Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Arasındaki Fark
Pek çok insan sosyal medyada paylaşım yaparak dijital pazarlama yaptıklarına inanıyor, ancak bu %100 doğru değildir, dijital pazarlama ve sosyal medya arasındaki farklara birlikte göz atalım.
Sosyal medya pazarlaması, günümüzde herhangi bir dijital pazarlama stratejisindeki en önemli faktörler arasında yer alır. Muhtemelen bu, birçok insanın birbiriyle ilişkili ancak çok farklı olan bu iki terim arasındaki farkı ayırt edememesinin nedenidir.
Kısacası, dijital pazarlama, pazarlama stratejilerinin birkaç kanalda uygulanmasını ifade eder. Bunlar SEO, e-posta pazarlaması, içerik, analiz ve sosyal medyayı içerebilir. Bu anlamda sosyal medya ve dijital pazarlama arasındaki fark, sosyal medya pazarlamasının dijital pazarlamanın mevcut kanallarından sadece biri olmasıdır.
Pek çok insan sosyal medyada paylaşım yaparak dijital pazarlama yaptıklarına inanıyor, ancak bu % 100 doğru değildir, bir dijital pazarlama kampanyasında kullanılacak çok daha fazla kanal vardır.
Bu makalede, bu ikisinin nasıl farklılaştığına ve iş dünyasında nasıl kullanılacağına daha yakından bakacağız.
Sosyal Medya Nedir?
Sosyal medya, birbirleriyle etkileşime giren ve fikirlerini, bilgilerini ve içeriklerini paylaşan insanlar için tasarlanmış en büyük araçtır. Başlangıçta düşünce, insanları birbirine bağlamak ve bireylerin arkadaşları ve aileleriyle iletişim halinde olmalarına yardımcı olmaktı. Bugün, internet’in sürekli genişlemesine tanık oluyoruz. Sosyal medyanın önemi de yıllar geçtikçe daha da arttı ve bildiğimiz dünyayı sonsuza dek değiştirdi.
İşletmeler için sosyal medya
İş pazarı her geçen gün büyüdüğünden, bu müşterilere ulaşmak için yeni bir iletişim yöntemidir. Sosyal medya, müşteri bulmak, satış, reklam ve tanıtım için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Aynı zamanda, kariyer fırsatları için de bir araçtır.
Sosyal medyanın rolü önemlidir çünkü müşterilerle iletişimi kolaylaştırır. E-ticaret sitelerinde sosyal etkileşimlerin birleştirilmesini sağlar. Bilgi toplama yeteneği, pazar araştırmacılarına ürün ve hizmetleri tanıtmada yardımcı olur. Müşteri adaylarına odaklı, zamanında özel satış imkanı ve kupon dağıtım olanağı sağlar.
Sosyal Medya, markalarını internette tanıtmak isteyen hem küçük hem de büyük işletmeler için en potansiyel kaynaktır. İşletmeler için önemli olan, en popüler sosyal medya sitesinin ne olduğunu bulmaktır. Hem markaları hem de takipçileri için en uygun platforma ulaşmaya çalışıyorlar. Tüm platformların kullanımı kolaydır. Hatta bazılarının yeni bir kitleye ulaşmak isteyen işletmeler için ücretli reklam seçenekleri bile var.
Bu statista istatistik sitesinin araştırmasına ait fotoğraf, Temmuz 2020 itibariyle dünya çapında en popüler sosyal medya ağlarını aktif kullanıcı hesabı sayılarına göre sıralanmış şekilde göstermektedir. Facebook, 2 milyar kayıtlı hesabı aşan bir numaralı pazar lideri ve ilk sosyal ağdır. Şu anda aylık 2,60 milyar aktif kullanıcıya sahiptir.
En popüler sosyal medya platformları Facebook, YouTube, Instagram, TikTok, Snapchat, Pinterest ve Twitter’dır.
Peki markalar neden sosyalleşiyor? Çünkü potansiyel müşterilerinin vakit geçirdiği yer burasıdır.
Yukarıdaki 2020 Ekim ayına ait istatistikte marka veya işletmeleri takip etmek için kullanılan sosyal medya ağlarının kullanım oranlarını göstermektedir. Hangi sosyal medya platformuna ağırlık vermeniz konusunda fikir verecektir.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, markaları ve ürünleri çevrimiçi olarak ve diğer dijital kanallar aracılığıyla tanıtmanın bir yoludur. Pazarlamacılar, hedef kitlelerini hedeflemek için birçok farklı dijital teknoloji kullanıyor. Buna çeşitli görüntülü reklamlar, e-postalar, mobil teknoloji, PPC ve sosyal medya dahildir. Bunların hepsi hedef müşterilere ulaşarak, etkilemek ve gerçek zamanlı olarak geçerli potansiyel müşteriler toplamak için kullanılır.
Dijital pazarlamanın ana bileşenleri şunlardır:
- Çevrimiçi Pazarlama: Web sitesi pazarlaması, arama reklamları, görüntülü reklamlar veya afiş reklamlar, SEM (arama motoru pazarlaması – SEO ve tıklama başına ödeme reklamcılığı içerir), video pazarlama, e-posta pazarlaması gibi iletişim seçeneklerini içerir.
- Sosyal Medya Pazarlaması: Facebook, Instagram gibi sosyal ağ siteleri aracılığıyla ürün veya hizmetlerin reklamını yapar.
- Mobil Pazarlama: Trafik oluşturmak için metin mesajları, mobil uygulamalar (ör. Google Play, Apple Store’dan indirilen) ve reklamlar kullanır.
Yukarıdaki şema, dijital pazarlamayı oluşturan farklı bileşenlerin tam olarak ilişkisini göstermektedir.
İşletmeler için dijital pazarlama
Fiziksel bir mağaza konumuna göz atmayı ve satış temsilcilerinden daha fazla bilgi istemeyi unutun veya erteleyin. Günümüzde tüketiciler, satın alma kararı vermeden önce bilmeleri gereken birçok bilgiyi toplamak için interneti kullanıyor. Dijital pazarlama tekniklerinin devreye girdiği yer burasıdır. İşletmenizin tüketicilere nerede olurlarsa olsunlar ulaşmasına yardımcı olur.
Hemen hemen her işletmenin ulaşmaya çalıştığı kendi hedef kitlesi vardır. Dijital pazarlama, İnternet ve diğer dijital yollar aracılığıyla istedikleri tüketicileri bulmalarına yardımcı oluyor. Modern iş stratejilerinin anahtarı olmasının nedeni budur ve bu nedenle iyi bir dijital pazarlama stratejisine ihtiyacınız vardır.
İnternet, günümüz tüketicisinin satın alma kararlarını vermesinde önemli bir rol oynamaktadır. İnternet aynı zamanda tüketicilerin ürünlerini ve hizmetlerini nasıl satın aldıklarını da etkiler. Bu, işletmelerin yalnızca çevrimiçi ortamda bulunmalarını değil, görünürlüklerini de olabildiğince artırmalarını zorunlu kılar.
Dijital pazarlama rolleri
İşletme sahipleri için en önemlisi, dijital pazarlamanın nasıl çalıştığını anlamaktır. Ardından, hedef kitlelerine ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için doğru dijital araçları ve kampanya taktiklerini kullanabilirler. İşletmelerin kendilerini ve markalarını tanıtmak için çeşitli teknikler kullanabileceklerinin farkındayız. Bu nedenle, asistandan yöneticiye, metin yazarından SEO yöneticisine kadar hedeflere ulaşmada yardımcı olan çok sayıda farklı rol vardır.
- Analitik Yöneticisi
- CRM ve E-posta Pazarlama Müdürü
- Hesap Yöneticisi ve Satış Direktörü
- İçerik yöneticisi
- Metin yazarı
- Dijital Pazarlama Müdürü
- Web yöneticisi
- E-ticaret Müdürü
- PPC Reklam Yöneticisi
- Arama Yöneticisi
- SEO Yöneticisi
- Sosyal medya Yöneticisi
- Web Geliştiricisi veya Web Tasarımcısı
Liste bu şekilde devam ediyor ve görüldüğü gibi dijital pazarlama alanında bir çok farklı kıdem ve rol mevcuttur. Bu, kariyerinizde büyüme ve ilerleme için muazzam bir alan sağlar.
Dijital pazarlama veya sosyal medya, hangisi daha önemli?
Tanıtmak istediğiniz marka, ürün veya hizmetlerin türüne bağlıdır. Farkındalık oluşturmak için diğer dijital pazarlama biçimlerinin sosyal medyadan daha uygun olacağı durumlar vardır. Sosyal medya, geniş bir kitleye sahip her ürün, marka veya hizmetin olmazsa olmazıdır.
Örneğin, bir yazılım ürünü satıyorsanız, sosyal medya yeni müşteriler bulmanıza, mevcut müşterilerinizi eğitmenize (onlara ipuçları ve püf noktaları göstererek) ve onları yeni güncellemeler, gelecek sürümler vb. Hakkında bilgilendirmenize yardımcı olabilir.
Öte yandan, tarımla ilişkili çiftçiler için özel araçlar satıyorsanız, ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmek için sosyal medyayı bir kaynak olarak kullanabilirsiniz, ancak ana satış noktanız kırsal alanlardaki billboard reklamları ve Radyo reklamları olacaktır.
Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?
Sosyal medya, Dijital pazarlamanın bir parçası olan İnternet Pazarlamasının en büyük parçasıdır ve dijital pazarlama kampanyalarında kullanılan birçok araçtan biri olabilir. Dijital pazarlama, dijital materyaller ve kendimizi çevrimiçi pazarlama eylemi dahil olmak üzere kendi alanında çok daha fazlasını içerir.
İkisini yan yana karşılaştırırsak:
- Dijital pazarlama İnternetin ötesine geçer ve sosyal medya İnternetin sınırları ile sınırlıyken, çevrim dışı dünyadaki insanlara dijital araçları kullanarak ulaşmaya çalışır.
- Bir dijital pazarlama stratejisi bir veya daha fazla bileşen (İnternet Reklamcılığı, Mobil reklamlar, TV, SMS vb.) içerebilirken, bir sosyal medya stratejisi bir veya daha fazla sosyal medya platformunu (Facebook, Twitter, Instagram, vb.) içerebilir.
- Sosyal medya stratejisi, bir içerik stratejisiyle güçlü bir şekilde ilişkilidir, yani, dijital pazarlama tanıtım için tamamen afişlere (internette, TV’de veya reklam panolarında) güvenirken, içeriği geliştirmek için sosyal medyayı kullanırsınız.
Sonuç
Kampanyalarınızda uygun araçları kullanabilmeniz için bu ikisi arasındaki farkı öğrenmek çok önemlidir. Günümüzde hem sosyal medya hem de dijital pazarlama, işletmeniz ve markanız için temel bileşenlerdir. Ayrıca, ister sosyal medyayı ister dijital pazarlamayı kullanın, markanızın sesini duyurma konusunda net olmalısınız. Dijital pazarlamanın, pazarlamanın geleceği olduğunu görebiliriz ve kesinlikle çevrimiçi ve çevrimdışı dünyada giderek daha fazla zemin kazanacaktır.
Sosyal medya iş ilanları linkini incelerseniz Türkiye’de Sosyal Medya konusuna şirketler tarafından ne kadar fazla önem verildiğini görebilirsiniz.
Sosyal medya hala diğer insanlarla bağlantı kurmayı ana hedefi olarak görüyor. Dijital pazarlamanın bir parçası olduğu için, yeni müşteriler bulma ve ürünlerimizi tanıtma şeklimizi değiştirmek için kesinlikle dikkate almalısınız.