar kelime araştırma aracını kullanarak) izlemek her zaman akıllıca olacaktır.

Sıralamalarım https’ye geçtikten sonra yükselecek mi?

Https’ye taşıdığımız tüm web sitelerinde sıralamalarda ve trafikte hafif bir artış gördük.

Https’nin düşük bir sıralama faktörü olduğunu unutmayın (en azından şimdilik), bu nedenle çok büyük farklılıklar beklemeyin.

Güvenli sertifikayı yalnızca sıralama artışından yararlanmak için değil, aynı zamanda kullanıcının güvenini artırmak için de eklediğinizi unutmayın; bu, uzun vadede daha yararlı olabilir.

Sonuç

WordPress web sitenizi http’den https’ye geçirmek zor değildir. Yukarıda açıklanan adımlar, yapmanız gereken tek şeydir ve çoğu web sitesi için taşıma işlemi yalnızca birkaç saat sürer.

SSL sertifikasını her yıl yenilemek zorunda kalacağınız için bir maliyet söz konusudur, ancak en son SEO gelişmeleriyle uyumlu kalmak isteyen ve veri güvenliğini önemseyen çevrimiçi bir işletme için bu, https’ye geçmemek için bir bahane değildir.

Henüz https’ye geçiş yapmadınız mı? Geç olmadan hazırlıklara başlayın.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu