SEO Makaleleri

Site içi linkleme nedir, nasıl yapılır?

Site içi linkleme veya diğer adıyla dahili bağlantı yalnızca SEO için değil, kullanıcı deneyimi için de çok önemlidir. Peki nasıl yapacaksınız?

Site içi linkleme (İç Linkleme) için en iyi uygulama, web sitenizdeki sayfalara yönlendiren herhangi bir bağlantının kullanıcılara değer sağlaması ve aynı zamanda arama motorlarının o web sitesinden daha fazla sayfa keşfetmesine yardımcı olmaktır.

Site içi Linkleme hakkında bilmeniz gerekenler

İç Linkleme Nedir?

Bir web sayfasında 2 tür bağlantı olabilir. Birincisi, dış bağlantılar dediğimiz şeydir ve bunlar, web sitesinin dışındaki sayfalara yönlendiren bağlantılardır. Örneğin, bu bağlantıya tıklarsanız, Linkedin sayfama gidersiniz.

İkinci tür, 2 çeşide sahip dahili bağlantılardır:

  1. Aynı sayfayı işaret eden bağlantılar. Örneğin, bu bağlantıya tıklarsanız, bu gönderinin sonuç bölümüne gidersiniz.
  2. Diğer site içi web sayfalarına işaret eden ancak aynı etki alanındaki bağlantılar, Örneğin, bu bağlantıya tıklarsanız SEO uyumlu içerik nasıl yazılır sayfasına gidersiniz.

İç bağlantıların resmi tanımı şudur: İç bağlantılar, aynı etki alanındaki sayfalara işaret eden bağlantılardır.

Dahili bir bağlantının HTML kodunda nasıl göründüğüne ilişkin bir örnek:

<a title = “Bu bir dahili bağlantıdır”
href = “http://websitesi.com/ornek.html”> Dahili Bağlantı </a>

İç bağlantılar şu amaçlarla kullanılabilir:

  • Web sitesinde gezinmeyi kolaylaştırır
  • Aynı sitenin sayfalarını birbiriyle ilişkilendirir
  • Bir sayfanın sayfa sıralamasını (page rank) web sitesi içerisinde dağıtır
  • Arama motorlarının bir web sitesinin önemli sayfalarını keşfetmesine yardımcı olur

SEO Eğitimimde açıkladığım gibi iyi ve zayıf iç linkleme uygulamasına bir örnek.

İyi ve Zayıf İç Linkleme Örnekleri
İyi ve Zayıf İç Linkleme Örnekleri

Yukarıdaki şemada (İyi iç linkleme) görüldüğü üzere, ana sayfa web sitesinin en önemli sayfalarına ve ardından her sayfa bilgi içeren diğer sayfalara bağlanır.

Arama motorlarının çalışma şekli, tarama ve dizine ekleme işlemi sırasında ana sayfadan bir web sitesini taramaya başlaması ve ardından aynı web sitesinden daha fazla sayfayı keşfetmek ve dizine eklemek için bağlantıları takip etmesidir.

İç bağlantılar, site için hangi sayfaların önemli olduğunu arama motorlarına göstererek bu süreçte onlara çok yardımcı olur.

Şemanın zayıf iç linkleme kısmına (sağda) bakarsanız, arama motorları ana sayfaya ulaştığında, sayfa A’ya erişecek ve sonra ayrılacaktır.

İşiniz bir SEO, kullanıcı dostu bir site yapısı oluşturmak ve hem arama motorlarını hem de kullanıcıları web sitenizin en değerli sayfalarına yönlendirmek için iç linklemeyi kullanmaktır.

İç linkler, sayfalarda bağlantı ağı oluşturup site içine dağıtır.

Dahili bağlantının önemli olmasının bir başka nedeni de, sayfa sıralamasına etkisi ve bağlantı ağının bir sayfadan diğerine dağılımıdır.

Aşağıdaki şemada görebileceğiniz gibi, iç linkleme ağı ana sayfadan sitenin iç sayfalarına dağıtılır.

Sayfa İçi Linkleme Dağılımı
İç Linkleme Ağının Sayfalara Dağılımı

Bu, iç sayfaların sayfa sıralamasını iyileştirir ve onları arama motorları için daha kolay keşfedilebilir hale getirir.

İç linkleme ve SEO ilişkisi

Google ve Bing, iç linklemeden nasıl yararlanılacağına dair belirli talimatlara sahiptir, ancak bundan önce, iç linkleme ve SEO ile ilgili dört temel kavramı anlamak önemlidir.

Birincisi, tüm iç linkler eşit değildir. Bir iç linklemenin gerçek değere sahip olması için sayfanın veya yazının gövdesinde yer alması gerekir.

Kenar çubuğundaki, altbilgideki veya sayfanın gövdesinin dışındaki iç linkler çok fazla değer sağlamaz.

Bunları kullanıcı gezinmesine yardımcı olmak için yine de kullanabilirsiniz, ancak link ağı dağıtımı açısından çok önemli değiller.

İkincisi, yeni sayfalardan eski sayfalara link vermek yaygın bir uygulamadır, ancak en iyi sonuçlar için tam tersini de yapmalısınız.

Başka bir deyişle, zaman zaman dahili bağlantılarınızı gözden geçirmeli ve daha yeni yayınlanan sayfalara yönlendirmek için eski sayfalardan linkler vermelisiniz.

Üçüncüsü, sayfa sıralamasını güçlü sayfalarınızdan web sitenizdeki diğer sayfalara geçirmek için iç linklemeye kullanın.

Örneğin, web sitenizdeki bir sayfanın çok sayıda backlinki varsa, o sayfayı düzenleyin ve web sitenizdeki diğer sayfalara bağlantılar ekleyin.

Elbette, bağlantılar ilgili sayfalara yönlendirilmeli ve içeriğe doğal olarak eklenmelidir.

Öylesine bağlantı eklemeyin, yalnızca hem kullanıcılar hem de arama motorları için mantıklıysa ekleyin.

Dördüncüsü, iç linkler için bağlantı metninde anahtar kelimeleri güvenle kullanabilirsiniz. Aşağıda göreceğimiz gibi, bu yaygın bir uygulamadır ve herhangi bir kurala aykırı değildir.

İç Linkleme Google Önerileri

İç linkleme için Google’ın kurallarının neler olduğunu görelim.

Bir videosunda Matt Cutts (Google Kalite ekibinin eski başkanı), iç linklerin harici linklerden farklı şekilde ele alındığını onayladı ve herhangi bir abartı yapmamanız koşuluyla (örneğin, sayfa başına 100’den fazla linke sahip olmak) Google web yöneticisi kurallarını ihlal ettiğiniz konusunda endişelenmenize gerek olmadığını söylüyor.

İç Linkleme sıralamaya nasıl etki eder?

Google, web yöneticisi kurallarında, iç linkler için de iyi ve açıklayıcı bağlantı metni yazmanın önemini vurgulamaktadır.

Matt’in Youtube ve Web Yöneticisi yönergelerine verdiği yanıtın yanı sıra, dahili bağlantıların nasıl kullanılacağını anlamanın en iyi yolu, Google’ın ve diğer büyük güvenilir markaların web sitelerinde dahili bağlantıları nasıl kullandığını incelemektir.

Google dahili bağlantıları nasıl kullanıyor?

Google’ın dahili bağlantıları nasıl kullandığını anlamanın en iyi yolu, Google web yöneticisi merkezi bloğunda yayınlanan blog yayınlarından herhangi birine daha yakından bakmaktır.

Bilmek iyidir, çünkü bloglarında yaptıkları kendi kurallarına aykırı değildir, bu yüzden uygulamanın güvenli olduğunu düşünebiliriz.

Aşağıdaki örnekten de görebileceğiniz gibi (yazının sadece yarısı), çok sayıda iç linkleme ve bağlantı metni için de yoğun bir şekilde anahtar kelimeler kullanıyorlar.

Sayfada yalnızca metin içinde 19 dahili bağlantı + menüde bağlantılar + yorumlarda bağlantılar mevcut.

Google İç Linkleme Örneği
Google İç Linkleme Örneği

Peki ya Wikipedia?

Bence iç linkleme kullanımının mükemmel örneği Wikipedia’dır. Wikipedia’da herhangi bir sayfayı görüntülerseniz, onlarca dahili bağlantı kullandıklarını hemen fark edeceksiniz (bağlantı metni olarak anahtar kelimelerle).

Wikipedia İç Linkleme Uygulaması
Wikipedia İç Linkleme Uygulaması

İç Linkleme Bing Önerileri

Google piyasada en yaygın kullanılan fakat tek arama motoru değildir, bu nedenle en iyi sonuçlar için diğer arama motorlarının sayfa içi SEO ve sayfa içi link oluşturmaya nasıl yaklaştığını bilmek her zaman iyidir.

Bing ayrıca web yöneticisi yönergelerinde dahili bağlantıların kullanımını destekler. Özellikle, SEO bölümünün altında şunları belirten dahili bağlantılara bir referans içerirler:

“Sayfa içi linkler, web sitesi sayfalarınızın nasıl ilişkili olduğuna dair bir görünüm oluşturmak için kullanışlıdır ve ayrıca kullanıcıların ilgili içeriği bulmasına yardımcı olur”.

İç linkleri “nofollow” yapmalı mısınız?

Bir bağlantı, ister harici ister dahili bir bağlantı olsun, o sayfaya güvendiğinizin bir işaretidir ve PageRank’i sayfanızdan link verdiğiniz sayfaya geçirdiği söylenir.

Yıllar içerisinde belirli bir sayfaya link vermeniz gerektiği kabul edildi fakat;

  • Güvenilir olup olmadığından emin değilseniz
  • Bağlantılar kontrolünüz dışındaysa (yani yorumlardaki bağlantılar vb.)
  • Bağlantı satışı olarak değerlendirilmeden web sitenize bir metin bağlantısı reklamı yerleştirmek istiyorsanız

Bu boşluğu kapatmak için bazı arama motorları (Google bunlardan biridir) nofollow özelliğini tanıttı. Bir linke “nofollow” eklediğinizde, arama motorlarına, bağlantı veren web sitesine yönelik bir “güven oyu” olarak belirli bir bağlantıyı dikkate almamalarını söylemiş olursunuz.

nofollow kullanımı ve bazı en iyi uygulamalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz, ancak bu daha çok harici bağlantılar için geçerlidir.

Aşağıdaki durumlarda iç bağlantılarınıza “nofollow” özelliği eklemelisiniz:

  • Arama motorları tarafından erişilemeyen bir sayfaya işaret ediyorsa (örneğin, bir oturum açma sayfasının arkasındaki sayfalar)
  • Bağlantı önemli olmayan bir sayfaya gidiyorsa (örneğin, bir kaynak yazı veya benzer bir sayfanız varsa ve bu sayfaya gönderilerinizden atıfta bulunuyorsanız, bağlantıya nofollow verebilirsiniz, çünkü bu, arama sonuçlarında erişilebilir olmasını istediğiniz bir şey değildir)
  • Etiket Sayfalar – Gerçek sayfalara daha fazla değer vermem gerektiğinden ve etiket sayfalarımın sıralamalarda yer almasını istemediğimden (zaten bir etiket sayfasını normal bir sayfaya göre sıralamak çok zordur) genellikle tüm etiket sayfalarımı nofollow işaretliyorum.

Not: Dahili bağlantılarınız için nofollow özelliğini kullanmıyorsanız, sorun yoktur. Bunu yapmanın gerçek bir faydası olmadığı için değiştirmenize gerek yoktur, bu genellikle kişisel tercih meselesidir.

İç Linkleme Uygulaması (Kontrol Listesi)

Yukarıdaki en iyi uygulamaların çoğunu anlatmış olsam da, listelerle çalışmayı sevenler için, işte kontrol listeniz:

  1. Sadece kullanıcı deneyimi için yararlı olduğunu düşünüyorsanız yazılarınıza dahili bağlantılar ekleyin
  2. Bağlantı metnine sorunsuz bir şekilde anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz, ancak abartılardan kaçınmanız gerekir. Başka bir deyişle, yasak olmasa da, bu, anahtar kelime olmayan bağlantı metinlerini dahili bağlantılar için de kullanmamanız gerektiği anlamına gelmez. Hem iç hem de dış bağlantılarda çeşitlilik her zaman önerilir.
  3. Sayfa başına 6-7’den fazla dahili bağlantı kullanmamaya çalışın (gövde metni içinde). Bu bir kural değildir, sadece benim kendi tavsiyem.
  4. Nofollow etiketini akıllıca kullanın (yukarıdaki bölüme bakın)
  5. SEO için kötü olduğundan, hatalı iç linkleriniz olmadığından emin olun.
  6. İç linkleme yapmış olmak için ilgili içeriği olmayan sayfaları değil, ilgili sayfaları birbirine bağlayın
  7. Dahili bağlantılar için cümle içinde anahtar sözcükler kullanamadığınız durumlarda, bunları her zaman ek okuma metni olarak ekleyebilirsiniz. Örneğin, SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek ve daha iyi sıralama makalesi için 5 Basit SEO ipucumu okuyabilirsiniz.
  8. Genel bir SEO rehberi olarak, arama motorlarında üst sıralarda yer almak istediğiniz sayfaların daha fazla sayıda iç bağlantıya sahip olduğundan emin olun.
  9. Dahili bağlantılarınızın durumunu (hangi sayfalarda en çok bağlantı, kullanılan bağlantı metni ve daha birçok bilgi) öğrenmek için Google web yöneticisi araçlarında “Arama Trafiği” bölümünün altındaki “Dahili bağlantılar” raporunu kullanabilirsiniz.
  10. Dahili bağlantılarınız için metin içeriği kullanın. Resimlere dahili bağlantılar eklemek, arama motorları veya kullanıcılar için yararlı değildir.
  11. Sayfa başına toplam bağlantı sayısının (dahili ve harici) 100’den fazla olmadığından emin olun.

Artık iç bağlantıların ne olduğu ve SEO için neden çok önemli olduklarını öğrendiniz, şimdi bunların harici bağlantılardan nasıl farklı olduklarını görelim.

Dış link nedir? Web sitenizin dışındaki bir sayfaya, yani farklı bir alan adına yönlendiren bağlantıdır.

SEO yapanlar, “bir bağlantı bir bağlantıdır” sloganıyla “ilerledi” ve bu, birçok insanı dış bağlantıların ve iç bağlantıların aynı şekilde ele alınması gerektiğine inandırdı, ancak bu başka bir SEO yanlışıdır.

Dış bağlantıların rolü, iç bağlantılardan farklıdır ve harici bağlantıları akıllıca kullanmazsanız başınız derde girebilir. Sayfa dışı SEO makalesinde harici bağlantılar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz, ancak harici bağlantıların kullanımına ilişkin bazı en iyi uygulamalar şunlardır:

Kesinlikle gerekli olduğunda bağlantı kurun
Sayfa başına birkaç harici bağlantıdan fazlasına sahip olmamaya çalışın
Yalnızca okuyucuya değer sağladığında bağlantı kurun
Yalnızca güvendiğiniz web sitelerine bağlantı verin
Yalnızca benzersiz ve orijinal içeriğe sahip web sitelerine bağlantı verin
Yalnızca ilgili web sitelerine bağlantı
Bağlantı cezası alma riskini en aza indirmek istiyorsanız, harici linkler için “nofollow” etiketini kullanın (en azından bazıları için, hepsi için değil)

Sonuç

İç linkler SEO için önemlidir, ancak yine de bu, birçok web yöneticisinin yanlış anladığı bir konudur. Ya herhangi bir dahili bağlantı kullanmazlar ya da yanlış bir yaklaşım olan harici bağlantılarla aynı şekilde davranırlar.

Yukarıda özetlenen en iyi uygulamaları izlerseniz, dahili bağlantılar web sitenize fayda sağlayabilir ve kullanıcı deneyimini daha iyi ve daha keyifli hale getirebilir.

Mutlu kullanıcılar sayfada daha uzun süre kalacak (ve böylece hemen çıkma oranını azaltacak) ve ayrılmadan önce aynı site içindeki daha fazla sayfayı ziyaret edeceklerdir.

Kendi web sitenizi oluşturmanın bir yolu olarak iç linklemeyi düşünün ve kullanıcıların web sitenizden daha fazla ilgili içerik bulmasına yardımcı olacaksa, her zaman geri dönüp sitenizin mevcut bir sayfasını güncelleyerek birkaç dahili bağlantı ekleyebileceğinizi de unutmayın.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Dahili link verdiğimiz sayfadan da yine o yazıya geri dahili link vermek uygun mu? Yani A yazısından B yazısına iç link verdik diyelim, B yazısından da A yazısına iç link verebiliyor muyuz?

    1. Merhaba, amacımız tüm sayfaları birbirine bağlamak, sürekli aynı sayfaları linklemeye gerek yok. Farklı linkler verin. Başarılar dilerim.

  2. Lazer kesim, markalama makineleri ve yedek parça satışımız vardır. Garantili yetkili teknik servisimiz mevcuttur.
    #yerli lazer #lazer kesim makinası #ayka #cnc lazer #ahşap lazer kesim makinası #fiber lazer markalama #pleksi #lazer lens #metal ayna #lazer tüp #su soğutucu #markalama #fiber #teknik servis #yetkili lazer #makine ekipmanları #yedek parça #galvo lazer #mini lazer #raycus #gsi #metal lazer #ayka lazer #krabs rezonatör #yerli malı #kosgeb destekli lazer #kadın girişimci

    1. Siz de güzel bir backlink çalışması denemesi yapmışsınız. Fakat bir sorun var, konu alakasız olduğunda backlink işe yaramıyor. Başarılar dilerim.

  3. Merhaba,
    Değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

    E-ticaret sitesinde yer alan ürün listeleme sayfasında marka, renk, beden ve alt ketegorilere göre filtreleme yapılmakta. Bu filtreler sadece query stringe ilave oluyor veya mevcut urlden ilgili filtre değeri kaldırılıyor. Bu durumda Aynı url e binlerce farklı çeşitte parametre eklenebiliyor. Bu filtre linklerine nofollow mu kullanmalıyız?

    1. Merhaba, rica ederim. Bunları google search console dan takip etmenizde fayda var. Normalde bunları dizine ekletmemek gerekli. Tek ürün sayfası dizine eklenmeli ve o yükselmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu