Site Dışı SEO Nedir ve Backlink Hataları
Site dışı SEO yaparken yapılan hatalar, backlink hataları ve black hat SEO hakkında bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler bu yazımızda.
Site dışı SEO (Dış SEO), bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) konumunu iyileştirmek için kullanabileceğiniz teknikleri ifade eder. Birçok kişi sayfa dışı SEO’yu bağlantı kurma ile ilişkilendirir, ancak bununla sınırlı değildir.
Genel olarak, Site Dışı SEO (Off Page SEO), bir web sitesini arama sonuçlarında daha üst sıralara yerleştirmek amacıyla web sitesi tasarımının ve içeriğinin ötesinde tanıtım yöntemleriyle ilgilidir.
Biraz SEO hakkında genel bilgi vererek başlayalım…
SEO Nedir?
SEO (Arama motoru optimizasyonu), bir web sitesini arama motorları için optimize etmeyi amaçlayan bir dizi işlemi tanımlamak için kullanılan terimdir.
Yalnızca aramalardan yüksek kaliteli ziyaretçiler elde etmek için değil, aynı zamanda web sitenizin kullanıcı dostu olmasını ve güvenilirliğini artırmanın bir yolu olduğu için SEO önemlidir.
Arama motorları, dizinlerine hangi sayfaların dahil edileceğini ve bu sayfaları arama sonuçlarında gösterme sırasını belirlemek için karmaşık algoritmalar kullanır.
SEO, arama motorlarına anlayabilecekleri bir dilde “konuşmanın” ve onlara web siteniz hakkında daha fazla bilgi vermenin yoludur.
SEO’nun iki ana bileşeni vardır: Site İçi (Sayfa İçi) ve Site Dışı SEO.
Site İçi SEO
Site İçi SEO, arama motorları için optimize edilmesi amacıyla web sitenize uygulayabileceğiniz işlemleri ifade eder.
En önemli Sayfa İçi SEO ipuçları şunlardır:
- Optimize edilmiş başlıklara ve açıklamalara sahip olmak
- Uygun URL Yapıları
- Kullanıcı dostu navigasyon (breadcrumb, site haritaları)
- Optimize edilmiş dahili bağlantılar
- Metin Biçimlendirme (kalın, italik, vb. kullanımı)
- Uygun şekilde optimize edilmiş H1 etiketi ve diğer başlıklar
- Görsel optimizasyonu (fotoğraf boyutu, uygun fotoğraf adları, ALT metin kullanımı)
- Kullanıcı dostu 404 sayfa
- Hızlı yüklenen sayfalar
- Mobil Uyumlu sayfalar
- Yüksek kaliteli taze içerik (Bu her zaman en önemli SEO faktörüdür!)
- Dış bağlantılar (bozuk bağlantı veya “kötü” sitelere bağlantı yapmadan)
Yeni başlayanlar için SEO İpuçları makalesinde yukarıdaki tüm ipuçları hakkında daha fazla ayrıntı bulabilirsiniz.
Site Dışı SEO
Site içi SEO’nun aksine, Site Dışı SEO, web sitenizin sınırları dışında gerçekleştirebileceğiniz etkinlikleri ifade eder. En önemlileri:
Bunları aşağıda detaylı olarak inceleyeceğiz, ancak önce site dışı SEO’nun önemi ve faydalarını açıklayarak başlayalım.
Site Dışı SEO neden önemlidir?
Arama motorları, arama yapan kişiye en iyi sonuçları döndürmenin bir yolunu bulmak için onlarca yıldır çalışıyor.
Bunu başarmak için, site içi SEO faktörlerini (yukarıda açıklanan), diğer bazı kalite faktörlerini ve dış dışı SEO faktörlerini dikkate alırlar.
Site dışı SEO, arama motorlarına Dünyanın (diğer web siteleri ve kullanıcılar) belirli bir web sitesini nasıl algıladığına dair çok iyi bir sinyal sağlar.
Yüksek kaliteli ve kullanışlı bir web sitesinin diğer web sitelerinden referanslar (geri bağlantılar – backlink) alması daha olasıdır.
Sosyal medyada (Facebook beğenileri, tweet’ler, Pinler vb.) markadan bahsetme olasılığı daha yüksektir ve benzer düşünen kullanıcıların toplulukları arasında yer imlerine eklenmesi ve paylaşılması daha olasıdır.
Site Dışı SEO’nun faydaları nelerdir?
Başarılı bir site dışı SEO stratejisi, web sitesi sahiplerine aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:
Sıralamada artış – Web sitesi arama sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alacak ve bu aynı zamanda daha fazla trafik anlamına gelir.
PageRank’te artış – Sayfa sıralaması, Google gözünde bir web sitesinin önemini gösteren 0 ile 10 arasında bir sayıdır.
Sayfa sıralaması yöntemi, Larry Page ve Sergey Brin (Google’ın kurucuları) tarafından icat edilen sistem ve Google’ın arama yapan kişiye en alakalı sonuçları göstermede bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden biridir.
Bugün sayfa sıralaması (pagerank), Google’ın web sitelerini sıralamak için kullandığı 250 sıralama faktöründen yalnızca biridir.
Daha fazla ilgi görme – Daha yüksek sıralamalar, daha fazla ilgi görme anlamına da gelir çünkü bir web sitesi en üst sıralarda yer aldığında: daha fazla bağlantı alır, daha fazla ziyaret edilir ve daha fazla sosyal medyada bahsedilir. Bir şeyin diğerine, sonra diğerine vb. yol açtığı kelebek etkisi gibidir.
Güvenilirlik sağlar – Yukarıdakilere ek olarak, Google son zamanlarda sıralamalarda önemli bir rol oynayan ve site dışı SEO ile doğrudan ilgili olan Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik (E-A-T) kavramını tanıttı.
Basit bir ifadeyle, Google, bir konuda uzmanlık ve otorite sergileyen web sitelerini öncelikli sıralamak istiyor ve algoritmalar tarafından bulunan web sitelerine güvenilebilmesini sağlamanın yollarından biri, sitenize işaret eden bağlantıların çokluğudur.
Örneğin, bir konuda uzman olarak algılanmak istiyorsanız, bunu söylemeniz yeterli değildir, ancak diğer ilgili web siteleri bunu kabul etmelidir ve bu, web sitenizi işaret eden bağlantılar aracılığıyla ifade edilir.
Daha fazla bilgi için : Site içi ve Site dışı SEO arasındaki fark yazımızı okuyabilirsiniz.
Link Oluşturma
Link oluşturma, en popüler ve etkili Site dışı SEO tekniğidir. Temel olarak, web sitenize diğer sitelerden bağlantılar oluşturarak, rakiplerinizi atlayıp daha üst sıralarda yer alabilmeniz için olabildiğince çok “oy” toplamaya çalışıyorsunuz.
Örneğin, birisi bu makaleyi beğenir ve ona kendi web sitesinden veya blogundan atıfta bulunursa, bu, arama motorlarına bu sayfanın iyi bilgilere sahip olduğunu söylemek gibidir.
Backlink Hataları
Yıllar boyunca web sitesi sahipleri, daha yüksek sıralamalar elde etmek için web sitelerine bağlantılar oluşturmaya çalışıyorlar ve bağlantı sayısını artırmak için bir dizi yol “icat ediyor”. En popüler yöntemler şunlardı:
Blog Dizinleri – sarı sayfalar gibi bir şey, ancak her girişin bir web sitesine işaret eden bir bağlantısı vardı.
Forumlar – Pek çok kişi forumlarda yalnızca kendi web sitelerine bağlantı sağlamak amacıyla yorum yaptı (bağlantılara imzalarına ekliyorlar).
Yorum bağlantısı – Backlink almak için başka bir web sitesinde veya blogda yorum yapacağınız forum imzalarıyla aynı kavram. Daha da kötüsü, gerçek adınızı kullanmak yerine anahtar kelimeler kullanabilirsiniz, bu nedenle “Alex Chris’in yorumu” yazmak yerine “SEO Kurallarına göre yorum” yazdınız.
Makale Dizinleri – Makalelerinizi makale dizinlerinde yayınlayarak web sitenize bir bağlantı (veya 2) aldınız.
Bazı makale dizinleri yalnızca benzersiz içeriği kabul ederken, diğer dizinler spin makalelerinden yayınlanmış makalelere kadar her şeyi kabul etti.
Paylaşılan İçerik Dizinleri – “hub sayfaları” gibi web siteleri içerik yayınlamanıza izin veriyor ve karşılığında web sitelerinize işaret eden birkaç bağlantı eklediniz.
Bağlantı Değiş Tokuşu – İçerik yayınlamaya çalışmak yerine, diğer web yöneticileriyle iletişime geçip bağlantı alışverişi yaptınız. Başka bir deyişle, web sitenize link veririm ve siz de aynısını yapabilirsiniz.
Bazı durumlarda 3 yönlü bir bağlantı yaparak daha karmaşık alışverişler bile yapabilirsiniz: Web sitenize web sitemden bağlantı veriyorum ama web siteme farklı bir web sitesinden bağlantı veriyorsunuz.
Yukarıdaki tüm yöntemleri tanımlamak için geçmiş zamanı kullandığıma dikkat edin, çünkü Black Hat yöntemleri günümüzde işe yaramıyorlar ve denememelisiniz.
Yapay bağlantılar oluşturarak arama motorlarını “kandırmaya” çalışırsanız, sıralamalarda artış yerine ceza alma olasılığınız daha yüksektir (özellikle Google söz konusu olduğunda).
Black Hat SEO (Siyah Şapka SEO)’nun doğuşu
Bağlantı kurma, arama motoru algoritmalarını manipüle etmenin kolay bir yoluydu ve birçok spam gönderen, yavaş yavaş genellikle black hat SEO olarak bilinen şeyin oluşturulmasına yol açan bağlantı ağları oluşturarak bundan yararlanmaya çalıştı.
Site dışı SEO yaparken yapılan en büyük yanlış Black Hat yöntemlere başvurmaktır.
Google, black hat tekniklerini tanımada çok akıllı hale geldi ve çeşitli algoritmik güncellemelerin yayınlanmasıyla, sorunu kontrol etmeyi ve arama sonuçlarını spam gönderenlerden korumayı başardı.
En önemlileri:
Panda Güncellemesi – Şubat 2011’de yayınlandı. Düşük kaliteli web siteleri ve içerik çiftliklerini hedef aldı.
Penguin Güncellemesi – 2012’de tanıtıldı, bağlantı çiftlikleri, düşük kaliteli bağlantılar ve aşırı optimize edilmiş bağlantı metinleri içeren sayfaları sıralamalarda düşürdü.
“follow” veya “nofollow” Linkler
Yukarıdakilere ek olarak ve web yöneticilerine herhangi bir “sıralama etkisi” geçirmeden bir web sitesine bağlanma yolu sağlamak için (örneğin, reklam amaçlı), arama motorları “nofollow bağlantısı” olarak bilinen şeyi tanıttı.
Bu, arama motorlarına belirli bir bağlantıyı referans verilen web sitesine bir “güven oyu” olarak saymamalarını söyleyen bir bağlantıya ekleyebileceğiniz özel bir etikettir. Örneğin <a href=”http://www.orneksite.com” rel=”nofollow”> Örnek site </a>
Bu, bağlantı satmak veya takas etmek için yakalanma riskini almadan sizinkinden diğer web sitelerine bağlanabilmeniz için yapıldı.
Genel bir kural olarak, % 100 güvenemeyeceğiniz web sitelerine giden tüm site dışı bağlantılarınıza (sayfalarınızdaki), TÜM yorum bağlantılarınıza, TÜM blog bağlantılarınıza ve TÜM banner reklam bağlantılarına nofollow etiketi eklemelisiniz.
İyi bağlantı nedir?
Yukarıdaki açıklanan bağlantılar yararlı değilse, iyi bir bağlantı nedir?
İlk olarak, bağlantı kurmanın sadece bir miktar meselesi olmadığını, aynı zamanda bir nitelik meselesi olduğunu anlamalısınız.
Başka bir deyişle, web sitenize kaç bağlantının işaret ettiği artık önemli değil, ancak bu bağlantıların nereden geldiği daha önemlidir.
Örneğin, normal bir blogdaki bir bağlantı, çok ziyaretçisi olan bir haber portalının vereceği bağlantıyla aynı “değere” sahip değildir.
İyi bağlantılar, ilgili ve güvenilir web sitelerinden gelir ve ilgili bağlantı metinlerine (anchor text) sahiptir.
Açıkça sorulması gereken soru, bu bağlantıları nasıl elde edeceğinizdir?
Google’a sorarsanız, web sitenize işaret eden tüm bağlantıların doğal bağlantılar olması gerektiğini söylerler. Doğal bağlantılar tam olarak adlarının ima ettiği şeydir. Bir web sitesi sahibi veya blog yazarı başka bir web sitesini veya bloğu faydalı bulur ve doğal olarak kendi bloğuna bir bağlantı ekler.
Doğal bağlantı almak mümkün mü?
Kesinlikle öyle ama bu noktaya gelmek için gerçekten çok çabalamalısın. Örneğin bu bloğu ele alalım. Birçok gelen bağlantı var çünkü diğer web yöneticileri içeriği ilginç buluyor ve ben de kendi içeriklerini ilginç bulduğum için makalelerimdeki diğer sitelere bağlantı veriyorum.
Doğal bağlantı kurmanın anlamı budur. Bir bağlantı, arama motorunun bakış açısından ziyade okuyucunun bakış açısından daha fazla değere sahiptir.
Bağlantıları çekmenin en iyi yolu, başkalarının bağlantı kurmak isteyeceği, bağlantıya değer içerik yayınlamaktır.
Doğal bağlantılar yukarıda açıkladığım şeyse, diğer tüm bağlantılar hangi kategoriye aittir?
Yapay bağlantılar kategorisine girerler ve bu tür teknikleri benimseyerek Google tarafından manuel veya algoritmik ceza alma riskini artırırsınız.
Misafir blog yayınları bağlantı oluşturmak için geçerli bir yol mu?
Yalnızca bağlantılar için yapmamanız ve aşırıya kaçmamanız koşuluyla, misafir yayınları web sitenize bağlantılar almanın geçerli bir yolu olabilir. Bloğunuza misafir gönderilerini ne zaman kabul edeceğiniz ve diğer bloglara ne zaman misafir gönderisi göndereceğiniz konusunda tam resmi görmek için bu 2 makaleyi okuyabilirsiniz.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya pazarlaması, “site dışı SEO” nun bir parçasıdır ve eğer düşünürseniz, aynı zamanda bir bağlantı kurma biçimidir. Unutulmamalıdır ki, sosyal medya sitelerinden aldığınız linklerin neredeyse tamamı “nofollow” olacaktır, ancak bu onların bir değeri olmadığı anlamına gelmiyor.
Sosyal Medya’da markadan bahsetme sıralama faktörleri arasında yerini bulmakta ve sosyal medya profillerinin uygun şekilde yapılandırılması da SEO’ya katkı sağlayabilir.
Marka’dan Bahsetme
Google, markaları sever ve markalı web sitelerini sonuçların en üstünde sıralamayı tercih eder. Nedeni, yukarıda Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik konusunda açıklananla aynıdır. Markalar daha güvenilirdir ve kullanıcılar tarafından güvenilme olasılığı daha yüksektir ve bu, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha mutlu Google kullanıcıları anlamına gelir.
Markadan bahsetme, bağlantı kurma ve sosyal medya pazarlaması arasındaki fark, marka sözlerinin mutlaka web sitenize işaret eden bir bağlantıya sahip olmamasıdır. Forumlarda, makalelerde, incelemelerde veya sosyal medya ağlarında markanızdan bahsedilebilir.
Google tarayıcıları, markanızın başkaları tarafından nasıl algılandığına dair daha doğru bir resim oluşturmak için bu sinyalleri “yakalayabilir” ve uygun şekilde değerlendirebilir.
Site dışı SEO stratejinizin bir parçası olarak, web sitenizden, ürünlerinizden veya yazarlarınızdan olumlu sözleri takip etmeli ve olumsuz veya yanıltıcı yorumlara yanıt verdiğinizden emin olmalısınız.
Sonuç
Site dışı SEO, site içi SEO kadar önemlidir. SEO kampanyalarınızın başarılı olmasını istiyorsanız her ikisini de yapmanız gerekir.
Bağlantı oluşturmayı düşünürken kolay yolu seçmeyin, ancak ulaşılması zor yerlerden bağlantılar (backlink) almaya çalışın. Bir bağlantı elde etmek ne kadar zorsa, o kadar fazla değeri vardır.
Geçmişte, kolayca binlerce bağlantı elde edebilir ve daha üst sıralarda yer alabilirdiniz, ancak günümüzde bundan daha fazlasını yapmanız gerekiyor. Benim tavsiyem, sahte bağlantılar kurmaktan vazgeçmek ve tüm çabalarınızı harika bir web sitesi yapmak için harcamak, doğru şekilde tanıtmak ve diğer adımları takip etmektir.
KAYNAKLAR
Semrush, Reliablesoft, Google Webmasters, searchengineland, Sej