SEO Makaleleri

11 Adımda Site İçi SEO Teknikleri Uygulamalı Rehber 2021

Bu yazıda, site içi SEO çalışması hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz. Her yeni gönderi yayınladığınızda bu ipuçlarını izleyerek arama motoru sıralamanızı iyileştirebilirsiniz.

Site içi SEO, bir arama motorunun organik sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmek ve başarılı SEO çalışması yürütmek için kullanabileceğiniz en önemli süreçlerden biridir.

Bir web sitesi, tüm SEO çalışmalarının odak noktasıdır ve hem arama motorları hem de kullanıcılar için uygun şekilde optimize edilmemişse, arama motorlarından trafik alma şansınızı en aza indirirsiniz.

Site İçi SEO nedir?

Site içi SEO (“sayfa içi SEO” olarak da bilinir), bir web sayfasının içeriğini arama motorları için optimize etme işlemidir. Sayfa içi SEO’nun nihai amacı, “arama motorlarının” dilini konuşmak ve arama motoru tarayıcılarının sayfalarınızın içeriğini ve konusunu anlamasına yardımcı olmaktır.

Sayfa içi SEO neden önemlidir?

Sayfa içi SEO önemlidir çünkü arama motorlarına içeriğinizin neyle ilgili olduğunu anlamalarına yardımcı olacak bir dizi işaret sağlar.

İndeksleme ve sıralama işlemleri sırasında, arama motorları web sayfalarını anahtar kelimeler ve kullanıcıların arama kutusuna yazdığı arama terimleriyle ilişkilendirmeye çalışır.

Sayfalarınızın hangi anahtar kelimelerde sıralanmasını istediğiniz konusunda onlara rehberlik edebileceğiniz, site içi SEO öğeleridir.

Buna ek olarak, bir web sayfasında yapılan herhangi bir optimizasyon değişikliği daha iyi bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunduğu için buna “sayfada” denir.

Site içi SEO (Sayfa içi SEO), SEO’nun bir alt kümesidir. Aşağıdaki şemaya bir göz atın ve Sayfa İçi SEO’nun teknik SEO ve Sayfa Dışı SEO ile nasıl etkileşime girdiğini görün.

SEO ve Site içi SEO İlişkisi
SEO ve Site içi SEO İlişkisi

Olası en iyi sonucu elde etmek için üç sürecin de birlikte yürütülmesi gerekir, ancak site içi SEO’nun ana işi, belirli bir sayfanın içeriğini ve yapısını optimize etmektir.

SEO nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için yapmanız gereken uygulamaların geneline verilen addır.

Bu, arama motorları tarafından web sitenizin taranması ve dizine eklenmesi aşamaları için optimize etmeyi içerir (bu teknik SEO‘dur). Sayfalarınıza ve içeriğinize uygulayabileceğiniz optimizasyon ayarları (site içi SEO’dur) ve web sitesinin sınırları dışında kullanabileceğiniz teknikleri (bu, sayfa dışı SEO’dur) içerir.

Site Dışı SEO nedir?

Site dışı SEO, web sitenizin kalitesi ve kullanışlılığı konusunda onları ikna etmek için arama motorlarına verebileceğiniz bağlantılar ve diğer işaretlerle ilgili çalışmalardır.

Web sitenizin sınırları dışındaki tanıtım yöntemleri ile ilgisi vardır.

Daha Yüksek Sıralamalar için 11 Site İçi SEO Tekniği

Artık SEO teorisi ve sayfa içi SEO’nun önemi kesinleştiğine göre, pratik kısma geçelim.

Bazı insanlar sadece 11 değil, daha fazla sayfa içi SEO tekniği olduğunu iddia edebilir, ancak bunlar web sitenize bugün uygulayabileceğiniz ve sıralamanızı hızla iyileştirebileceğiniz en önemlileridir.

Tüm site içi SEO tekniklerinin bir özeti:

  1. Yüksek kaliteli içerik yayınlayın
  2. Sayfa başlıklarını ve meta açıklamaları optimize edin
  3. Sayfa içeriğini optimize etme
  4. Başlıklar ve içeriği biçimlendirme
  5. Görseller ve diğer multimedya öğeler
  6. URL optimizasyonu
  7. İç Bağlantılar
  8. Dış Bağlantılar
  9. Sayfa yükleme hızı
  10. Mobil uyumluluk
  11. Yorumlar ve sayfa içi SEO

1. Yüksek Kaliteli İçerik Yayınlayın

SEO ile uğraşırken daima aşağıdakileri aklınızda bulundurmanız gerekir:

Harika içeriğe sahip bir web sitesi, SEO ile veya SEO olmadan harika işler çıkarabilir. Kötü içeriğe sahip bir web sitesi, SEO ile veya SEO olmadan hayatta kalamaz. İyi içeriğe sahip bir web sitesi SEO ile daha da iyi hale gelebilir!

Peki, iyi içerik nedir? Yüksek kaliteli içerik aşağıdaki özelliklere sahiptir:

Orijinal içerik (makaleler, metinler, fotoğraflar, videolar, sunumlar, infografikler, yorumlar vb.) – Mevcut makalelerin kopyası veya yeniden yazımı yoktur.

Web sitenize özel içerik – Kendi içeriğiniz olsa bile, başka bir web sitesinde zaten yayınladıysanız, siteniz için iyi değildir (kanonik etiketi doğru şekilde belirtmediğiniz sürece).

Metin öğeleri içeren içerik – Metin olmayan içeriğinize eşlik edecek metin yazın. Örneğin, web sitenizde video yayınlarsanız, bir metin açıklaması da eklemeyi deneyin. Fotoğraf eklerseniz, fotoğrafın ne hakkında olduğunu kelimelerle anlatmaya çalışın.

Yararlı içerik – Yayınlamış olmak için içerik yayınlamayın. Yayınla düğmesine basmadan önce, bu yayının web sitenize ve okuyucularınıza değer kattığından emin olun.

İyi araştırılmış içerik – Kullanıcılar hızlı hazırlanmış yayınları okumak istemez ve arama motorları da istemez. Uzun makalelerin kısa makalelerden daha iyi sıralandığı kanıtlanmıştır.

Tarafsız içerik – Belirli bir konu hakkında yazıyorsanız veya bir soruyu yanıtlıyorsanız, yazdıklarınızın haklı olduğundan ve bir hikayenin her iki tarafı da kapsadığından emin olun.

Arama amacını karşılayan içerik – Yukarıdaki özelliklerin yanı sıra, içeriğinizin arama amacını karşıladığından emin olmanız gerekir. Web sitenizde herhangi bir tür içerik yayınlamadan önce, kullanıcıların belirli bir arama sorgusu için ne tür içerik görmek istediklerini anlamanız gerekir.

Genel olarak, arama amacı dört türe ayrılabilir:

  • Bilgilenmek – “yumurtanın sarısı kolesterol yapar mı?”
  • Navigasyon – “Facebook”
  • Alışveriş – “saç kurutma makinesi satın al”
  • Ticari – “en iyi SEO kursları”

Ne tür içerik oluşturacağınızı bulmanın en kolay yolu, Google’dan yararlanmaktır çünkü zaten farklı aramalarda kullanıcıların neyi sevdiğini çok iyi biliyorlar.

Bu nedenle, ilk adım Google’a gidip hedef anahtar kelimelerinizi aramaktır. En iyi 10 sonuca tıklayın ve dikkatlice inceleyin. Aşağıdaki gibi şeyleri not edin:

  • İçerik türü
  • Ayrıntı düzeyi
  • Resimleri ve videoları nasıl kullanıyorlar
  • Sayfa tasarımı

Amacınız bu bilgileri daha iyi içerik oluşturmak için kullanmaktır. Muhtemelen aşağıdaki konularda iyiler:

  • Daha kapsamlı ve bilgilendirici
  • Okuması daha kolay
  • Muhtemelen halihazırda mevcut içerik tarafından kapsanmayan konuya farklı bir bakış açısı sunuyor.

Arama amacını karşılayan içeriğin hazırlanmaması, sonunda daha düşük sıralamalara yol açacaktır. Google’da üst sıralarda yer almayı başarsanız bile, bu geçici olacaktır çünkü Google, kullanıcıların sonuçların en üstünde gösterilen web sitelerinden memnun olup olmadığını ölçmek için farklı yöntemler kullanır.

Bu nedenle, sayfa içi SEO hakkında düşünmeye başlamadan önce, oluşturduğunuz içeriğin bir Google kullanıcısının istediği şey olduğundan emin olun.

2. Sayfa Başlıklarını ve Meta Açıklamalarını Optimize Edin

Bu SEO’da ilk adımdır ancak site içi SEO için çok önemlidir. Arama motorları sayfalarınızı “okuduğunda”, diğer şeylerin yanı sıra, sayfa başlığını ve bir sayfanın açıklamasını kontrol ederler.

Bunu yaparlar çünkü sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamaları gerekir ve daha sonra diğer faktörlere (sayfa dışı SEO, etki alanı otoritesi, rekabet vb.) dayanarak sayfanızı (çeşitli anahtar kelimeler için) kendi indexlerinde uygun gördükleri bir konumda gösterirler.

İpucu: Bu sürece aşina değilseniz, birkaç dakika ayırın ve arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenin.

Sayfa Başlıkları

Her sayfanın hem arama motorlarının hem de kullanıcıların sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olacak benzersiz bir başlığı olmalıdır.

“Yeni Başlayanlar İçin SEO İpuçları” başlıklı bir sayfa, “index.html” başlıklı bir sayfadan daha iyidir.

Sayfa başlığı, en önemli site içi SEO faktörlerinden biridir.

En önemli sayfa başlığı optimizasyon ipuçları şunlardır:

Sayfa başlıklarınızın başına anahtar kelimeler ekleyin – Mümkün olduğunda, hedef anahtar kelimelerinizi sayfa başlığınızın başına ekleyin. Bu, arama motorlarının sayfanın hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini en başından anlamasına yardımcı olur.

Bu, çizgiyi aşmanız ve anahtar kelime doldurmaya başlamanız gerektiği anlamına gelmez. Başlangıçta bir anahtar kelimeniz yoksa, o zaman dünyanın sonu değildir. Hedef anahtar kelimenizin başlığın bir parçası olduğundan emin olun.

Kısa ve açıklayıcı başlıklar yazın – Bir sayfa başlığının çok uzun olması gerekmez. Genel tavsiye, 60 karakterin altında tutulmasıdır çünkü bu, Google tarafından arama sonuçlarında görüntülenen ortalama karakter miktarıdır.

Rakamları ve güçlü kelimeleri dahil edin – Başlıkta sayıların yanı sıra “kesin, uygulamalı, şaşırtıcı, kontrol listesi vb.” gibi güçlü kelimelerin bulunması, başlıkları daha ilginç hale getirir ve bu da onların TO’sunu (Tıklama Oranı) artırır.

Alan adınızı başlığa eklemenize gerek yoktur – Google tarafından otomatik olarak eklendiğinden alan adınızı başlığa eklemenize gerek yoktur. Sayfanın doğru bir açıklamasını sağlamak için 60 karakterden yararlanabilirsiniz.

Bu kuralın bir istisnası, insanların kolayca tanıyabileceği güçlü bir markanız olduğunda, bu durumda, başlıkta alan adınızın olmasını düşünebilirsiniz.

Meta Açıklamaları

Sayfa açıklaması, arama motoru sonuç sayfasında (SERPS) gösterilir. Açıklayıcı, 160 karaktere kadar (daha fazla yazarsanız Google kırpar) ve her sayfa için benzersiz olmalıdır.

Sayfanızın reklamını yapma ve kullanıcıları diğer bağlantılardan birini seçmek yerine bağlantınızı tıklayıp web sitenizi ziyaret etmeye ikna etme fırsatınızdır.

Google’ın her zaman özel meta açıklamayı göstermediği, ancak arama yapan için daha yararlı olduğuna inanıyorlarsa çoğu zaman otomatik bir açıklama kullandıkları unutulmamalıdır.

En önemli meta açıklama optimizasyon ipuçları şunlardır:

Otomatik olarak oluşturulmuş açıklamalardan kaçının – Google açıklamanızı kullanmasa bile, bazen mantıklı gelmeyen otomatik olarak oluşturulmuş açıklamaları kullanmaktan kaçınmak her zaman en iyi uygulamadır.

Hedef anahtar kelimelerinizi açıklamaya ekleyin – Google, arama terimlerini hem başlıkta hem de açıklamada vurgulamaya devam eder, böylece hedef anahtar kelimelerinizi eklemek, açıklamaları arayan için daha alakalı ve çekici hale getirir.

3. Sayfa İçeriğini Optimize Edin

İçerik SEO’su, site içi SEO’nun bir parçasıdır ve hedef anahtar kelimeleriniz için gerçek içeriği optimize etmekle ilgilidir.

Bir içerik (metin, fotoğraf, ses veya video olsun) yayınlamadan önce, ilk adım anahtar kelime araştırmanızı yapmaktır.

Bu, kullanıcıların arama kutusuna hangi arama terimlerini yazdıklarını bulmak ve amaçlarını tatmin edebilecek içerik oluşturmak için gereklidir.

Hedef anahtar kelimelerinize karar verdiğinizde, ilişkili anahtar kelimeler (LSI anahtar kelimeleri olarak da adlandırılır), uzun kuyruklu anahtar kelimeler listesi oluşturmalı ve bunları meta başlıklarınızda, açıklamalarınızda, sayfa başlıklarınızda ve sayfa içeriğinizde kullanmalısınız.

Neden? Çünkü Rank Brain Algoritması’nın piyasaya sürülmesiyle, Google arama algoritmaları daha akıllı hale geldi ve içerikteki anahtar kelime alaka düzeyinin yanı sıra, aynı zamanda konu alaka düzeyi de kontrol edilmeye başladı.

Bu, içeriğinizi geniş konularla daha alakalı hale getirmek için, içeriğinizi LSI anahtar kelimeleriyle zenginleştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

Google tarafından hangi anahtar kelimelerin hedef anahtar kelimelerinizle alakalı olarak kabul edildiğini bulmanın çeşitli yolları vardır.

En kolay ve en hızlı yol, Google tarafından sağlanan üç özellikten yararlanmaktır: Google öneriler, Kullanıcılar bunları da sordu ve İlgili Aramalar.

Google öneriler

Google aramada bir terim yazmaya başladığınızda, aramanızda kullanabileceğiniz olası ifadelerin bir listesi sunulur. Bunlar, içeriğinizde bahsedilecek harika anahtar kelime adaylarıdır.

Google Anahtar Kelime Önerileri
Google Anahtar Kelime Önerileri

Kullanıcılar bunları da sordu

Aramayı tıkladığınızda, Google size sonuçları ve bunların arasında “Kullanıcılar bunları da sordu” adlı bir bölüm gösterir. Bunlar, alt başlıklarınızda kullanmak için iyi adaylardır.

Google "Kullanıcılar bunları da sordu" Örneği
Google “Kullanıcılar bunları da sordu” Örneği

İlgili Aramalar

Google, arama sonuçlarının altında size ilgili aramaların bir listesini gösterir.

Google İlgili Aramalar
Google İlgili Aramalar

Tek yapmanız gereken, içeriğinizde yukarıdaki kelimelerden bazılarından bahsetmek (anahtar kelime doldurmadan).

4. Başlıklar ve İçerik Biçimlendirme

Bir sayfanın uygun şekilde biçimlendirilmesi gerekmektedir. Başlığı (h1) ve alt başlıkları (h2, h3) olan bir rapor hazırladığınızı düşünün.

H1 Etiketi

Her sayfanın yalnızca bir H1 etiketine sahip olması gerekir. WordPress kullanıyorsanız, varsayılan olarak bir sayfanın başlığı H1 etiketi olarak işaretlenir.

Aynı ve <h1> etiketini seçebilir veya başlık için alternatif bir başlık sağlayabilirsiniz.

Arama motorlarının sonuçlarda h1 etiketinde değil başlık etiketinde bulduklarını görüntülediğini unutmayın.

Diğer başlıklar söz konusu olduğunda (h2, h3) aklınızda bulundurmanız gerekenler şunlardır:

Başlık için tek bir kelime kullanmaktan kaçının, ancak başlıklarınızı bir makaleyi okumaktan hoşlanan kullanıcılar için ilginç ve kullanışlı hale getirin.
Başlıkları hiyerarşik olarak kullanın, yani ilk başlık etiketi <h1> ve ardından <h2> ve ardından <h3>, <h4> vb.
Alt başlıklar, içeriğinizde ilgili anahtar kelimeleri kullanmak için harika bir yerdir.

İçerik Biçimlendirme

Bir sayfaya sadece metinle doldurmayın, okunabilir olduğundan emin olun.

  • Bir sayfanın önemli kısımlarını vurgulamak için kalın, altı çizili veya italik kullanın.
  • İyi boyutta bir yazı tipi kullanın (en az 14 piksel).
  • Metni küçük paragraflara bölün (en fazla 3-4 satır).
  • Metnin okunmasını kolaylaştırmak için paragraflar arasında yeterli boşluk kullanın.
  • Metni daha küçük ve daha yönetilebilir parçalara bölen kısımlar oluşturmak için CSS’den yararlanın.

5. Görseller ve Diğer Multimedia Öğeler

Görseller sunum açısından önemlidir. Bir sayfayı daha ilginç ve anlaşılması daha kolay hale getirirler.

Görsellerle ilgili en büyük sorun, arama motorlarının onları anlamaması ve bir sayfanın yüklenme hızına katkıda bulunmalarıdır.

Görseller için en iyi SEO Uygulamaları

  • Orijinal görüntüleri kullanın. Web’den mevcut bir görseli kullanmanız gerekiyorsa, kaynağa başvurmanız gerekir.
  • Görüntülerin boyutunu optimize edin – görüntünün boyutu (bayt cinsinden) ne kadar küçükse o kadar iyidir.
  • Resmi açıklamak için bir ALT etiketi kullanın – Bu, arama motorlarının resmin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.
  • Açıklayıcı dosya adları kullanın – Görseli yalnızca “image1.jpg” olarak adlandırmayın, açıklayıcı dosya adları kullanmaya çalışın, örneğin “seo-egitimi-veren-kurslar.jpg”.
  • Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullanın – Tek bir sayfada çok sayıda görüntünüz varsa, sayfanızın daha hızlı yüklenmesini sağlayacak bir CDN hizmeti kullanabilirsiniz. Basit bir ifadeyle, resimleriniz bir dizi sunucu tarafından barındırılacak ve sunulacaktır ve bu, yükleme sürecini hızlandırır.

6. URL Optimizasyonu

URL’lerinizi optimize etmek, maksimum SEO için önemlidir. İki bölümü vardır. İlk bölüm URL optimizasyonu ve ikincisi URL yapısıdır.

Kalıcı bağlantı (slug) her sayfanın benzersiz URL’sidir.

Bir URL’nin iki bölümü vardır: Etki alanı ve Slug.
Bir URL’nin iki bölümü vardır: Etki alanı ve bilgi.

İyi URL’ler 255 karakterden kısa olmalı ve farklı kısımları ayırmak için ‘-‘ kısa çizgi kullanmalıdır.

Sayfa başlığı gibi, SEO dostu bir URL de kısadır, açıklayıcıdır ve hedef anahtar kelimenizi içerir.

İyi URL’lere ilişkin örnekler:

https://seowpclub.com/seo-uyumlu-icerik-makale-nasil-yazilir/

https://seowpclub.com/teknik-seo/

https://seowpclub.com/site-ici-linkleme-nedir-nasil-yapilir/

Kötü URL örnekleri:

https://seowpclub.com/p?165 veya
https://seowpclub.com/baslangicseviyeseoegitimi/ veya
https://seowpclub.com/123131/publish/data2/seo_egitimi.html

URL yapınızı optimize etmek için en iyi uygulamalar

URL yapısı, bir web sitesinin gerçek yapısını birebir taklit etmelidir.

Kategorilerden yararlanın – Kullanıcıların ve arama motorlarının istediklerini daha hızlı bulmalarına yardımcı olmak için sayfalarınızı kategorilere ayırın.

Bu, tüm ürünlerin özel bir kategoriye atanmış olduğu bir depoya karşı çok sayıda kategorize edilmemiş ürün içeren bir depoya sahip olmak gibidir.

Alt kategorileriniz de olabilir ama benim tavsiyem iki seviyenin üzerine çıkmamak. Örneğin, iyi bir kategori yapısı:

Ana Sayfa > Sosyal Medya > Facebook > Makale

iyi olmayan yapı:

Ana Sayfa > Sosyal Medya > Facebook > Nasıl Yapılır > Makale

Breadcrumb menüsü ekleyin – Bir içerik haritası yararlıdır çünkü kullanıcıların web sitenizde yapısal bir şekilde gezinmelerine olanak tanır, çünkü her zaman nerede olduklarını ve ana sayfadan ne kadar uzakta olduklarını bilirler.

7. İç Bağlantılar

İç Bağlantı Uygulama Örneği
İç Bağlantı Uygulama Örneği

Web sitenizdeki sayfalara bağlantı vermek SEO için çok önemlidir çünkü:

Kendi web’inizi oluşturmak gibidir

Bir arama motoru örümceğinin bir sayfayı keşfettikten sonra yapacağı ilk adım, o sayfada buldukları bağlantıları (hem iç hem de dış bağlantılar) izlemektir.

Böylece, sayfanıza geldiklerinde, metinde başka bağlantı yoksa, sayfanızı okuyacak ve gideceklerdir.

Web sitenizdeki diğer sayfalara işaret eden bağlantılarınız varsa, bunlar da dikkate alınacaktır.

Arama motorlarına diğer sayfalarınız hakkında bilgi vermenin bir yoludur

Yukarıda açıklandığı gibi, arama motorları bağlantı içeren bir sayfa bulduğunda, o sayfaları da okuyacaklardır, böylece arama motorlarına web sitenizin henüz keşfetmedikleri sayfaları anlatmak için bu tekniği kullanabilirsiniz.

Arama motorlarına en önemli sayfalarınızın hangileri olduğunu söylemenin bir yoludur.

Her web sitesinde diğerlerinden daha önemli bazı sayfalar vardır. Dahili bağlantı, en önemli sayfaları onlara daha fazla dahili bağlantı göndererek saptamanın yollarından biridir.

Kullanıcıların sitenizde harcadıkları zamanı artırmanın bir yoludur

Gönderinizi okuyan bir kullanıcının, belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir bağlantıyı tıklaması ve böylece hem web sitenizde harcanan zamanı hem de ziyaret başına sayfa sayısını artırması hem de hemen çıkma oranını düşürmesi daha olasıdır.

Site içi Linkleme için en iyi uygulamalar:

  • Anahtar kelimeleri yalnızca dahili bağlantılarınız için kullanmayın
  • Okuyucunuz için yararlı olduklarında dahili bağlantılar ekleyin
  • Sayfa başına en fazla 15 dahili bağlantı (bu benim görüşüm ve herhangi bir araştırmaya veya çalışmaya dayalı değil)
  • Mümkün olduğunda, bağlantıları web sayfanızın ana gövdesine ekleyin (altbilgi veya kenar çubuğuna değil)

8. Dış Bağlantılar

Harici bir bağlantı, web sitenizin dışındaki bir sayfaya, yani farklı bir alanda bulunan bir bağlantıdır. Bağlanan web sitesi için harici bir bağlantıdır ve link alan web sitesi için bir geri bağlantıdır (backlink).

Backlink’in SEO için önemli olduğunu biliyoruz, peki ya dış bağlantılar?

İlgili sayfalara harici bağlantılar, Google’ın sayfanızın konusunu anlamasına yardımcı olur. Ayrıca, Google’a sayfanızın kaliteli bilgi merkezi olduğunu da gösterir.

İçeriğinize harici bağlantılar eklemek, SEO konusunda size doğrudan yardımcı olmaz, bir sıralama faktörü değildir, ancak dolaylı olarak size yardımcı olabilir.

Diğer web sitelerine bağlantı vermek için harici bağlantıları kullanabilir ve ardından onlara e-posta gönderebilir ve bu konuda onları bilgilendirebilirsiniz. Web yöneticileri, kendileriyle bağlantı kurduğunuzu bilmekten memnun olacaklardır ve bu, bir konuşma başlatmanın harika bir yoludur. Bu ilişkiyi kademeli olarak geliştirebilir ve sonunda web sitenize geri bağlantı alabilirsiniz, çünkü birçok web yöneticisinin iyiliğe karşılık verme olasılığı yüksektir.

İçeriğinize harici bağlantılar eklerken izlenecek en iyi uygulamaları hızlıca gözden geçirelim.

  • Yalnızca okuyucuya değer sağladığında bağlantı kurun.
  • Yalnızca güvendiğiniz web sitelerine bağlantı verin.
  • Yalnızca benzersiz ve orijinal içeriğe sahip ilgili web sitelerine bağlantı verin
  • Tam olarak güvenmediğiniz web sitelerine giden harici bağlantılar için “nofollow” etiketini kullanın.

9. Sayfa Yükleme Hızı

Google Pagespeed Test Aracı
Google Pagespeed Test Aracı

Google, web’i daha hızlı hale getirmek için büyük miktarda para harcıyor. Google’da, hızın önemi ve dizinlerine en hızlı web sitelerini dahil etme istekleri hakkında sürekli konuşuyorlar.

Web sitesi sahiplerini hızı hesaba katmaya ‘zorlamak’ için, bilinen sıralama faktörlerinden biri olarak resmi olarak hızı eklediler.

Bu nedenle, konu SEO ve sıralama söz konusu olduğunda web sitesi hızının önemli olduğunu biliyoruz.

Bir web yöneticisi olarak işiniz, Google’ın önerilerini dikkate alarak web sitenizin olabildiğince hızlı yüklenmesini sağlamaktır. Hızlı yüklenen web sitelerine sahip olmak yalnızca SEO için değil, aynı zamanda müşteriyi elde tutma ve dönüşüm için de iyidir.

10. Mobil Uyumluluk

Google’daki aramaların ortalama % 60’ı artık mobil cihazlardan geliyor. Bu, web siteniz mobil uyumlu değilse, potansiyel trafiğin yarısını zaten kaybettiğiniz anlamına geliyor.

Ne yapmalısın?

İlk adım olarak, web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun. Web sitenizi Google mobil uyumlu araçla kontrol edin ve olası sorunları giderin.

Ardından web sitenizi gerçek bir kullanıcının yapacağı gibi mobil cihazlarda test edin ve harekete geçirici butonlar dahil her şeyin doğru şekilde görüntülendiğinden emin olun.

Genel olarak tüm ekranlara uygun kendini ölçekleyen bir tasarıma sahip web sitelerinde, mobil uyumluluk konusunda endişelenecek hiçbir şey yoktur.

11. Yorumlar ve Sayfa İçi SEO

Pek çok insan, site içi blog yorumların, sosyal medyadaki yorumlarının artmasıyla birlikte artık önemli olmadığına inanıyor, ancak yanılıyorlar.

Blog yorumları hala önemlidir. Google’ın Gary Illyes’in belirttiği gibi, bu, insanların içeriğinizi beğendiğinin ve sayfayla etkileşime girdiğinin bir göstergesidir ve bu, sıralamanızı gerçekten artırabilir.

Kullanıcılar yeni bir yorum göndermeden önce büyük olasılıkla mevcut yorumları okuyacaklardır ve bu, sayfada ve web sitenizde geçirdikleri zamanı artırmanın ek bir yoludur.

Yorumlardan en iyi şekilde yararlanmak için şu basit kuralları izleyin:

  • Yayınlamadan önce her zaman yorumları denetleyin
  • Çok genel yorumları yayınlamaktan kaçının
  • Yalnızca sayfa içeriğiyle alakalı yorumları onaylayın ve değer katın
  • Kullanıcılar gerçek bir ad kullanmadıklarında yorumları onaylamayın
  • Her zaman yorumları yanıtlayın, bu daha fazla kişiyi yorum yapmaya teşvik edecektir.

Sayfa İçi SEO Kontrol Listesi

Makaleyi bu noktaya kadar okuduysanız, ana ipuçları aşağıdaki kontrol listesinde özetlenmiştir.

  • Site içi SEO ile site dışı SEO arasındaki farkı anladığınızdan emin olun.
  • İçeriğinizin orijinal, yararlı ve iyi araştırılmış olduğundan emin olun.
  • Anahtar kelimeler, güçlü kelimeler ve sayılar ekleyerek sayfa başlıklarınızı gözden geçirin ve optimize edin.
  • Tüm sayfalarınız için benzersiz bir meta açıklama sağlayın (hedef anahtar kelimelerinizi dahil edin).
  • Anahtar kelime araştırması yapın ve hedef anahtar kelimelerinizin başlığın ve içeriğin bir parçası olduğundan emin olun.
  • LSI ve ilgili anahtar kelimeleri bulun ve bunları başlıklarınızda ve içeriğinizde kullanın.
  • Sayfanızın yalnızca bir H1 etiketi olduğundan emin olun.
  • Sayfada başlıkları hiyerarşik olarak kullanın (H1 -> H2 -> H3).
  • İçeriğinizi güzelleştirin (kalın, italik ve CSS kullanın).
  • Görüntülerinizi ve diğer multimedya öğelerinizi optimize edin (ALT Metin, fotoğraflar için en önemli faktördür).
  • URL’lerinizin SEO Dostu olduğundan ve URL Yapınızın site yapınızı taklit ettiğinden emin olun.
  • İçeriğinize dahili bağlantılar ekleyin.
  • İçeriğinize giden bağlantılar ekleyin (yüksek kaliteli ilgili web sitelerine bağlantı).
  • Web sitenizin 3 saniyeden daha kısa sürede yüklendiğinden emin olun (hem masaüstü hem de mobil).
  • Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun.
  • Yorumları teşvik edin, ancak yalnızca anlamlı olan yorumları yayınlayın.

Site İçi SEO, Site Dışı SEO’dan Daha Önemli mi?

Arama motorlarında maksimum etkiye ulaşmak ve kullanıcılarınızı mutlu etmek için hem site dışı SEO’ya hem de site içi SEO’ya ihtiyacınız vardır.

Site içi SEO daha önemlidir (en azından yeni web siteleri için) ve nedenini aşağıda açıklayacağım.

Arama motorlarıyla aynı dilden “konuşun”

Site dışı SEO ile arama motorlarını size daha iyi sıralamalar vermeye ikna etmeye çalışmak yerine, sayfa içi SEO ile başlamak ve doğru yapmak daha mantıklıdır.

Arama motorları bilgisayar programlarıdır (yazılım) ve bir web sitesini normal bir kullanıcı gibi “görmezler”, ancak yalnızca kodu ve özellikle HTML dilini anlayabilirler.

SEO ile ve özellikle sayfa içi SEO ile, onların dilini “konuşursunuz”. Amacınız, bir sayfanın yapısı ve içerik optimizasyonu yoluyla onlara çeşitli işaretler vererek, bir sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamalarına yardımcı olmaktır.

Onlara ne kadar çok işaret verirseniz, daha iyi sıralama elde etme şansınız o kadar artar.

Sayfa İçi SEO kullanıcıyla da ilgilidir

Asla birincil hedefinizin kullanıcılarınızı mutlu etmek olduğunu unutmayın.

Site dışıe SEO, web sitesine trafik getirebilir ancak doğru kurulmazsa veya kullanıcı dostu değilse sonuçlar hayal kırıklığı yaratacaktır.

Birçok web sitesi yanlış uyguluyor

Şaşırtıcı ama günümüzde web sitelerinin çoğunun arama motorları için optimize edilmediği doğrudur.

SEO hakkında bilgi bolluğuna rağmen, birçok web sitesi sahibi SEO’yu denemeye değmediğine inanıyor ve başlamadan önce bırakıyorlar.

Bu gibi durumlar için, sayfa içi SEO’nun hem kullanılabilirlik hem de trafik açısından sunabileceği çok şey vardır.

Site İçi SEO bazen ihtiyacınız olan tek şeydir

Küçük işletmeler için bir web sitesi işletiyorsanız ve yerel müşterilerin Google’da çeşitli terimleri aramasını sağlamanız gerekiyorsa, yapmanız gereken tek şey site içi SEO’dur.

Site dışı SEO, Site İçi SEO’dan sonra gelir

Web sitenizi nasıl tanıtabileceğinizi düşünmeye başlamadan önce, optimize edilmiş ve iyi durumda olduğundan emin olmanız gerekir.

Bu nedenle, ilk adım site içi SEO ile çalışmak ve ardından site dışına çıkmaktır.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu