SEO Makaleleri

Web Siteniz için hızlı Google Ceza Kontrolü (2022)

Web sitenizin Google tarafından ceza alıp almadığını hızlı bir şekilde aşağıdaki Google ceza kontrolü yazımdaki adımları takip ederek tespit edebilirsiniz.

Web sitenizi Google için optimize etmeden önce atmanız gereken ilk adım, web sitenizin Google ceza kontrolü ile ceza altında olup olmadığını kontrol etmektir.

Google tarafından cezalandırılan bir web sitesi iyi bir sıralama elde edemez, bu nedenle önceliğiniz web mülkünüzü etkileyen algoritmik değişikliklerin hangileri olduğunu bulmak ve bir kurtarma planı oluşturmaktır.

Google Cezaları nelerdir?

Yeni başlayanlar ve SEO deneyimi olmayan web yöneticileri, panda, penguin, pigeon, hummingbird kelimelerini duyuyor ve tüm çevrimiçi dünyanın neden bu hayvanlar hakkında konuştuğunu merak ediyor!

Cevap oldukça basit, bunlar Google’ın (ve basının) sıralama algoritmalarında yaptığı farklı değişikliklere verdiği isimler.

Google, arama sonuçlarının kalitesini iyileştirmek için her yıl arama algoritmalarında yüzlerce değişiklik yaptıklarını resmen açıkladı.

Her değişiklik yaptıklarında kazananlar ve kaybedenler vardır. Bu, bazı web sitelerinin daha iyi sıralamalar aldıkları için (bu daha fazla Google organik trafiği anlamına gelir) olumlu bir şekilde etkilendiği, diğer bazı web sitelerinin ise sıralamaları düşürüldüğü veya tamamen kaybedildiği için trafik kaybettiği anlamına gelir.

Google cezalarını neden umursamalısınız?

Google olmadan çevrimiçi olarak çok fazla şey başaramayacağınız iyi bilinmektedir. Beğenin veya beğenmeyin, özellikle hedeflenmiş trafik arıyorsanız, Google en iyi trafik kaynağıdır.

Google’da üst sıralara çıkmak, görmezden gelemeyeceğiniz bir çok avantaj sağlar.

Dolayısıyla, web sitenizin Google algoritmaları tarafından filtrelenip filtrelenmediğini anlayabilmenizin ilk nedeni budur.

Diğer bir neden de, hangi Google güncellemesinden cezalandırıldığınızı biliyorsanız, düzeltici eylemler gerçekleştirebilirsiniz, böylece bir dahaki sefere bir değişiklik olduğunda cezanın dışında kalırsınız (bu kolay değildir, ancak çaba gösterirseniz gerçekleşir).

Son olarak, Google’ın cezalarını tanımak, “Neden aniden trafiğimi kaybettim?” sorusuna cevap verebilir. Çünkü bir Google cezasına çarptırılırsanız, trafiğinizdeki değişiklikler belirgin şekilde gözünüze çarpacaktır.

Web sitenizin Google tarafından cezalandırılıp cezalandırılmadığını nasıl anlarsınız?

Web sitenizin Google tarafından cezalandırılıp cezalandırılmadığını öğrenmenin iki yolu vardır. İlki Google Arama Konsolu üzerinden, ikincisi ise Google analitik trafik raporlarınıza bakmak ve trafiğinizi Google’ın güncellediği tarihlerle karşılaştırmaktır.

Google cezalarını izlemek ve belirlemek için her iki yöntemi de nasıl kullanabileceğinizi görelim.

Adım 1: Google Arama Konsoluna Giriş Yapın

Web sitenizi henüz Google Search Console‘a kaydetmediyseniz, bunu yapmanın tam zamanı.

Google Arama Konsolu (eski adıyla Web yöneticisi araçları), Google’ın web yöneticileriyle iletişim kurmak ve web sitelerinin sahip olabileceği olası sorunlar hakkında onları bilgilendirmek için kullandığı araçtır ve buna manuel cezalar da dahildir.

Bunu Google Arama Konsolu araçlarında tam olarak nerede bulabileceğinizi göstermeden önce 2 tür ceza olduğu belirtmeliyim ve bunların farkını bilmek önemlidir.

1 – Manuel Ceza: Bir insan (muhtemelen Google Kalite ekibinden) web sitenize ceza verdi. Bu, birkaç nedenden dolayı olabilir ve site genelinde olabilir, yani web sitesini bir bütün olarak veya kısmen, yani sitenizin yalnızca bazı sayfalarını etkileyebilir.

Böyle bir durumda, Google size sorunun ne olduğuna dair bir gösterge ile birlikte sorunları düzeltmek için yapabileceğiniz işlemlerin bir listesini verecektir. Gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra, bir yeniden değerlendirme isteği gönderebilirsiniz ve size cezanın kaldırılıp kaldırılmadığını söyleyecektir.

2 – Algoritmik Ceza: Bu en yaygın türdür ve otomatiktir. Algoritmik cezalar Google Arama konsolu araçlarına bildirilmez ve yeniden değerlendirme isteğini doldurma seçeneği yoktur. Otomatik bir ceza ile vurulup vurulmadığınızı belirlemenin tek yolu, aşağıda açıklanan yöntemi kullanmaktır.

Algoritmik cezalar, Google’ın sıralama algoritmalarında yaptığı sürekli değişikliklerin bir sonucudur (bu, yukarıda belirtilen hayvan adlarının web yöneticileri için daha fazla önem kazandığı zamandır).

Örneğe geri dönersek, web sitenizin manuel bir ceza altında olup olmadığını görmek için Google Search Console’a giriş yapabilirsiniz.

Bunu GÜVENLİK VE MANUEL İŞLEMLER / MANUEL İŞLEMLER altında bulabilirsiniz.

Manuel İşlemler Raporu - Google Arama Konsolu
Manuel İşlemler Raporu – Google Arama Konsolu

Manuel İşlemler Raporunu kullanarak Google Cezalarını kontrol edin.

“Hiçbir sorun algılanmadı” mesajını görürseniz, temizsiniz demektir ve başka bir işlem yapmanız gerekmez; Yine de, algoritmik bir cezadan etkilenip etkilenmediğinizi öğrenmek için aşağıdaki adımlara devam etmeniz gerekir.

Manuel bir ceza olması durumunda, mesajı dikkatlice okumak için nedenleri ile birlikte sorunu düzeltmeye çalışmanız ve ardından sitenin gözden geçirilmesini talep etmeniz gerekir.

Adım 2 : Google Analytics’e giriş yapın ve Google trafiğinizi inceleyin

Web sitenizin otomatik bir ceza ile cezalandırılıp cezalandırılmadığını kontrol etmenin en iyi yolu, Google Analytics’e giriş yapmak ve Google organik trafiğinizi incelemektir.

Google’ın algoritmik bir değişiklik yayınladığı tarihlerde trafikte bir düşüş görürseniz, büyük olasılıkla yakalandınız ve trafiğinizin düşmesinin nedeni budur.

Google analiz panosundan web sitenizi seçin ve ardından EDİNME > Tüm Trafik > Kaynak / Aracı‘ya gidin.

Listeden GOOGLE / ORGANIC‘i seçin. Şu anda raporda gördüğünüz şey, Google aramadan aldığınız ziyaretlerin sayısıdır.

Ardından, sağ üstten raporlama dönemini seçin ve olabildiğince geri gidin.

Google Organik Trafik Raporu
Google Organik Trafik Raporu

Şimdi yapmanız gereken, trafikte büyük bir düşüş (veya artış) gördüğünüz tarihleri, güncellemenin yayınlandığı tarihlerle karşılaştırmaktır.

Moz’un bu kullanışlı rehberi, Google’ın sıralama algoritmalarında bir değişiklik yaptığı son 16 yıldaki tüm tarihleri ​​göstermektedir.

İpucu: Rapor grafiğiyle aynı görünümde bir değişikliğin yapıldığı tarihleri ​​işaretlemek için Google Analytics Raporunda da ek açıklamalar oluşturabilirsiniz.

Bir güncellemenin yayınlandığı bir tarihte (veya tarihlere yakın) trafikte ani bir düşüş görürseniz, bunun ne tür bir güncelleme olduğunu görmek için moz raporuna bakın ve kurtarmak için neler yapabileceğinizi okumaya başlayın.

Web siteniz cezalandırıldığında ne olur?

Olan ilk şey, Google trafiğinizi (veya bir kısmını) kaybetmenizdir.

İkincisi, Google güveninizin bir kısmını (veya tamamını) kaybetmenizdir ve bu, geri kazanana kadar iyi niyetinizi göstermeniz ve sabırlı olmanız gerektiği anlamına gelir.

Google, spam içeren veya algoritmalarını kandırmaya çalışan web sitelerini sevmez ve bu yüzden onları dizinlerinden çıkarırlar.

Tekrar index almaya başlamak, sıralamanızı yeniden kazanacağınız ve ceza öncesi aşamaya geri döneceğiniz anlamına gelmez ve ayrıca yüksek sıralamalara ulaşmak artık daha zor olacaktır.

Google, Arama sonuç sayfalarında (SERPS) iyi web siteleri göstermek istiyor ve yönergelerini ihlal etmek çok kötü bir harekettir ve her zaman kurallarla oynamak sizin sorumluluğunuzdadır (onların değil).

Cezalar ne kadar sürer?

Manuel cezalar, siz bir yeniden değerlendirme talebini gönderene ve başarıyla iletene kadar veya süreleri dolana kadar geçerlidir. Bazı cezalar 6 ay sürebilirken, cezaların süresinin dolmadan önce 2 yıl kaldığı durumları gördüm.

Sadece açıklığa kavuşturmak gerekirse, manuel bir cezanın süresi dolduğunda bu, web sitesinin temiz olduğu ve sıralamaları ve trafiği kurtaracağı anlamına gelmez.

Bu, cezanın artık web yöneticisi araçlarında gösterilmediği anlamına gelir, ancak sorunları gidermek için hiçbir şey yapmadıysanız, web sitesi büyük olasılıkla otomatik cezalara yakalanacak ve yine de ceza altında olacaktır.

Sıralama algoritmasında bir değişiklik sizi etkilediğinde, mümkün olan en kısa sürede düzeltici önlemler almalı ve iyileşip iyileşmediğinizi görmek için algoritmanın bir sonraki sürümünü beklemelisiniz.

Sürekli olan algoritmik değişiklikler olduğundan kurtarma işleminin daha hızlı olabileceği bazı durumlar vardır, ancak çoğu durumda yaptığınız değişikliklerin olumlu sonuçlar üretip üretmediğini görmek için bir sonraki büyük Google güncellemesini beklemeniz gerekecektir.

Başınız belada ise ne yapmalısınız?

Hızlı bir cevap yok, bununla ilgili Google’da arama yapın ve çeşitli görüşler ve yapabileceğiniz birçok şey göreceksiniz.

Size değerli zaman kazandırmak için aşağıdaki özet adımlarımı okuyun:

Web sitenize işaret eden doğal olmayan bağlantılar (backlink) – eğer bunlardan herhangi birini yaptıysanız: bağlantı (backlink) satın alma, bağlantı alışverişi yapma, bağlantılar için ziyaretçi gönderme, bağlantılar için yorum yapma, web sitenizi spam içeren binlerce dizine gönderme – büyük olasılıkla manuel bir ceza alırsınız ve Google arama konsolu araçlarından bir mesaj alırsınız.

Kurtarmak için ne yapabilirsiniz? Web yöneticilerinden bağlantıları kaldırmalarını (veya “nofollow” yapmalarını), çabalarınızı belgelemelerini, Google’dan bu bağlantıları hesaba katmamasını istemek için Google reddetme aracını kullanmalarını ve bir yeniden değerlendirme isteği göndermelerini isteyin.

İlk seferde başarısız olursanız, acele etmeyin, işlemi tekrarlayın ve yeniden bir inceleme isteği gönderin.

Web sitenizden diğer sitelere işaret eden doğal olmayan bağlantılar – daha önce bağlantı satıyorsanız veya sayfalarınızda başka sitelere işaret eden çok sayıda bağlantı varsa, bu bağlantıları kaldırın (veya “nofollow”) ve bir yeniden değerlendirme isteği gönderin.

Zayıf içerik – Web sitenizde çok az içerik barındıran veya hiç olmayan birçok sayfa varsa, bunları silin veya birleştirin. Kullanışlı olmayan sayfaları “indekslemez” ve benzersiz ve orijinal olan yararlı içerik eklemeye çalışın.

Önerilen yazı: Zayıf içerik sayfaları nasıl bulunur ve düzeltilir.

Yinelenen içerik – Google benzersiz olmayan içeriği sevmez, bu nedenle sürekli olarak başka web sitelerinden içerik kopyalıyorsanız, bunu yapmayı bırakın ve yukarıdaki “zayıf içerik” ile aynı adımları izleyin.

Web sitenizi optimize edin – SEO dostu olmayan bir web sitesine sahip olmak ceza almak için bir neden değildir, ancak bir ceza ile başınızın belada olduğu durumlarda, web sitenizi olabildiğince optimize etmenize yardımcı olur. Web sitenizi Google için optimize etmek için SEO denetim kontrol listemi kullanabilirsiniz.

Google tarafından cezalandırılmaktan nasıl kaçınılır?

Bir Google cezasından kurtulmanın en iyi yolu, ilk etapta bundan kaçınmaktır. Deneyimlerime göre, web yöneticileri her zaman daha yüksek sıralamalar elde etmek için kısayollar arıyor ve bu da onları Google’ın sevmediği şeyleri yapmaya yönlendiriyor.

Google ile iyi sonuçlar elde etmek için sabırlı olmanız ve kurallara uymanız gerektiğini defalarca söyledim. Başınızı belaya sokabilecek hilelerle sıralamanızı yükseltme hakkında okuduklarınıza inanmayın.

Çevrimiçi çalıştığım son 15 yılda başarının tarifi aynı ve bu şunlardan başka bir şey değil:

  • Yüksek kaliteli içerik yayınlamak
  • Tüm Google web yöneticisi yönergelerine uymak
  • SEO’yu etkileyen değişiklikleri takip etme (https, mobil uyumlu olma, bağlantı verirken anahtar kelime bağlantı metninden kaçınma, harici bağlantılar “takip etme” vb.)
  • Beyaz şapka kanalları aracılığıyla web sitenizi ve içeriğinizi site dışı SEO ile tanıtmak.

Bunu birkaç ay boyunca tutarlı bir şekilde yaparsanız, fark edilmeye başlayacaksınız ve içeriğiniz iyi ise, Google sıralamanızı iyileştirecek doğal bağlantıları çekecektir.

Gürer Ilgar

Y.T.Ü Elektronik ve Hab. Mühendisi, Full-Stack Web Developer, Sertifikalı SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanı. İşletmelerin web sitesi trafiğini, dönüşümlerini ve gelirlerini artırmalarına rehber olan 23 yıl tecrübeli Modern Pazarlama Stratejisti. SEO, Web Tasarımı ve Dijital Pazarlama konularında benimle çalışmak ve birebir eğitim almak isterseniz; İletişim: 0532 574 66 33

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu