SEO Makaleleri

Yeni Başlayanlar İçin Temel SEO Kavramlarına Giriş 2022

Bu kılavuzda, temel SEO kavramlarını öğrenecek ve SEO bilginizi genişletmenize yardımcı olacak kaynaklara ulaşacaksınız.

Arama motorlarından sitenize trafik çekmek için temel SEO optimizasyonlu bir web sitesine ihtiyacınız var. Bir web sitesini optimize etmek için, arama motoru optimizasyonunun temellerini bilmeniz gerekir ve bu yazının amacı da budur.

Bu kılavuzda, temel SEO kavramlarını öğrenecek, en önemli SEO başarı faktörlerinin hangileri olduğunu anlayacak ve SEO bilginizi temellerin ötesine genişletmenize yardımcı olacak kaynakların bir listesini alacaksınız.

İçerik

SEO nedir?

SEO’nun tanımıyla başlayalım. Arama Motoru Optimizasyonu derken tam olarak ne demek istiyoruz?

SEO, bir web sitesini arama motorları için optimize etme sürecidir. SEO’nun nihai amacı, bir web sitesini arama motoru organik sonuçlarının en üst sıralarında göstermektir.

Diğer bir deyişle, SEO ile, birisi Google arama kutusuna alakalı bir arama terimi girdiğinde bir web sitesinin Google sonuçlarının en üstünde görünmesini sağlayabilirsiniz.

SEO Eğitimi

SEO Neden Önemli?

Organik sonuçların en üst sıralarında (sonuçların üstünde gösterilen ücretli reklamları hariç tutarsak) ve özellikle ilk 5 konumdan birinde yer alan web siteleri, organik arama trafiği olarak da bilinen arama motoru trafiğinin çoğunu alır.

Bu, web sitenizin Google’da bulunmasını istiyorsanız, SERPS’de (arama motoru sonuç sayfalarında) üst sıralarda görünmesi gerektiği anlamına gelir.

SEO Sıralamaları ve TO (Tıklama Oranı)
SEO Sıralamaları ve TO (Tıklama Oranı)

Arama Motoru Trafiğinin çoğunluğu ilk 5 sonuca gider.

SEO Nasıl Çalışır?

Bir web sitesini arama motorları için optimize etmek üzere, bir dizi kurala uymanız ve web sitenizin altyapısını buna göre ayarlamanız gerekir, böylece arama motoru tarayıcıları web sitenize sorunsuz bir şekilde erişebilir ve dizine ekleyebilir. Bu genellikle teknik SEO olarak bilinir.

Sonraki adım, web sitenizin sonuçlarda görünmesini istediğiniz anahtar kelimelere ilişkin içeriğiniz aracılığıyla onlara doğru sinyalleri vermektir. Bu, site içi SEO olarak bilinir.

Son olarak, bir web sitesinin Google’da üst sıralarda yer alması için, diğer web sitelerinden referansların (bağlantıların) olması önemlidir. SEO’daki bağlantılar ‘güven oyu’ olarak hareket eder ve bir web sitesinin sıralama konumunu olumlu yönde etkileyebilirler. SEO terminolojisinde bu, site dışı SEO olarak bilinir.

SEO hakkında daha fazla bilgi edinmek için kaynaklar

SEO nedir ve neden önemlidir?
SEO öğrenmek zor mu?
Farklı SEO türleri
Yeni başlayanlar için SEO ipuçları
SEO temelleri kılavuzu

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Artık SEO’nun ne olduğu ve nasıl çalıştığı konusunda genel bir fikriniz olduğuna göre, arama motorlarının nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için birkaç dakikanızı ayırmanız şiddetle tavsiye edilir.

Neden?

Arama motorlarının İnternette bir web sitesi bulmalarından belirli bir arama sorgusu için sonuçları gösterdikleri noktaya kadar attıkları farklı adımları bilmek, SEO kurallarının her aşamada oynaması gereken rolü anlamanıza yardımcı olabilir.

Özetle, arama motorları çalışmalarını üç aşamada gerçekleştirir: tarama, indeksleme ve sıralama.

Aşama 1: Tarama

Bu aşamada, arama motorları yeni sayfaları keşfetmek için bot’lar vasıtasıyla web’i tarar. Yeni bir web sitesi bulduklarında, önce hangi sayfaları okuyup indeksleyebileceklerini kontrol ederler. Bu, bir web sitesinin kök klasöründe bulunan robots.txt adlı bir dosyada tanımlanır.

Tarama ana sayfadan başlar ve daha sonra daha fazla sayfa keşfetmek için herhangi bir bağlantıyı (dahili veya harici) izler. Arama motorları tarafından okunması gereken tüm sayfaları listeleyen bir XML dosyası olan XML site haritasından da faydalanabilirler.

Aşama 2: Dizine Ekleme

Dizin oluşturma işlemi sırasında, arama motorları bir web sitesinden (ve tek tek tüm sayfalardan) belirli bilgileri çıkarır ve bunları dizinlerine eklerler.

Sayfa başlığı, açıklama, içerik türü, ilişkili anahtar kelimeler, dahili bağlantıların sayısı, resimler, videolar vb. gibi şeyleri tespit ederler.

Arama motorlarının dizinlerinde bir sayfanın içeriğini değil, yalnızca sıralama süreci için gereken bilgileri depoladığını anlamak önemlidir. Google bu süreci gerçekten büyük bir kitabın dizini olarak tanımlıyor.

Aşama 3: Sıralama

Bu, belirli bir arama sorgusu için arama sonuçlarında hangi sayfaların gösterileceğine ve hangi sırayla gösterileceğine karar verdikleri aşamadır.

Bu süreç için, makine öğrenimi (RankBrain), doğal dil işleme (Bert) ve sıralama mühendisleri tarafından tanımlanan manuel kuralların bir kombinasyonu olan bir dizi algoritma kullanırlar.

Arama Motorları hakkında daha fazla bilgi edinmeye yönelik kaynaklar

Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Google Arama Nasıl Çalışır?

Arama Motoru Sıralaması Faktörleri

Yukarıda bahsedildiği gibi, sıralama işlemi sırasında arama motorları, SERPS’de hangi sayfaların hangi sırayla gösterileceğine karar vermek için bir dizi kuralı dikkate alır.

Bu kurallar SEO dünyasında Arama Motoru Sıralama Faktörleri olarak bilinir. Basit bir ifadeyle, bunlar bir web sitesinin bir arama sorgusu için görüneceği sıralama pozisyonunda rol oynayan faktörlerdir.

Google, bu süreçte 255’ten fazla kural kullandıklarından defalarca bahsetmiştir ve bu onların gizli formülüdür.

Kimse tam içeriği bilmiyor ancak yıl boyunca SEO mühendisleri, kritik SEO faktörlerini analiz ederek ve test ederek belirlediler.

En önemlileri:

  • İçeriğin kalitesi
  • Web sitesinin ve yazarın itibarı
  • Gelen bağlantıların sayısı ve türü
  • Diğer SEO faktörleri

İçerik Kalitesi

İçerik kalitesi ilk önce gelmektedir. Google, kullanıcılarını mutlu etmek istiyor ve amaçlarını tatmin eden kullanıcıların web sitelerine göstermek için ellerinden geleni yapıyor.

Google bunda çok başarılı oldu ve bir web sitesi kullanıcıları mutlu edemezse, sonunda en üst konumlardan kaldırılacaktır.

Bu nedenle, kullanıcıların okumak ve etkileşim kurmak isteyeceği içerik yayınlamak temel bir SEO kavramıdır. Bunu yapmazsanız, yüksek sıralamalar açısından herhangi bir beklentiniz olmamalıdır.

Web sitesinin ve yazarın itibarı

İnternet, ücretsiz bir yayın platformudur. Herkes herhangi bir konu hakkında bir makale yayınlayabilir ve bir konu hakkında doktor veya uzman gibi davranabilir. Bu bazen tehlikeli (örneğin sağlıkla ilgili konular söz konusu olduğunda) ve yanıltıcı olabilir.

Google, iyi bir itibara sahip web sitelerini ve yazarları belirlemelerine yardımcı olmak için kullanıcılarını yanıltıcı bilgiler edinmekten korumak ister.

Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik anlamına gelen E-A-T kavramını tanıttılar.

Basit bir ifadeyle, bu, Google’ın bir konu hakkında yetki ve uzmanlığa sahip olduğu kanıtlanmış web sitelerini ve kullanıcıların güvendiği web sitelerini sıralamaya çalıştığı anlamına gelir.

Bunu yapmak için, İnternet’teki diğer web sitelerinin belirli bir web sitesi veya yazar hakkında ne düşündüğünü içeren bir dizi sinyal kullanırlar.

Örneğin, Google’da sağlıkla ilgili bir sorgu aradığınızda, bu konuda hevesli biri değil, deneyimli bir doktor tarafından yazılmış bir makale bulmayı beklersiniz. Yazarın tek görüşüne değil, gerçeklere ve araştırmaya dayalı bir makale okumak istiyorsunuz.

Bu SEO için ne anlama geliyor? İki şey:

Öncelikle, SEO’ya yeni başlayan biri olarak, bir web sitesinin herhangi bir arama terimi için sıralama yapamayacağını, ancak bunun uzmanlık ve yetki sahibi oldukları bir alan olduğunu kanıtlaması gerektiğini anlamalısınız.

İkincisi, bir konu hakkında uzman olduğunuzu söylemek yeterli değildir, ancak diğer web siteleri de aynı şekilde düşünmelidir. SEO’da bu, bağlantılar ve çevrimiçi bahsetme olarak ifade edilir.

Gelen Linklerin Sayısı ve Türü

Yukarıda SEO’daki bağlantıların bir web sitesinin diğerine ‘güven oyu’ işlevi gördüğünden bahsetmiştim. Google’ı en popüler arama motoru yapan temel kavram budur.

Google’ın kurucuları, diğer web sitelerinden gelen bağlantıları olan web sitelerinin daha önemli olduğu ve bu nedenle arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almayı hak ettiği fikrini ortaya attı.

Tıpkı akademik bir makale için araştırma yapmak gibi ve sizden kaynaklarınıza atıfta bulunmanız isteniyor. Daha fazla alıntı içeren çalışmalar, daha az alıntı yapılan çalışmalardan daha önemlidir.

Tecrübelerimden, yeni başlayanların backlink kavramını ve SEO için önemini anlamakta zorlandıklarını biliyorum.

Anlamanız gereken şey, bir web sitesinin rekabetçi şartlarda sonuçlarda üst sıralarda yer alması için diğer ilgili sitelerden backlink bağlantılara (referanslara) sahip olması gerektiğidir.

Bu aslında bir sayı oyunu değildir, yani hangi web sitesine en çok backlink verilmişten ziyade, bu backlinklerin nereden geldiği önemlidir.

Örneğin, bitcoin hakkındaki bir makale yazıldığını ve buna Forbes tarafından referans verildiğini düşünelim. Bu yazı ve diğer ilgili yayınlar, bilinmeyen web sitelerinden referanslar içeren bir makaleden daha yüksek sıralamaya sahip olacaktır.

Google, Forbes’in finansal konularda uzman olduğunu kabul edebilir ve bu web sitesi belirli bir makaleye güvendiği için Google da ona güvenecektir.

Bağlantılar kavramı ve sıralamalarla ilişkileri, yukarıda açıklanan E-A-T kavramı ile yakından ilgilidir.

Diğer SEO Faktörleri

Bağlantıların yanı sıra, sıralamalar için önemli olan başka faktörler de vardır:

  • Web Sitesi Hızı – bir web sitesinin özellikle mobil cihazlarda ne kadar hızlı yüklendiği
  • Mobil Uyumluluk – bir web sitesi mobil cihazlarda ne kadar iyi kullanılmaktadır
  • Web sitesi güvenliği – Güvenli iletişim (https) olan web siteleri, SSL yüklü olmayan web sitelerine göre tercih edilir
  • Kullanıcı deneyimi – Kullanıcılara kapsamlı pop-up’lar ve banner’lar aracılığıyla kötü bir deneyim sunan web sitelerinin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması daha az olasıdır

Sıralama Faktörleri hakkında daha fazla bilgi edinmeye yönelik kaynaklar

En önemli sıralama faktörleri
Site Dışı SEO nedir
Google’da ve diğer arama motorlarında görünürlük nasıl artırılır?

SEO Dostu Web Tasarımı

Diğer bir temel SEO kavramı, web sitesi tasarımı ile ilgilidir. SEO dostu bir web sitesine sahip olmak, arama motorlarının işini kolaylaştırır ve bu da sıralama şansınızı artırır.

Web sitesi tasarımı hakkında konuştuğumuzda, bir web sitesinin nasıl göründüğüne veya kullanılan renklere değil, aşağıdaki gibi diğer faktörlere dikkat çekiyoruz:

Kullanıcılar tarafından herhangi bir cihazda kullanımı kolay ve aynı zamanda arama motoru tarayıcılarının ona erişmesi ve içeriğini anlaması kolay olan bir web sitesi kazanan kombinasyondur.

Web Tasarımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için kaynaklar

SEO dostu web tasarımının ilkeleri

SEO Anahtar Kelimeleri ve Anahtar Kelime Araştırması

SEO öğrenmeye başladığınızda, birçok kez “anahtar kelimeler” ve “anahtar kelime araştırması” terimleriyle karşılaşacaksınız.

Nedeni basit, SEO’da her şey bir anahtar kelimeyle başlar. Kullanıcılar bilgi bulmak için arama motorlarını kullanır ve arama kutusuna arama sorguları girer.

Arama sorgularında kullanılan bazı kelimelerin belirli bir anlamı vardır ve bazıları diğerlerinden daha sık kullanılır ve bunlar SEO’da anahtar kelime olarak bilinir.

SEO Anahtar Kelimeleri
SEO Anahtar Kelimeleri

Anahtar kelimeler, kullanıcının ne istediğini anlamamıza yardımcı olur ve SEO uzmanları olarak onlara amaçlarını tatmin eden içerik sağlamak bizim işimizdir. SEO’nun konusu budur.

Herhangi bir konuda hangi anahtar kelimelerin kullanıldığını bulmak için araştırmamızı yapmamız gerekir ve bu süreç anahtar kelime araştırması olarak bilinir.

Anahtar kelime araştırmasıyla, bir anahtar kelimenin ne sıklıkla arandığını, belirli bir anahtar kelimenin ne kadar rekabetçi olduğu ve belirli anahtar kelime ile başka hangi arama terimlerinin ilişkilendirildiğini öğrenebilirsiniz.

Bu bilgileri almak ve kullanıcılara okumak istedikleri içerik türünü sağlamak için bir içerik pazarlama planı hazırlamak için kullanabileceğiniz çeşitli anahtar kelime araştırma araçları vardır.

Anahtar Kelimeler ve anahtar kelime araştırması hakkında daha fazla bilgi edinmek için kaynaklar

SEO Anahtar Kelimeleri nedir
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler nelerdir
SEO için anahtar kelime araştırması yapmak için 10 adım

Google Search Console Araçları

google search console araçları
Google Search Console Araçları

SEO ile çalışmaya başladığınızda, SEO kampanyalarınızın nasıl performans gösterdiğini bilmeniz gerekir. Bunun için aşağıdaki gibi şeyleri bilmeniz gerekir:

  • Sitenizin kaç sayfası arama motorları tarafından dizine ekleniyor
  • Sonuçlarda gösterilmesi için sitenizi tetikleyen anahtar kelimeler
  • Sitenizi arama motorlarından kaç kişi ve hangi anahtar kelimeler için ziyaret etti
  • Tarama işlemi sırasında herhangi bir sorun varsa ve neden bazı sayfalarınızın dizine eklenemediği
  • Belirli anahtar kelimeler için sitenizin ortalama konumu nedir

Cevapları web yöneticisi araçları üzerinden alabilirsiniz. Tüm büyük arama motorları, web sitesi sahiplerine, web sitelerinin aramada nasıl performans gösterdiğini anlamalarına yardımcı olmak için bir dizi araç ve rapora erişim sağlar.

Google Search Console araçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için kaynaklar

Google Search Console nedir?
Google Search Console web sitesine ekleme
Yeni başlayanlar için Bing web yönetim araçları rehberi

SEO Başarı Faktörleri

Umarım, şimdiye kadar SEO’nun ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında çok iyi fikir sahibi oldunuz. Yukarıda açıklanan temel SEO kavramları, arama motoru optimizasyonunun temel prensipleridir.

SEO öğrenmek zor değildir. Başlangıçta karmaşık görünebilir, ancak temellerini öğrenip SEO uygulamasına başladığınızda her şey anlam kazanmaya başlar.

Bu makaleyi okumak ilk adımdı. Artık her bir kavram hakkında daha fazla bilgi edinmek için yukarıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Daha detaylı bir anlatım için Kapsamlı 2021 SEO başlangıç kılavuzumu sağ alttan indirip göz atabilirsiniz. SEO hakkında bilmeniz gereken her şeyi içerir.

SEO ile başarılı olmanıza yardımcı olmak için, en kritik SEO başarı faktörlerini aşağıda özetleyeceğim.

Bunları en başından aklınızda bulundurmak, sıralamanızda gerçek bir fark yaratabilecek şeylere odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Google’da üst sıralarda yer alan web siteleri aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Kullanıcının amacını karşılayan içeriğe sahiptirler
  • Teknik SEO hataları içermezler
  • Yüksek düzeyde E-A-T sergilerler
  • E-A-T’yi de gösteren diğer web siteleri tarafından referans alınmıştır
  • Hızlı, mobil uyumlu ve kullanımı kolaydır

Yukarıdaki gereksinimleri karşılayan bir web sitesi oluşturmaya çalışırsanız, SEO başarısı neredeyse garantilidir.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu